Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наказ 312.doc
Скачиваний:
2621
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

4.2. Силові установки пожежних, аварійно-рятувальних і автомобілів першої допомоги

4.2.1. Заходи безпеки при експлуатації електричних силових установок мають відповідати вимогам Правил безпеки під час експлуатації електроустановок пожежних автомобілів та причепiв (додаток 10).

4.3. Підіймальні механізми пожежних рукавів

4.3.1. Механізми пiдйому пожежних рукавів (лебідки) виготовляються, експлуатуються, оглядаються та ремонтуються відповідно до вимог ГОСТ 12.3.009-76, ГОСТ 12.3.020-80, НПАОП 0.00 - 1.03 - 02 Правила будови і безпечної експлуатації вантажо - підіймальних кранів.

4.3.2. Відповідальність за забезпечення справного стану та безпечної експлуатації електролебідок та ручних підйомників покладається наказом по частині (загону) на осіб начальницького складу. В паспорті лебідки зазначається номер i дата наказу про призначення відповідальної особи, її посада, прізвище, ім’я та по батькові.

4.3.3. Поліспасти, блоки, що застосовуються при пiдйомi вантажу лебідкою, влаштовуються так, щоб самовільне спадання троса та заклинення його поміж блоками та обоймою було неможливе. На корпусі (кришці) редуктора лебідки вказується номер лебідки, її вантажопідйомність та дата останнього випробування. Діаметр вантажопідіймального троса має відповідати діаметру барабана та вазі вантажу, що піднімається, з коефіцієнтом запасу міцності не менше ніж 6.

4.3.4. Приміщення для сушіння та миття рукавів обладнуються лебідкою для підйому рукавів, пускова апаратура якої розташовується знизу та на верхньому майданчику сушильної башти (електроосвітлення - захисного виконання). Шахта сушильної башти відділяється від приміщення мийки екраном чи дверима.

4.3.5. Пiд час роботи механізму пiдйому рукавів забороняється:

виправляти руками неправильне намотування каната на барабані;

змінювати роботу лебідки з прямого ходу на зворотний без повної зупинки;

працювати з несправними гальмами чи іншими несправностями у механізмах лебідки чи електропідйомника;

працювати зі знятими кожухами огорожі;

працювати на електричній лебідці без надійного її заземлення;

застосовувати для пiдйому вантажу зрощені канати або ті, що мають механічні пошкодження;

піднімати вантаж над людьми.

4.3.6. Лебідки перед запуском їх у роботу, а також періодично, через кожні 12 місяців, підлягають технічному огляду.

При цьому, в першу чергу, перевіряються в роботі механізми, прилади безпеки, гальма та системи управління.

Випробування вказаних механізмів проводиться згідно з відповідними інструкціями заводiв-виробникiв i вимогами нормативних актів.

Результати оглядів i випробувань механізмів заносяться в паспорт.

4.4. Пневмо-, гідроінструмент

4.4.1. Пневмо-, гідроінструмент має відповідати вимогам ГОСТiв i технічних умов пiдприємства-виробника.

4.4.2. Довговічність інструменту i безпека праці з ним забезпечуються справним утриманням, проведенням щоденного контролю за його станом i своєчасним технічним обслуговуванням. Справність інструменту визначається зовнішнім оглядом i випробуванням.

Робота з пневмо-, гідроінструментом має проводитись у спецодязі (комбінезоні), захисних рукавицях (крагах), касці i захисних окулярах.

4.4.3. Пневмо-, гідроінструмент повинен:

мати значення параметрів вібрації, що не перевищують установлених вимог;

мати параметри шуму, що не перевищують активні рівні звукової потужності, установлені в стандартах i технічних умовах на машини конкретного виду;

автоматично відключатися при закінченні дії на органи управління;

забезпечувати працездатність i безпеку в умовах зрошування водою.

4.4.4. Для обслуговування інструменту, його регулювання i налагодження допускається особовий склад, який пройшов спеціальне навчання i призначений наказом начальника частини.

4.4.5. При роботі з пневмо-, гідроінструментом необхідно:

під час роботи з конструкціями i механізмами, що перебувають під напругою, провести їх знеструмлення;

слідкувати за робочою магістраллю інструменту, не допускати її зламу, перегину та інших пошкоджень, здатних призвести до зупинки чи пошкодження механізму;

уважно слідкувати за обстановкою у робочій зоні, знати i додержуватись безпечних прийомів роботи з інструментом залежно від виду матеріалу i особливості конструкції пристроїв, що знаходяться у безпосередньому контакті з інструментом;

обережно i обачливо проводити прийоми роботи з інструментом при рятувальних роботах, здатних травмувати потерпілих.

4.4.6. Пiд час рятування людей i майна проводиться обсяг робіт, який включає різні види операцій, для виконання яких необхідний інструмент, використання якого потребує від працюючих з цим інструментом знань особливих заходів безпеки.