Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

konspektUliganets

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

терміна не дозволяє отримати точні статистичні дані про розвиток екологічного туризму.

В останні роки особливу увагу звернуто на екотуристський потенціал та специфічні риси екотуристського продукту. Основною умовою відпочинку виступає природа, а відпочивальник є споживачем наданих природою благ. Екологічний туризм має реальні та вичерпні ресурси, він покликаний сформувати суспільну свідомість щодо охорони та раціонального використання природних багатств.

Отже, у наш час актуальною є підготовка екотуристських продуктів послуг і товарів. Серед них на перше місце слід поставити розроблення екологічних стежок та маршрутів з відповідним інформаційним забезпеченням (у санаторіях теренкури, пішохідні туристські маршрути вихідного дня) [43,

45, 46, 185].

Питанням екологічного виховання та екологічної освіти засобами туризму присвячено 7,3% публікацій. Відзначимо роботи, метою яких є формування екологічної свідомості різних вікових категорій населення, що в систематизованому вигляді відображає різноманітні сторони єдності світу, закономірності діалектичної єдності суспільства і природи, певних знань та практичних навичок раціонального природокористування [18, 43, 45, 46, 107,

110, 111, 174].

Отже, головним завданням розвитку екотуризму має стати формування екологічної свідомості туриста. Екологічна свідомість людини не формується засобами переконання вона виховується змалечку. Головне, на наш погляд, сьогодні при орієнтації на сталий розвиток та ноосферне мислення це екологічна освіта та екологічне виховання на всіх рівнях освітньої підготовки дитини.

Тематиці екологічного виховання і освіти присвячується дедалі більше науково-практичних конференцій від всеукраїнських Екологічна освіта та виховання: досвід і перспективи», 2000 р.; 5-та Пан-Європейська конференція міністрів «Довкілля для Європи 2004», Міжнародний екологічний форум «Довкілля для України 2012» та багато інших) до місцевих Екологічні стежки

61

Придніпровя», організована Міським палацом дітей та юнацтва та дитячою суспільною еколого-оздоровчою організацією Горицвіт”). Пропонуються різноманітні заходи екологічні зльоти, табори, фестивалі, екскурсії на природу, що дають можливість показати деталі цілісного взаємозвязку предметів і явищ навколишнього світу [174], екологічні стежки для учнів та студентів [18] тощо. Екологічна діяльність дітей може бути активна у цьому випадку діяльність спрямована на ліквідацію антропогенного впливу на природу, і пасивна коли формування екологічної культури відбувається через проведення бесід, вечорів, конференцій, вивчення документів про охорону природи. Отже, туристи мають усвідомити той тиск на довкілля, що його справляють туризм і подорожі, а також свою власну відповідальність у цьому контексті.

У 1980–1990-х роках постало питання, що неможливо вирішувати завдання інтенсифікації та збільшення якості туристського обслуговування в рамках існуючої системи ведення господарства, необхідно широко використовувати у цій галузі економічні методи. Завдяки цьому в 1990-х роках зявляються нові тенденції розвитку туристського господарства в умовах економічних реформ, зокрема, що стосується зміни структури рекреаційних потреб, початку сегментації туристського ринку; переходу до багатоукладного туристського господарства на базі активного розвитку малих та середніх підприємств; орієнтація на використання природних ресурсів і культурної спадщини на основі економічних засад тощо.

Питанням менеджменту та маркетингу туризму присвячено 4,1% публікацій. У центрі уваги стає вивчення попиту туристичних послуг та покращання обслуговування туристів. До таких досліджень належать роботи О. О. Любіцевої [95], В. К. Бабарицької [6], Н. І. Кабушкіна [74], Ф. Котляра, Дж. Боуена, Дж. Мейкенза [78]. У роботах цих авторів значна увага приділяється структурі туристського продукту, показано технології маркетингової діяльності туристських підприємств, структуру обліку затрат у сфері туризму, роль туризму в теорії торгового виробництва та грошей.

62

Таким чином, аналіз наукової літератури з визначених питань свідчить про недостатній рівень представлення в публікаціях конструктивно- географічного аналізу ландшафтно-рекреаційного потенціалу регіонів. У звязку з цим набуло актуальності розроблення основ конструктивно- географічного ландшафтознавчого аналізу рекреаційних територій як сегмента туристської галузі.

3.2. Науково-теоретичні підходи до класифікації туристичних кластерів

Світові економічні тенденції та особливості розвитку туристичної сфери на сучасному етапі визначають появу якісно нових умов господарювання з принципово новим характером економічних звязків і економічних відносин, вимагають інноваційного підходу до методів взаємодії між владою, бізнесом та громадськими інституціями. Серед найбільш ефективних форм інноваційного економічного розвитку закордонні та вітчизняні фахівці відзначають кластерний підхід до структурування економіки, обґрунтування стратегій національної та регіональної економічної політики й підвищення конкурентоспроможності продуктів і послуг.

Методологічну базу дослідження туристичних кластерів складає теорія управління конкурентоспроможністю підприємств, їх обєднань, регіонів (М. Портер), а також теорія кластерного підходу щодо ефективності розташування субєктів господарювання, регіонального управління, взаємодії бізнесових структур, державних установ, закладів науки, освіти і культури для забезпечення економічного успіху регіону (В. Прайс, М. П Войнаренко, С. _. Соколенко та ін.).

Відомий український дослідник кластерної моделі С. _. Соколенко визначає кластер як стійке територіально-галузеве партнерство, що обєднує інноваційною програмою впровадження передових виробничих, інжинірингових та управляючих технологій з метою підвищення конкурентоспроможності його учасників. У вужчому розумінні під кластером розуміють групу розташованих у достатній близькості взаємоповязаних компаній, постачальників послуг, обладнання і комплектуючих, НДІ, ВНЗ,

63

організацій, що взаємно доповнюють та посилюють конкурентні переваги кожного з учасників [2]. Він зауважує, що існуюча сьогодні інфраструктура туризму в Україні поки що не повною мірою відповідає світовим стандартам, однак вона активно розвивається і вдосконалюється з урахуванням існуючих рекреаційних, екологічних, соціально-економічних та інших вимог. Одним з пріоритетних напрямів у вирішенні цього питання має стати втілення кластерного підходу до розвитку регіонів України.

На основі аналізу наукового доробку запропоновано визначення туристичного кластера як неформального обєднання установ, організацій, фірм туристичного профілю, що розташовані на території туристичної дестинації або туристично-рекреаційного регіону з метою розроблення, просування та продажу конкурентоспроможного туристичного продукту. Метою діяльності туристичного кластера є обєднання можливостей та потужностей партнерів з метою створення інноваційних туристичних послуг, диверсифікація туристичного продукту, його покращення та вдосконалення, спільне розроблення та реалізація маркетингової політики, реклама та брендинг туристичної дестинації, участь в інвестиційних проектах та державних програмах розвитку туристичного регіону та ін. Характерною ознакою сутності кластера є обєднання окремих елементів і компонентів у єдине ціле для виконання у взаємодії певної функції або реалізації певної мети. Завдяки таким властивостям кластерна модель має ідеальну можливість позитивно впливати на комплексне формування туристично-рекреаційної інфраструктури регіону. Тому туристичний кластер є новим кроком у співпраці фірм, установ та організацій до формування та просування на ринку туристичного продукту і спільного економічного успіху.

До складу туристичних кластерів можуть бути залучені туристичні підприємства, заклади розміщення та оздоровлення, заклади ресторанного господарства, транспортні, страхові та банківські організації, навчальні заклади, які спеціалізуються на підготовці кадрів для туристичної сфери, асоціації та агенції регіонального розвитку і підтримки підприємництва, професійні асоціації розвитку туризму та підтримки туристичних підприємств,

64

органи місцевого самоврядування, інноваційні структури, заклади культури та охорони історичної спадщини (рис. 3.3).

Системний підхід до розроблення наукової моделі кластреризації у сфері туризму передбачає виділення й аналіз основних елементів структурного утворення та взаємозвязків між ними. Для реалізації кластерної моделі в туристичній галузі, на нашу думку, необхідно мати наступні елементи:

-туристичні ресурси природні, біосоціальні, історико-архітектурні, антропогенні, подійні тощо;

-виробників туристичних послуг;

-достатній розвиток транспортної та комунальної інфраструктури;

-освітні, культурні, та науково-дослідні установи;

-фахівців відповідної кваліфікації;

-систему менеджменту.

Підприємства сервісу

 

 

 

 

 

 

 

Урядові організації,

 

 

 

 

 

Фінансові

 

 

 

 

 

 

 

 

 

інституції

 

 

 

органи влади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Турагенти, заклади

 

 

 

 

 

 

 

 

Організації, що

 

розміщення, заклади

 

 

 

Виробники основного

 

 

 

 

забезпечують

 

ресторанного

 

 

 

турпродукту

 

 

 

 

спеціалізоване

 

господарства,

 

 

 

 

 

 

 

 

навчання, освіту,

 

транспортні

 

 

 

 

 

 

 

 

проведення досліджень

 

 

 

 

 

 

 

 

підприємства тощо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учасники

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Організації, агентства,

 

Спеціалізовані

 

 

 

кластерів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

що надають технічну

 

установи культури,

 

 

 

 

 

 

 

 

допомогу, доступ до

 

 

 

 

 

 

 

 

мистецтва, охорони

 

 

 

 

 

 

 

 

інформації,

 

природи тощо

 

 

 

 

 

 

 

 

установлюють

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

стандарти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 3.3 Складові туристичного кластера

 

Відповідно до специфіки цілей кластерного обєднання в туризмі вважаємо, що основою структури туристичного кластера можуть бути комерційні підприємства, які надають характерні туристичні послуги і займають лідерські позиції на ринку, тобто туристичні оператори та заклади

65

розміщення, які зацікавлені в підвищенні конкурентоспроможності власного продукту та можуть фінансово й інституційно підтримати діяльність кластера.

Перевагами кластерної моделі в туризмі є

-ефективне використання туристично-рекреаційних ресурсів, удосконалення та підвищення конкурентоспроможності регіонального туристичного продукту;

-підвищення інвестиційної привабливості регіону, сприяння інноваційним інвестиційним проектам у галузі туризму;

-координація зусиль влади, бізнесу та громадських організацій з метою розвитку туристичної інфраструктури,

-спільне використання кадрового потенціалу, реалізація програм підготовки та підвищення кваліфікації персоналу

-зниження собівартості туристичних послуг за рахунок преференцій для учасників кластера, спільного використання ресурсів, узгодження стратегії і тактики бізнес-діяльності.

-реалізація спільних маркетингових та рекламних заходів, участь у туристичних виставках і ярмарках, розробленні та просуванні туристичного бренду регіонів;

-розширення можливостей для розвитку інноваційних форм і напрямів туристичної діяльності.

Тобто створення кластерів, або кластеризація, — один з найважливіших шляхів інноваційного розвитку туристичної діяльності, поєднання традиційних та новітніх форм організації бізнесу, раціонального природокористування та громадських інституцій у сфері туризму.

Першу спробу реалізації кластерних моделей у туризмі здійснено у 2001 р., коли засновано туристичний кластер «Камянець» (Хмельниччина). Його метою стали ініціювання та координація проектів розвитку туризму в регіоні, популяризація міста та його туристичних можливостей. За активної підтримки учасників кластера розроблено Перспективну програму розвитку туризму в місті до 2010 року, організовано участь у виставках, конференціях, семінарах та тренінгах з питань розвитку туризму, створено туристичні сайти та

66

різноманітні зразки рекламної продукції, упроваджено медіа-проект «Камянець фестивальний», проведено численні культурно-мистецькі акції.

Обєктивні умови для формування туристично-рекреаційних кластерів існують, насамперед, у Карпатському та Причорноморському регіонах Про це, зокрема, ідеться в дослідженні конкурентоспроможності галузей української економіки, здійсненому в рамках проекту BIZPRO. Розробка туристично- рекреаційних кластерів здійснюється також у Полтавській області та м. Одеса

[1].

На основі аналізу специфіки структурних елементів та системних звязків у кластерних обєднаннях, вивчення наукових та статистичних джерел, аналізу практичного досвіду створення та функціонування кластерної моделі в туристичній сфері пропонується наступна класифікація туристичних кластерів.

1. Типи кластерів за цілями і характером діяльності:

-туристичні кластери (інформаційно-туристичні, туристично- рекреаційні) — кластерні обєднання, які створюються для подальшого розвитку та популяризації туристичного продукту конкретної місцевості. Прикладами такого типу кластерів можуть бути туристичні кластери «Камянець», «Слобожанщина» (Харківська обл.), туристично-рекреаційний кластер «Світязь» (Волинська обл.), кластер «Аура» (м. Севастополь);

-рекреаційно-курортні кластери (туристично-рекреаційні, санаторно- курортні) — кластерні моделі, центом яких є заклади оздоровлення та лікування (санаторії, курортні готелі тощо), що разом розробляють і реалізовують туристичний продукт лікувально-оздоровчого призначення;

-кластери сільського зеленого туризму кластерні обєднання для формування ринку туристичних послуг за рахунок розвитку малого та середнього туристичного бізнесу в сільській місцевості, створення туристичної дестинації на основі сільського населеного пункту. Перший кластер сільського зеленого туризму «Оберіг» створено в с. Гриців Хмельницької області. Кластери такого типу поширені в Карпатському регіоні, Херсонщині,та інших регіонах;

67

-екологічні туристичні кластери кластерні обєднання, що забезпечують якісно новий рівень організації туристичної діяльності відповідно до міжнародних та європейських документів щодо сталого розвитку туризму, принципів збалансованого природокористування та репрезентують нові підходи щодо зацікавленості підприємств туристичної галузі в підвищенні якості навколишнього середовища. Як приклад можна назвати екологічний кластер «Зелені Товтри» (Хмельницька обл.);

-виробничо-туристичні кластери обєднання підприємств та підприємців, що випускають і реалізовують продукцію туристичного призначення сувеніри, брошури, буклети, вироби декоративно-ужиткового мистецтва.

2. За регіональною належністю учасників туристичні кластери бувають:

-місцеві, які обєднують представників влади, бізнесу і громадськості одного населеного пункту, як правило, туристичного центру або міста чи села, які мають визначні туристичні ресурси;

-регіональні, які обєднують учасників, що здійснюють свою діяльність у межах одного регіону (району, області) з метою ефективного використання природно-рекреаційного потенціалу, комплексного розвитку туристичної інфраструктури;

-міжрегіональні та міжнародні туристичні кластери використовують переваги транскордонного співробітництва для посилення інтегральної конкурентоспроможності туристичної сфери транскордонних регіонів (наприклад, українсько-польський туристичний кластер (Львівська обл.), українсько-молдовсько-румунський туристичний кластер (Ізмаїл Рені, Одеська обл.));

-мегакластери обєднують субєктів туристичної діяльності великих єврорегіонів для системного розвитку міжнародного та внутрішнього туризму, покращення міжнародного співробітництва у туристичній сфері. Як правило, створюються за підтримки міжнародних донорських організацій ПРОООН, USAID та ін.

68

3. За особливостями створення та функціонування туристичних кластерів:

-кластери, створені на основі горизонтальної міжгалузевої кооперації підприємств (фірм) з метою підвищення спільного конкурентного потенціалу на ринку туристичних послуг, просування місцевого туристичного продукту, збільшення обсягів збуту вироблених послуг та продукції, активного впливу на місцеву економічну політику;

-кластери, створені на основі багато профільної вертикальної міжгосподарської інтеграції, що будуються за принципом єдиного технологічного ланцюжка на договірній основі або у формі створення обєднання підприємств на основі чинного законодавства;

-становлення багатопрофільних кластерних утворень з представників влади, громадськості та підприємств сфери туризму і суміжних галузей у межах компактної території як адміністративно-територіальної одиниці.

Особливий інтерес щодо подальшої наукової розробки складає дослідження виробничо-туристичних кластерів, формування яких стимулює розвиток інноваційних напрямів туристичного бізнесу: гастрономічний та винний туризм, промисловий туризм тощо. Практичне втілення кластерної моделі, особливо її просування з боку державних та регіональних управлінських структур, потребує глибокого методологічного й методичного відпрацювання відповідних механізмів. Необхідність становлення науково обґрунтованих логіко-структурних кластерних моделей зумовлює актуальність дослідження економічної доцільності взаємодії підприємств, організацій, установ, закладів у форматі виробничо-туристичних кластерів.

ЛІТЕРАТУРА: 1. Войнаренко М.П. Механізми адаптації кластерних моделей до політико-економічних реалій України / М.П. Войнаренко // Світовий та вітчизняний досвід запровадження нових виробничих систем (кластерів) для забезпечення економічного розвитку територій:– К.: Спілка економістів України, 2001. – С. 25–33. 2. Соколенко С. Кластери в глобальній економіці / С. Соколенко. – К.: "Логос", 2004. – 847 с. 3. Стеченко Д.М. Науково-інформаційне забезпечення створення регіональних курортно-

69

рекреаційних кластерів / Д.М. Стеченко, В.Б. Провозін // Матеріали доповідей учасників другої наук.-практ. конф. "Інформаційні технології в управлінні туристичною та курортно-рекреаційною економікою". – Бердянськ: Видавничий центр АУІТ "АРІУ", 2006. – С. 10–15. 4. Басюк Д.І. Кластерна модель як фактор підвищення конкурентоспроможності туристичного продукту м. Камянець-Подільський // Економіст .- 2008 - 10 – С.40-46.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ:

1.Еволюція туристської діяльності на різних етапах розвитку

суспільства.

2.Основні види і структурні особливості туристсько-рекреаційної

діяльності.

3.Основні критерії класифікації туристської діяльності.

4.Класифікація туристської діяльності за суспільною функцією і

технологією.

5.Туристсько-рекреаційне господарство як галузь з ресурсною

орієнтацією.

70