Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1919 - 1920 рр..doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
227.33 Кб
Скачать

Гетьманат Скоропадського.

29 квітня 1918 р. − на Всеукраїнському з’їзді землевласників прийнято рішення про встановлення в Україні монархії − гетьманату (П. Скоропадський). Назва − Українська держава. Політика П. Скоропадського: повернення до старих порядків у промисловості (заборона страйків, дозвіл на збільшення робочого дня ...); захист прав поміщиків на змелю, обіцянка у майбутньому провести аграрну реформу (але селяни - землю за викуп); зібрання продовольства і сировини для відправки до Н. і А-У (за умовами Брестського миру 27 січня 1918 р. Саме тому німецьке та австрійське командування підтримувало гетьманат); сприяння розвитку укр/культури (відкриття шкіл, гімназій, видання підручників, заходи по створенню АН). Але − просте населення було невдоволено жорсткою політикою гетьманату - страйки, постання селян ... У серпні 1918 р. з діячів укр/партій створююється УНС (В. Винниченко) як опозиція гетьманату. Листопад 1918 р. − революції в Німеччині та А-У - в результаті німецько-австрійські війська перестали підтримувати гетьмана.

Директорія унр

В ніч з 13 на 14 листопада на засіданні УНС була створена Директорія УНР (голова − В. Винниченко) − для керівництва збройною боротьбою з гетьманатом. Невдоволене населення, озброєні загони селян на чолі з отаманами поповнюють війська Директорії. Гетьманські війська, без підтримки н-а військ одержують поразки. 14 листопада гетьман зрікається влади і вона переходить до рук Директорії. Українська держава (монархія) змінюється знову на УНР (республіка). Політика Директорії: відновлення дії законів УНР, Універсалів ЦР; створення нових органів влади, арешти гетьманських чиновників; прийняття виборчого закону, за яким власники підприємств, поміщики і навіть вища інтелігенція позбавлялися виборчих прав; обіцянки провести аграрну реформу; війна з зовнішніми ворогами (Радянська Росія, білогвардійська армія генерала Денікіна, якого підтримували Англія і Франція; Польща), намагання найти союзників, які б допомогли УНР. Результат − втратила підтримку тієї частини населення, без якої налагодження держави не можливе; селяни, не чекаючи реформи, починали самі захоплювати землі, поглиблювалася ек/криза, землі УНР захоплювали вороги (листопад 1918 − весна 1919 р. − рад/війська; літо 1919 р. − війська Денікіна;

ЗУНР

Жовтень − листопад 1918 р. − революція в А-У, розпад держави − умови для створення незалежної держави на західноукраїнських землях. В ніч з 31 жовтня на 1 листопада − повстання у Львові під керівництвом ЦВК, влада перейшла до Укр. Національної Ради, сформовано уряд і проголошено ЗУНР (13 листопада − закон, який визначив її територію (Сх. Галичина. Закарпаття, Буковина); столицю Львів; влада − народу). Президент ЗУНР − Є. Петрушевич. Політика ЗУНР: створено ефективну систему управління, заходи по подоланню ек/кризи, створено армію − УГА, проголошено агарну реформу ... Але майже з перших днів свого утворення ЗУНР − у стані війни з Польщею. 22 січня 1919 р. − в Києві проголошено Акт Злуки УНР і ЗУНР. Але реалізувати на практиці це об’єднання не вдалося. Весна − літо 1919 р. − спільні дії армій УНР і ЗУНР проти ворогів. Але між керівництвом − протиріччя (Директорія − за зближення з Польщею, ЗУНР − з Денікіним ....)

В результаті визвольна боротьба і Директорії УНР і ЗУНР потерпіла поразку. На Наддніпрянщині весною 1920 р. остаточно була встановлена радянська влада. Зах Україна за міжнародними договорами на початку 1920-х рр. була поділена між Польщею, Румунією та Чехословаччиною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]