Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наказ 312.doc
Скачиваний:
2620
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

4.16. Верхолазне спорядження та страхувальні засоби під час виконання робіт на висоті

4.16.1. До засобів захисту від падіння з висоти відносяться:

пояси запобіжні;

каски;

страхувальні канати;

запобіжні верхолазні пристрої;

уловлювачі з вертикальним канатом;

огородження, захисні сітки, знаки безпеки тощо;

елементи верхолазного спорядження, які використовуються разом із вищезазначеними засобами захисту.

4.16.2 Як основний засіб індивідуального захисту від падіння з висоти, призначений для підтримки людини під час роботи на висоті та утримання тіла під час падіння і після припинення падіння, а також під час виконання робіт у безопорному просторі, з монтажних пристосувань або безпосередньо з елементів конструкцій, обладнання тощо необхідно використовувати пояс лямковий (ПЛ) (додаток 17).

4.16.3. Засоби захисту слід розміщувати як інвентарні в приміщеннях об`єктів, підрозділів, дільниць або у складі інвентарного майна бригад відповідно до прийнятої на підприємстві системи організації експлуатації, норм комплектування та місцевих умов.

4.16.4. Після закінчення роботи, а також перед зберіганням засоби захисту необхідно очистити від бруду, просушити, протерти металеві деталі, а деталі зі шкіри змастити жиром.

Вимоги до поясів запобіжних

4.16.5. Перед початком роботи та під час застосування повинен контролюватися стан поясів та приладдя згідно з вимогами чинних нормативних документів та технічної документації (керівництв з експлуатації, паспортів тощо) підприємств-виробників.

4.16.6. При роботах на висоті не дозволяється використовувати запобіжні пояси та приладдя, у яких:

відсутні відмітки про проведення періодичних випробувань;

є порушення цілісності металевих деталей, які знижують їх міцність;

порушено нормальне функціонування механічних деталей, яке може призвести до відмови у їх роботі;

є порушення швів у вузлах з’єднання, розірвані нитки у структурі стрічок та канатів, надрізи, розплетення, пропалення, промаслення на синтетичних стрічках та канатах, та інші дефекти, які знижують їх міцність;

конструкція замикального пристрою (пряжки) запобіжного пояса може призвести до невірного або неповного його закривання та випадкового розстібування.

4.16.7. Амортизатори (додаток 17), які використовуються як елементи страхувальних засобів, перед введенням в експлуатацію, а також при роботі кожні 6 місяців мають проходити випробування статичним навантаженням 1470 Н (150 кгс) протягом 1 хв. Під час випробування не повинно бути розривів ниток, швів та волокон.

Амортизатори застосовуються тільки разом з поясом ПЛ.

Вимоги до страхувальних сталевих канатів

4.16.8. Перед початком експлуатації, а також під час експлуатації, але не рідше 1 разу на 6 міс., установлений у робоче положення канат необхідно випробувати статичним навантаженням у середині прольоту вантажем масою 4000 Н (400 кгс), використовуючи для випробування гнучкі канати (капронові або сталеві) або сталевий стрижень.

4.16.9. Канат вважається таким, що витримав випробування, якщо у результаті зовнішнього огляду не виявлено руйнувань або тріщин в його деталях. При цьому експлуатація каната дозволяється у тому випадку, якщо у конструктивних елементах будівель, споруд або інших пристроях, до яких закріплено канат в процесі експлуатації, також не виявлено руйнувань або тріщин.

Вимоги до запобіжних верхолазних пристроїв

4.16.10. Після кожного випадку спрацьовування, а також через кожні 6 місяців у процесі експлуатації повинні проводитися випробування запобіжного верхолазного пристрою за методикою, наведеною в технічних умовах підприємства – виробника.

Вимоги до верхолазного спорядження

4.16.11. Страхувальні, опорні й допоміжні канати при експлуатації повинні проходити періодичні випробування не рідше одного разу за 6 місяців за методикою, викладеною в технічних умовах, паспорті (керівництві, інструкції з експлуатації) підприємства - виробника.

4.16.12. У процесі експлуатації канати підлягають відбраковуванню при наявності дефектів, що знижують їхню механічну міцність:

ушкоджень (розривів) ниток на оплітці;

оплавлених ділянок;

слідів фарб, розчинників, масел, інших агресивних речовин;

місцевого збільшення або зменшення діаметра каната на 10 % і більше від первісного;

після впливу динамічного навантаження, що виникає на канаті, у момент припинення падіння працівника.

Вимоги до стропів

4.16.13. Стропи (додаток 17) синтетичні в процесі експлуатації підлягають відбраковуванню за ознаками, зазначеними у пункті 4.16.12. цих Правил, а стропи, виготовлені з металевого каната (ланцюга) - при виявленні наступних дефектів, що знижують їхню механічну міцність:

корозії, видавлювання сердечника, видавлювання або розшарування пасом;

місцевого збільшення або зменшення діаметра каната на 10 % і більше від первісного розміру;

роздавлених ділянок, перекручувань, заломів, перегинів каната;

зменшення діаметра прутка, з якого виготовлені ланки ланцюга більше, ніж на 10 % від первісного розміру;

інших ушкоджень (у результаті впливів механічних, температурних факторів, електричного дугового розряду тощо).

Стропи підлягають відбраковуванню після впливу динамічного навантаження, що виникає на них, у момент зупинки падіння працюючого.

4.16.14. Випробування стропів, що використовуються у роботі, повинні проводитися перед початком експлуатації, а також не рідше одного разу на 6 місяців - у процесі експлуатації за методикою, викладеною в технічних умовах, паспорті (керівництві, інструкції з експлуатації) підприємства - виробника.

Вимоги до карабінів

4.16.15. У процесі експлуатації при щоденному візуальному контролі карабіни підлягають відбраковуванню при наявності дефектів і несправностей, що знижують їхню механічну міцність або які можуть призвести до відмови в роботі чи травмування:

неможливості відкриття замка однією рукою;

відсутності запобіжного пристрою, що виключає випадкове розкриття карабіна;

механічних дефектів (тріщин, деформацій, задирок, гострих крайок, заломів тощо);

порушень у роботі засувки або муфти;

при зношуванні елементів карабіна в місцях найбільшого тертя більше 10% від первісного розміру площі перетину;

після динамічного навантаження, що виникає на карабінах у результаті падіння працюючого з висоти.

Контроль працездатності засувки карабіна проводиться способом натискання засувки до доторку її зі скобою й наступним різким відпусканням. Засувка (при відкритому положенні муфти) повинна закриватися під дією пружини без заїдань.

4.16.16. Зусилля, необхідне для розкриття карабінів, повинне бути не менше 29,4 Н (3 кГс) і не більше 78,4 Н (8 кГс).

4.16.17. Карабіни повинні не рідше одного разу на 6 місяців проходити періодичні експлуатаційні випробування за методикою, викладеною в технічних умовах, настанові (інструкції) з експлуатації, паспорті виробника.

Вимоги до пристроїв для спускання по опорному канату

4.16.18. У процесі експлуатації пристрої підлягають відбраковуванню при наявності дефектів і несправностей, що знижують їхню механічну міцність або які можуть призвести до відмови в роботі:

погіршенні показників функціональних характеристик, зазначених у паспорті (керівництві, інструкції з експлуатації) підприємства - виробника;

наявності механічних дефектів (тріщин, деформацій, заломів тощо);

зношуванні складових частин у місцях найбільшого тертя більше, ніж на 10% від площі первісного перетину;

після динамічного навантаження, що виникає на пристрої в результаті падіння працюючого, якщо пристрій використовувався в страхувальному ланцюжку.

4.16.19. Пристрої при експлуатації повинні проходити періодичні випробування не рідше одного разу на 6 місяців за методикою, викладеною в технічних умовах, паспорті (керівництві, інструкції з експлуатації) підприємства - виробника.

Вимоги до пристроїв для підйому по опорному канату

4.16.20. Затискачі повинні не рідше одного разу на 6 місяців проходити періодичні експлуатаційні випробування за методикою, викладеною в технічних умовах, паспорті (керівництві, інструкції з експлуатації) підприємства - виробника.

4.16.21. У процесі експлуатації затискачі підлягають відбраковуванню за критеріями, викладеними у пункті 4.16.18. цих Правил.

Контроль за придатністю до експлуатації верхолазного спорядження та страхувальних засобів для виконання робіт на висоті

4.16.22. Верхолазне спорядження та страхувальні засоби, що знаходяться у експлуатації, повинні проходити періодичні випробування, а також щоденний огляд перед початком роботи. Періодичні випробування ВССЗ повинні проводитися у строки, які вказані у додатку 16. При проведенні випробувань повинні перевірятися механічні характеристики ВССЗ, наявність залишкової деформації після зняття навантаження, працездатності окремих видів ВССЗ під навантаженням.

4.16.23. Випробування придатності до експлуатації верхолазного спорядження та страхувальних засобів для виконання робіт на висоті проводяться в спеціальній лабораторії, яка оснащена розривною машиною з динамометром.

4.16.24. Засоби захисту слід зберігати і перевозити з дотриманням умов, що забезпечують виконання вимог підприємств-виробників. Вони повинні бути захищені від механічних пошкоджень, зволоження, забруднення, впливу мастил, бензину, кислот, лугів та розчинників, а також від прямої дії сонячних променів і тепловипромінювання пристроїв, що виділяють тепло.

4.16.25. У підрозділах підприємств, які застосовують засоби захисту, необхідно вести "Журнал обліку та зберігання засобів захисту" за формою, яка наведена у Правилах експлуатації електрозахисних засобів, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 05.06.2001 № 253 (НПАОП 40.1-1.07-01).

4.16.26. У разі виявлення непридатних для застосування засобів захисту їх необхідно вилучити з експлуатації.