Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наказ 312.doc
Скачиваний:
2620
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

4.12.2. Мотузки пожежні рятувальні

4.12.2.1. Рятувальні мотузки, що перебувають на озброєнні, повинні відповідати вимогам технічної документації заводів-виробників, мати коуші, зберігатися в сумках-чохлах, змотаними у клубок. Один з кінців мотузки від обв'язки петлі обшивається білою тасьмою (2-3 см завширшки) з інвентарним номером. На чохлi кріпиться бирка із зазначенням дати останнього випробування та інвентарним номером.

4.12.2.2. Рятувальна мотузка перевіряється зовнішнім оглядом начальниками караулів при отриманні, перед використанням на занятті (навчанні) та командирами відділень не рідше одного разу на 10 днів. Мотузка не повинна мати нерівностей, місцевих потовщень, зморшок та бути вологою.

4.12.2.3. Під керівництвом начальника караулу має проводитись практична перевірка міцності рятувальної мотузки:

перед та після кожного використання на занятті (навчанні);

після кожного використання на пожежі.

Для перевірки на розмотанiй та закріпленій одним кінцем мотузці підтягуються та зависають на 1-2 с три особи. Якщо після зняття навантаження подовження рятувальної мотузки збережеться, вона вважається непридатною для рятувальних робіт (занять) і з бойового розрахунку знімається.

4.12.2.4. Спуск по мотузці необхідно здійснювати плавно, без ривків та різких зупинок. У місті змикання мотузки з гострими предметами необхідно використовувати прокладку.

4.12.2.5. Перед постановкою на озброєння та один раз на кожні 6 місяців перевіряється стійкість рятувальної мотузки до дії статичного навантаження. Для випробування мотузку розмотують по всій довжині, один кінець закріплюють, а до другого її кінця прикладають статичне навантаження 400 кг на 3 хв або згідно із вказівками підприємства-виробника. Пiсля зняття навантаження на мотузці не має бути ніяких пошкоджень, розривів окремих ниток мотузки, відносне залишкове подовження мотузки не повинно перевищувати 10 % початкової її довжини. Вимiрювання залишкового подовження мотузок здійснюється через 20±1 хв після зняття навантаження.

4.12.2.6. Статичне навантаження можна створювати як за допомогою ваги, так і за допомогою пристроїв, що дозволяють створити навантаження та виміряти його.

4.12.2.7. Проведення випробовувань мотузок та їх перевірок після використання на пожежах, заняттях (навчаннях) має бути задокументовано в спеціальному журналі (додаток № 11).

4.12.2.8. Забороняється використання рятувальних мотузок не за призначенням.

4.13. Засоби індивідуального захисту пожежників

4.13.1. Захисний одяг, спорядження

4.13.1.1. Захисний одяг має забезпечувати безпеку та зручність роботи пожежників за умов високих та низьких температур, а також захисту від впливу води та розчинів. Захисний одяг, предмети теплого одягу (кожушки, куртки, шаровари, валянки, підшоломники тощо), каска, рятувальні пояси та чоботи видаються особовому складу відповідно до їх розміру. Забороняється застосовувати на бойовому чергуванні пожежні каски без енергопоглинальних систем (тулій) та підборідних пасків із застібками, захисний одяг, рукавицi, які мають розриви та інші пошкодження.

4.13.1.2. Усьому особовому складу пожежної охорони видається захисний одяг i спорядження відповідно до норм належності, які мають відповідати зросту та статурі працівника. Захисний одяг закріплюється індивідуально за кожним, забороняється його укорочення та пошкодження.