Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1-2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
168.45 Кб
Скачать

1. Питання з теми для самостійного вивчення ,та осмислення:

  1. Принципи організації і функціонування державного апарату України.

  2. Зміст основних та неосновних функцій держави.

2. Підготувати реферат на тему:

  1. Поняття, сутність та походження держави.

  2. Теорії походження держави.

  3. Основні функції держави.

  4. Поняття та основні ознаки правової держави.

Лекція 2 форма держави

Мета: ознайомити студентів з поняттям форми держа­ви та її складовими елементами.

Основна проблема: засвоєння сутності понять «форма дер­жавного правління», «форма державного устрою», «форма дер­жавного режиму», виявлення основних рис парламентсько-президентської республіки.

Провідна ідея: кожна держава має бути певним чином органі­зована, влада має здійснюватися певними методами та способа­ми.

Обрані методи: лекція з елементами дискусії.

Основні поняття теми:

Форма державного правління — порядок організації і взає­модії вищих органів державної влади та управління (республіка і монархія).

Форма державного устрою — територіальний устрій держа­ви та відповідна організація державних органів, насамперед спів­відношення держави як цілого з її складовими частинами (уніта­рна, федерація, конфедерація).

Форма державно-правового режиму — форми і методи здійснення державної влади, рівень участі громадян в управлінні справами держави і суспільства (демократичний, антидемократи­чний: тоталітарний, авторитарний).

Президентсько-парламентська республіка — змішана фор­ма правління. Ознаки президентської республіки— вибори пре­зидента населенням, широке коло його повноважень, можливість розпуску парламенту; парламентської республіки — обов'язкове затвердження парламентом кандидатури прем'єр-міністра, мож­ливість вираження парламентом недовіри Кабінету Міністрів та дострокове припинення повноважень Президента шляхом імпіч­менту.

Демократичний державно-правовий режим — стан полі­тичного життя, за якого державна влада здійснюється демократи­чними методами на основі широкої й реальної участі громадян та їх об'єднань у формуванні і здійсненні державної політики

ПЛАН

  1. Форма держави та Ті складові елементи.

  2. Форма державного правління.

  3. Форма державного устрою.

  4. Державно-правовий (державний) режим.

  5. Особливості елементів форми української держави.

1. Форма держави та її складові елементи

У сучасній теорії держави поняття форми держави є одним із найважливіших понять.

Форма держави – це спосіб(порядок) організації здійснення державної влади.

Елементи форми держави:

1. Державне правління – спосіб організації вищої державної влади.

2. Державний устрій – спосіб поділу держави на певні складові та поділ влади між нею та цими частинами.

3. Державно-правовий режим – порядок здійснення державної влади певними методами і способами.

Отже, поняття форми держави характеризує державу з погляду існуючих у ній форми правління, форми державного устрою та форми державно-правового режиму. Форма держави завжди має відповідне правове закріплення.

2. Форма державного правління

1. Монархія — вища державна влада зосереджується (повністю або частково) в руках однієї особи — монарха і, як правило, переда­ється у спадщину серед представників правлячої династії або фо­рмується іншим шляхом (фараон, король, шах, цар, імператор). Монархія може бути необмеженою {абсолютною) та обмеженою.

2. Республіка — верховна влада в державі належить представниць-1 ким виборним органам і здійснюється ними. У теорії розглядають­ся аристократична (рабовласницькі республіки у Стародавніх Афінах, Стародавньому Римі) та демократична.

Три види демократичних республік:

парламентська — президент обирається парламентом; уряд І формується з представників партій, що мають більшість у парламенті; уряд підзвітний парламенту; парламент може вислов­лювати уряду недовіру, що має наслідком його відставку (Іта­лія, Греція, Індія);

президентська — президент обирається всенародно за особливою процедурою; президент є главою держави і здійснює ви­конавчу владу; законодавча влада належить представницькому органу (парламенту); президент має право відкладального вето та інші права (США, Франція);

змішана — присутні елементи як президентської, так і парла­ментської форм правління.

У сучасних умовах чисті форми президентських чи парламе­нтських республік порівняно рідкі. Поширення дістали змішані форми — президентсько-парламентські та парламентсько-президентські республіки.

Україна має змішану форму правління.

Ознаки парламентської республіки — призначення Верхов­ною Радою Прем'єр-міністра України за поданням Президента України відповідно до пропозиції коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України; здійснення контролю за діяльністю Кабінету Міністрів України; усунення Президента України з поста в порядку особливої процедури (імпічменту) та ін.

Ознаки президентської республіки— вибори Президента на­селенням країни; можливість припинення повноважень Верхов­ної Ради України; зупинення дії актів Кабінету Міністрів Украї­ни; право вето щодо прийнятих Верховною Радою України законів з наступним поверненням їх на повторний розгляд Вер­ховної Ради України та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]