Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Mishn_Eko_Ind_Zawd_2010_2.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
702.98 Кб
Скачать

3.1. Структура індивідуального завдання

Індивідуальне завдання з курсу «Міжнародна економіка» (частина І) складається з таких частин:

  1. Титульна сторінка

  2. Анотація

  3. Зміст

  4. Вступ

  5. Розділ 1. Загальна характеристика економіки країни

  6. Розділ 2. Забезпеченість факторами виробництва

  7. Розділ 3. Значення країни на регіональному та глобальному рівні

  8. Розділ 4. Соціально-культурний потенціал

  9. Розділ 5. Стосунки з Україною

  10. Висновки і пропозиції

  11. Список використаної літератури

Анотація

При виконанні індивідуального завдання студент повинен привести коротку анотацію пропонованої роботи іноземною (будь-якою крім російської) та українською мовами в межах 4-6 речень кожна. Тут слід розкрити тему і короткий зміст роботи, стисло описати характерні особливості аналізованої країни. Анотації виконуються на окремому аркуші, на 2-й після титульної сторінці. Оптимальним вважатиметься анотація іноземною мовою розглядуваної країни, проте за неможливості (об’єктивної важкості) її написання використовується одна з 5-ти загальновизнаних світових мов ділового спілкування (англійська, французька, німецька, іспанська, китайська).

Зміст

У змісті містяться найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок). Зміст має включати усі заголовки, які є у індивідуальному завданні, починаючи зі вступу і закінчуючи списком використаної літератури та додатками (якщо такі є).

Вступ

У вступі до індивідуального завдання слід вказати інформацію про географічне становище країни (місцезнаходження, площа, сусідні країни, типи кордону тощо), її столицю, тип державного устрою, керівні особи країни, день незалежності. Також потрібно охарактеризувати стан політичної (існуюча влада, опозиція, партійна структура) та економічної (валюта, її курс та конвертованість) ситуації в країні на сучасному етапі. Варто також подати рисунки герба та національного прапора. Обсяг 1-2 сторінки.

Розділ 1. Загальна характеристика економіки країни

У цьому розділі студент приводить коротку історичну довідку щодо виникнення країни, основні події та обставини, які вплинули на рівень розвитку, особливості та характеристику країни на сучасному етапі.

Потрібно подати в табличній формі основні макроекономічні показники (ВВП, ВНП, інфляція, обсяг державного боргу, державний бюджет, міграція, тощо) та оцінити динаміку їх зміни за останні 5-10 років з приведенням можливих коментарів змін (Наприклад: через форс-мажорні обставини, зміни геополітичного характеру тощо).

Крім того, варто вказати існуючі та розвинуті галузі економіки (промисловості) країни, наявність абсолютних і/або відносних преваг в тому чи іншому секторі економіки. Інформація щодо галузей повинна містити відомості про ескпортно/імпортноорієнтовані сфери діяльності, обсяги виробництва та експорту/імпорту (реекспорту/реімпорту) товарів, послуг та фінансових інструментів, зовнішньоторгове сальдо та оборот по основних зовнішньоторгових партнерах в динаміці за останні 5 років. Доцільно навести також структуру експорту/імпорту і пояснити існуючі тенденції та зміни, проілюструвати ситуацію за допомогою графіків та діаграм; за можливості розрахувати і прокоментувати ланцюгові і/або ланцюгові темпи росту або приросту.

Підсумувати розділ потрібно коротким резюме щодо місця країни у світовому співтоваристві, її рейтинг та позиції (лідер, аутсайдер) в світовому та регіональному масштабах.

Розділ 2. Забезпеченість факторами виробництва

З позицій загальновідомої класифікації факторів виробництва студент повинен подати інформацію про наявність та ефективність використання таких факторів виробництва, як:

1. Капітал (величина бюджету за останній перед поточним рік, його дефіцит/профіцит; величина, форми та обсяги інвестицій, їх галузева чи фірмова спрямованість та джерела; напрями та тенденції руху капіталу за останні 3 роки тощо);

2. Трудові ресурси (чисельність, вікова (працездатні, діти і студенти, пенсіонери) та освітня (кваліфікаційна) структура населення, особливості соціальної і демографічної ситуації в країні, еміграційно-іміграційні процеси (баланс), рівень середньої заробітної плати(номінальний і реальний), величини споживчого кошика то соціального розвитку (достатку) країни тощо);

3. Технології (наявність, акценти та напрям розвитку науковомістких галузей, причини та передумови існування науково-дослідницької сфери; напрям та причини руху технологій в аналізованій країні, інформація про промисловий шпіонаж, відомих вчених, діячів політики, культури, передові загальновідомі фірми-лідери за походженням з даної країни тощо);

4. Земля (наявність та характеристика існуючих площ країни, використання землі у сільському господарстві (родючість, придатність) та туризмі (географічний ландшафт, історичні передумови; інформація про якість земельних ресурсів згідно з міжнародним кадастром тощо).

В кінці розділу студент підводить підсумок про існуючий рівень забезпечення країни факторами виробництва та її схильність до визначеного виду науково-технічного прогресу.

Розділ 3. Значення країни на регіональному та глобальному рівні

З погляду стратегічного розвитку країни та її співробітництва із сусідніми країнами, забезпеченості факторами виробництва (передумовами для конкурентних переваг та торгівлі) студент повинен розкрити інформацію про членство країни в різноманітних блоках (політичних, економічних, військових), виявити можливі причини і доцільність входження в такі угрупування. Також слід вказати, членом яких міжнародних організації є країна, протягом якого терміну і який геополітичний вплив може здійснювати з позицій власного розвитку та незалежності (фінансова (економічна), політична, військова могутність тощо).

Розділ 4. Соціально-культурний потенціал

В цьому розділі студент повинен привести і проаналізувати дані про соціально-культурні та спортивні досягнення країни за період її існування загалом та зокрема за останні 3-5 років. На основі спрямованості розвитку економіки країни в цілому слід вказати на існування/відсутність передумов для подальшого розвитку, тобто потенціал країни та її окремих представників у світовому масштабі. Тут також варто вказати видатних людей (діячів) даної країни, результати на останніх світових (регіональних) спортивних (олімпіади, чемпіонати світу тощо) та мистецьких (фестивалі, конкурси тощо) форумах.

Розділ 5. Стосунки з Україною

На основі виявленої інформації студент повинен проаналізувати рівень та можливий напрям розвитку стосунків аналізованої країни з Україною. Варто вказати існуючі законодавчі домовленості та сфери співробітництва на рівні держави, галузей чи окремих господарських суб’єктів (реалізація спільних програм та проектів, торгівля (експорт/імпорт), спільне виробництво/кооперація, партнерські зв’язки у сфері освіти, обміну досвідом тощо). Можливим є порівняння рівнів життя (тривалість життя, рівень пенсійного забезпечення, середня ЗП тощо) та розвитку (досягнення у сферах науки, культури, економіки (курс грошової одиниці щодо гривні) тощо) презентованої країни та України.

Висновки і пропозиції

У висновках студент в межах двох сторінок підсумовує приведену інформацію, а також подає загальна оцінка розвитку економіки країни та наводить прогнози її економічного розвитку та міжнародних стосунків на найближчі роки.

Список використаної літератури

У списку літератури наводяться усі використані офіційно-розпорядчі документи, літературні джерела вітчизняних і зарубіжних видань, Методичні рекомендації для виконання індивідуального завдання з курсу “Міжнародна економіка” (частина І), підручники, довідники, періодичні видання, Інтернет-адреси. Посилання на певну публікацію у тексті здійснюються шляхом наведення в дужках номера джерела у списку літератури і конкретних сторінок.

Додатки

Додатки формуються за потреби, коли у роботі є така необхідність. До них включається допоміжний матеріал, який потрібний для більш повного сприйняття виконаної роботи (таблиці допоміжних цифрових даних, проміжні розрахунки, ілюстрації допоміжного характеру тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]