Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

metod_prak_2013_last

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
286.09 Кб
Скачать

1

Міністерство освіти і науки України Національний університет "Львівська політехніка"

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

щодо проходження виробничої практики студентами базового напрямку 6.030601 "Менеджмент " для денної форми навчання

Затверджено на засіданні кафедри

менеджменту організацій Протокол № від______________

Львів – 2013

Методичні вказівки щодо проходження виробничої практики студентами базового напрямку 6.030601 "Менеджмент " / Укл.: к.е.н. Демків Я.В., Бондаренко Ю.Г., Гвоздь М.Я. – Львів: Видавництво НУ „Львівська політехніка”, 2013. – 26 с.

Укладачі:

Демків Я.В., к.е.н., асистент,

 

Бондаренко Ю.Г., асистент,

 

Гвоздь М.Я., асистент.

Відповідальний за випуск

Чухрай Н.І., д.е.н., проф.

Рецензенти

, к.е.н., доц.

 

, к.е.н., доц.

3

З М І С Т

Вступ………………………………………………………………………………. 4 1. Загальні положення…………………………………………………………. 4 2. Мета, завдання та результати виробничої практики…………………… 5 3. Зміст виробничої практики……………………………………………….. 5

3.1.Загальні вiдомостi про підприємство………………………………………. 6

3.2.Планово-економічна діяльність підприємства……………………………. 6

3.3.Управління персоналом…………………………………………………….. 7

3.4.Управління маркетингово-комерційною діяльністю підприємства……... 7

3.5.Управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства…………... 7

3.6.Управління фінансовою діяльністю підприємства………………….…….. 8

3.7.Управління інноваційною діяльністю підприємства…………….……….. 8

3.8.Розробка пропозицій щодо удосконалення діяльності підприємства……

9

4.

Підведення підсумків виробничої практики………………………………

9

5.

Звіт про виробничу практику……………………………………………….

10

Додатки…………………………………………………………………………….

12

4

Вступ

Методичні рекомендації з виробничої практики розробленні на підставі Галузевого стандарту вищої освіти України Освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за напрямом 6.030601 «Менеджмент», Освітньокваліфікаційної характеристики бакалавра галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування» напряму підготовки 030601 «Менеджмент», Освітньопрофесійної програми підготовки бакалавра галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування» напряму підготовки 030601 «Менеджмент» та навчального плану Національного університету «Львівська політехніка».

Методичні рекомендації призначені для викладачів і студентів кафедри менеджменту організацій інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка». Вони встановлюють порядок, форми і методи контролю рівня знань, вмінь і навичок, які повинні отримати студенти під час проходження практики.

1. Загальні положення

Методичні рекомендації щодо проходження бакалаврської виробничої практики студентами 4-го курсу базового напряму «Менеджмент» розроблені згідно з навчальними планами Національного університету «Львівська політехніка» відповідно до робочої програми.

Практика студентів, яка є невід’ємною частиною навчального процесу підготовки спеціалістів у вищих навчальних закладах, проводиться на підприємствах, які відповідають таким вимогам. Об'єктами практики можуть бути підприємства різних форм власності, видів господарської діяльності, організаційно-правового статусу, які є юридичними особами і функціонують на ринку не менше двох років та здійснюють виробничу торговельну, виробничоторговельну, посередницьку, оптово-збутову та інші види діяльності. Підприємства повинні відповідати сучасним вимогам, тобто мають застосовуватись передові форми та методи управління й організації виробничої, планово-економічної роботи, логістичної і маркетингової діяльності, бухгалтерського обліку, впроваджуватись прогресивні технології виробництва, організації праці та управління. Крім того, штат підприємства має бути укомплектований висококваліфікованими фахівцями, здатними створити відповідні умови студентам у здобутті професійних навичок. Пропоноване місце проходження практики повинне забезпечувати необхідні умови набуття знань та практичних навичок з менеджменту, управління персоналу, організації плановоекономічної діяльності підприємства тощо. Також на обраному місці практики повинна існувати можливість користування техніко-економічною документацією та матеріалами, необхідними для написання звіту.

Студенти можуть самостійно, але за погодженням з керівником практики від кафедри, пропонувати і добирати для себе місце проходження практики, що відповідає наведеним вище вимогам. 3 такими підприємствами завчасно

5

укладаються угоди на проведення практики за формою, яка діє у Національному унiверситетi «Львівська полiтехнiка». Тривалість i терміни практики визначаються навчальним планом підготовки бакалаврів з базового напрямку «Менеджмент».

Не проходження виробничої практики вважається невиконанням навчального плану і веде до відрахування студента з університету. Зміна термінів проходження практики (у випадку наявності поважних причин) оформляється відповідними документами згідно з вимогами.

У методичних рекомендаціях розкривається мета, завдання, послідовність, зміст та відображаються результати виробничої практики, що оформляються у звіті.

2. Мета, завдання та результати виробничої практики

Метою виробничої практики є формування у студентів професійних умінь і навичок щодо прийняття самостійних рішень під час професійної діяльності в реальних ринкових умовах; поглиблення та закріплення теоретичних знань; опанування студентами сучасних прийомів, методів та знарядь праці в галузі їх майбутньої професії; виховання у студентів потреби постійно поповнювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Завдання виробничої практики. Під час виробничої практики студент повинен опанувати систему умінь і набути навички щодо вирішення типових завдань відповідно до посад, які може обіймати випускник вищого навчального закладу - бакалавр з менеджменту, основним видом діяльності якого є управлінська діяльність в організаціях.

Результатами виробничої практики є набуття студентами евристичних компетенцій щодо роботи менеджера та управління структурними підрозділами підприємств на первинному рівні, операційними системами та процесами в організаціях.

3. Зміст виробничої практики

Виробнича практика передбачає ознайомлення зі станом організації роботи підприємства – об’єкта практики, здійснення аналізу його господарсько-фінансової діяльності за останні два роки та розробку обґрунтованих пропозицій щодо удосконалення окремих аспектів його діяльності на майбутнє.

Результатом такої роботи повинен стати звіт про проходження виробничої практики, структура якого наведена нижче.

6

3.1. Загальне ознайомлення з підприємством

Студент має ознайомитись зі специфікою господарсько-фінансової діяльності підприємства - об'єкта практики, його організаційною структурою, станом управління діяльністю підприємства загалом.

Результатом такої роботи має стати віддзеркалення у звіті про проходження виробничої практики наступних питань:

характеристика статусу підприємства (термін створення, форма власності, організаційно-правова форма господарювання, місія підприємства, права та обов'язки підприємства, сфера діяльності тощо);

характеристика господарської діяльності (спеціалізація підприємства, переважні види бізнес-операцій, інші види діяльності);

характер управління діяльністю підприємства з боку власників (права власників, органи управління та контролю: вищий орган управління підприємством, орган нагляду та контролю за діяльністю підприємства, періодичність їх зборів, характер питань, що розглядаються);

характер організації управління діяльністю підприємства (організаційна структура управління підприємством, характеристика окремих структурних підрозділів, їх функціонального призначення, прав, обов'язків, повноважень, характер регламентації діяльності окремих працівників підприємства (контракти, посадові інструкції тощо);

характеристика інструктивних, нормативних і методичних матеріалів, які використовуються на підприємстві, їх якість та повнота.

3.2. Планово-економічна діяльність підприємства

Завданням студента є ознайомлення з організацією планово-економічної діяльності на підприємстві та проведення її аналізу. Результатом виконання завдання є висвітлення у звіті наступних питань:

ознайомлення з основними функціями, що покладені на плановоекономічну службу, її взаємозв'язок з іншими структурними підрозділами в процесі виконання функціональних завдань.

ознайомлення з методичним забезпеченням аналітичної та планової роботи. Методи, що використовуються в процесі аналізу економічних показників і обгрунтування їх планових значень. Рівень програмного забезпечення виконання зазначених робіт.

аналіз результатів господарської діяльності підприємства на основі форм річної фінансової та статистичної звітності. Оцінка обсягів та структури виробництва та реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Загальна оцінка фінансових результатів діяльності підприємства (обсяги, структура та динаміка доходів підприємства, обсяги, структура та динаміка витрат та вирахувань, обсяги чистого прибутку і напрями його використання). Результати проведених розрахунків у звіті необхідно навести у табличній формі. Приклади відповідних таблиць наведено у додатку А цих методичних рекомендацій.

7

3.3. Управління персоналом

Студенту необхідно проаналізувати організацію роботи з персоналом підприємства, нормативні документи, що регламентують її роботу (положення про кадрову службу та посадові інструкції працівників кадрової служби). У звіті потрібно висвітлити:

кількісний та якісний склад кадрової служби;

аналіз штатного розкладу працівників підприємства, структури персоналу (за категоріями, за рівнем освіти, за статтю, за віком) та руху персоналу (прийняття, переведення, звільнення). Результати проведеного аналізу у звіті потрібно навести у табличній формі. Приклади відповідних таблиць наведено у додатку Б цих методичних вказівок. Також необхідно за результатами проведеного аналізу виявити та описати основні фактори, які впливають на плинність кадрів.

оцінку кадрової політики, яка провадиться на підприємстві: підвищення кваліфікації працівників, атестація працівників, реалізація заходів щодо зміцнення згуртованості трудового колективу та формування соціально-психологічного клімату, складання планів розвитку ділової кар'єри.

аналіз ступеня використання комп'ютерної техніки, спеціалізованого програмного забезпечення у діяльності працівників кадрової служби.

3.4. Управління маркетингово-комерційною діяльністю підприємства

На цьому етапі передбачається проведення студентом аналізу організації маркетингово-комерційної діяльності на підприємстві. Для цього необхідно:

проаналізувати джерела інформації та програмні продукти, що використовуються відповідними спеціалістами для здійснення закупівельної, маркетингової діяльності, моніторингу ринку;

описати основних постачальників ресурсів та споживачів продукції (робіт, товарів, послуг) підприємства, процесом їх пошуку, оцінки і вибору;

виокремити фактори, що впливають на зміну попиту на продукцію підприємства в окремі періоди (місяць, тиждень, день), описати організацію їх моніторингу та реагування;

проаналізувати комунікаційні заходи маркетингу (реклама, стимулювання збуту, персональний продаж, зв'язки з громадськістю) та бюджет маркетингу на аналізований період за умови його наявності.

3.5.Управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства1

З метою проведення оцінки організації зовнішньоекономічної діяльності на підприємстві студенту необхідно:

1 У випадку, коли аналізоване підприємство не здійснює зовнішньоекономічної діяльності, підпункт 3.5 даних методичних вказівок студентом не виконується.

8

проаналізувати обсяг, структуру та динаміку експорту (імпорту) товарів та послуг на підприємстві. Результати розрахунків навести у табличній формі;

описати основних конкурентів підприємства на світовому ринку.

3.6.Управління фінансовою діяльністю підприємства

Зметою проведення оцінки діяльності фінансової служби або іншої ланки, на яку покладено виконання її функцій, студентові необхідно:

• встановити перелік основних функцій такої служби та рівень їх реалізації;

• оцінити якість вихідних продуктів роботи даної служби (аналітичні, планові, контрольні форми);

• описати організацію грошового обороту, форми розрахунків, що використовуються;

• проаналізувати організацію роботи щодо моніторингу взаєморозрахунків

зкредиторами, наявність заборгованості по розрахунках;

• провести загальну оцінку фінансового стану підприємства (приклад проведення загальної оцінки наведено у додатку В).

3.7. Управління інноваційною діяльністю підприємства2

При проходженні практики студенту слід:

охарактеризувати підрозділ (посаду), що відповідає за здійснення інноваційної діяльності;

провести дослідження інноваційної діяльності підприємства, оцінити ступінь її інноваційної активності. Для цього необхідно визначити чи було впроваджено у діяльність підприємства останнім часом нові технології, нові товари, організаційні зміни, чи відповідають вони ринковим тенденціям та змінам середовища;

охарактеризувати кінцевий результат діяльності підприємства (випуск продукції або надання послуг) на відповідність «інноваційна продукція» або «інноваційний продукт» відповідно до Закону України «Про інноваційну діяльність».

оцінити доцільність (можливість) віднесення статуту підприємства до інноваційного згідно з вимогами Закону України «Про інноваційну діяльність».

оцінити ефективність інноваційних проектів, які реалізувались на підприємстві за показниками чистої теперішньої вартості, індексу прибутковості та терміну окупності (додаток Г).

2 У випадку, коли на підприємстві відсутні як продуктові, так і процесні інновації, у підпункті 3.7 студенту потрібно запропонувати інноваційний проект для втілення на підприємстві, обгрунтувати його доцільність та розрахувати його очікувану ефективність за показниками чистої теперішньої вартості, індексу прибутковості та терміну окупності (див. додаток Г ).

9

3.8. Розробка пропозицій щодо удосконалення діяльності підприємства

Залежно від спеціалізації навчання, наукових інтересів та особистих бажань студент повинен розробити конкретні та обґрунтовані пропозиції щодо удосконалення окремого напряму (напрямів) роботи підприємства або впровадження певного нововведення (інновації).

Пропозиції можуть бути спрямовані як на удосконалення існуючих функціональних напрямів діяльності підприємства (планово-економічна, управління персоналом, маркетингово-комерційна, фінансова діяльність тощо), так і передбачати принципові нововведення (впровадження нових продуктів, диверсифікація, переспеціалізація діяльності, здійснення реального чи фінансового інвестування, вихід на зовнішні ринки і т.д.).

Розробка пропозицій має ґрунтуватися на виявлених недоліках організації роботи підприємства, наявних резервах її удосконалення, вивченні вітчизняного й закордонного досвіду кращих підприємств аналогічного та споріднених профілів діяльності.

У звіті про проходження виробничої практики результати проведеної роботи викладаються за такою структурою:

загальна характеристика суті пропозиції (нововведення, що пропонується здійснити);

обґрунтування доцільності застосування пропозиції (нововведення) та очікувані результати від її реалізації, в тому числі розрахунок економічного ефекту (за можливості):

стан готовності підприємства до введення пропозиції (нововведення);

план організаційно-економічних заходів, необхідних для впровадження даної пропозиції.

4. Підведення підсумків виробничої практики

Після закінчення терміну проходження практики студенти оформлюють звіт про виконання її програми. Формою звiтностi студента про проходження практики є подання письмового звіту, підписаного i оціненого керівником від підприємства, та щоденника практики, оформленого вiдповiдно до вимог.

Письмовий звіт разом із щоденником подаються на рецензування керівнику практики від кафедри. Підсумки практики підводяться у процесі захисту звіту студентом перед комiсiєю, призначеною завідувачем профілюючої кафедри, протягом тижня після закінчення практики згідно з затвердженим графіком. Оцінка захисту звіту диференційована з урахуванням висновку про роботу практиканта та оцінки керівника від підприємства. Результати захисту звіту з практики заносяться в екзаменаційну вiдомiсть i в залікову книжку студента за підписами членів комiсiї.

Студенту, який не виконав програми практики з поважних причин, може бути надане право проходження практики повторно за виконання умов, визначених кафедрою. Студент, який отримав незадовільну оцінку, підлягає

10

відрахуванню з університету.

Підсумки проходження студентами практики обговорюються на засiданнi кафедри. Керівник практики інформує про органiзацiю, проведення та результати атестації студентів з практики.

5. Звіт про виробничу практику

Студент веде «Щоденник виробничої практики» згідно з графіком. Заповнений щоденник, підтверджений підписом керівника практики від підприємства додається до звіту. Копії фінансових документів, статистичної звітності обов’язково подаються в додатках з посиланнями на них у основному тексті. Оскільки, звіт про проходження практики є важливим критерієм оцінки практичних навичок студента, то кожний його розділ має містити вiдповiдну iнформацiю. До звіту додається перелік використаної нової літератури, нормативних документів, методичних рекомендацій, інструкцій, звітних і планових документів тощо. Звіт повинен мати таку структуру:

1.Титульна сторінка (форма наводиться у додатку Ґ)

2.Зміст

3.Вступ

4.Загальні вiдомостi про підприємство

5.Планово-економічна діяльність підприємства

6.Управління персоналом

7.Управління маркетингово-комерційною діяльністю підприємства

8.Управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства

9.Управління фінансовою діяльністю підприємства

10.Управління інноваційною діяльністю підприємства

11.Розробка пропозицій щодо удосконалення діяльності підприємства

12.Висновки

13.Список використаної літератури та нормативних матерiалiв.

Укiнцi звіту наводяться додатки (копії фінансових документів, статистичної звітності та за потреби інші таблиці, схеми, моделі тощо).

Обсяг звіту – 35– 45 друкованих сторінок. Текст звіту роздруковують за допомогою принтера з одного боку аркуша білого паперу формату А4 (210x297 мм) через півтора міжрядкових інтервали з використанням шрифту Times New Roman текстового редактора Microsoft Word 14 кеглем. Текст необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: ліве — 20 мм, праве — 10 мм, верхнє

20 мм, нижнє — 20 мм. Заголовки підрозділів друкують малими літерами (перша — велика) з абзацного відступу. Крапку наприкінці заголовка не ставлять. Відстань між заголовком та текстом повинна дорівнювати двом інтервалам. Нумерацію сторінок, розділів і підрозділів, рисунків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №. Ілюстрації позначають словом "Рис." і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках. Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад: "Рис.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]