Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.вивч.техн.мб.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Мікрофлора атмосфери ( повітря)

Повітря найбільш забруднене мікроорганізмами поблизу землі. В великих містах вміст мікроорганізмів у повітрі досягає 4000 – 9800 клітин в 1 м3, а в парках розташованих на околиці міста, їх кількість 175 – 345 клітин в 1 м3. Найчастіше повітря – в районі полюсу, лісним масивам, морями і горами. В 1 м3 над морем або тайгою містяться одиниці клітин мікроорганізмів. Після дощу або снігопаду атмосфера значно очищається від бактерій. В окремих випадках бактеріальна обсеміненість повітря жилих приміщень перевищує обсеміненість зовнішнього повітря.

Обсеміненість повітря на тваринницьких подвір’ях залежить від санітарно – гігієнічного стану приміщень щільності розташування тварин. Наприклад, в 1 м3 повітря в приміщеннях для великої рогатої худоби вміст мікроорганізмів досягає 12 000 – 86 000; в свинарниках – 2500 – 67 000; в пташниках – 30 000 – 120 000.

В повітрі закритих приміщеннях для утримання тварин крім сапрофітів – мешканців верхніх дихальних шляхів (стафілококи, пневмококи) іноді зустрічаються і патогенні мікроорганізми ( мікобактерії туберкульозу, віруси і ін.).

Патогенні мікроорганізми потрапляють в повітря із ґрунту, виділень людей і тварин. Збудники катарів верхніх дихальних шляхів, віруси грипу і інші мікроорганізми містяться в краплинах бактеріального аерозолю, що виділяється при кашлянні і чханні. Мікобактерії туберкульозу, стафілококи, спори збудника сибірської язви, правцю довгий час зберігаються в пилюці. Виживання мікроорганізмів у повітрі залежить від біологічних властивостей збудника, а також вологості і температури повітря.

В виробничих приміщеннях м’ясокомбінатах, молочних заводах і інших харчових підприємств повітря вважається забрудненим при вмісті 500 – 1000 бактерій в 1 м3. Підвищений вміст мікроорганізмів в повітрі підприємств харчової промисловості вказує на антисанітарний стан (погане прибирання, відсутність вентиляції, фільтрації поступаю чого повітря).

Повітря може бути джерелом забруднення продуктів, що негативно впливає на їх якість. В зв’язку з цим на підприємствах проводять різні заходи по очищенню повітря від мікроорганізмів. В цехах влаштовують місцеву і загальну вентиляцію. Проводять вологе прибирання, механічне очищення (вентиляцію, фільтрацію, кондиціонери), хімічні речовини (озон, хлорне вапно, хлорамін), фізичні (УФП, іонізацію повітря).

УФП знезаражують повітря заквасочних, холодильних камер, місць розфасування продуктів. Для цього використовують бактерицидні лампи (БУВ).

Для мікробіологічного дослідження повітря промислових підприємств використовують такі методи:

  • метод осадження мікроорганізмів по Коху;

  • аспіраційний метод (апарат Кротова).

Мікрофлора літосфери ( грунту)

У її складі нітрифікуючі, азот фіксуючі, денітрифікуючі бактерії, сірко – і залізобактерії, целюлозорозкладачі, бацили, мікоплазми, актиноміцети, гриби, водорості, найпростіші тощо.

Кількісний і якісний склад мікрофлори різних ґрунтів змінюється залежно від хімічного складу ґрунту, його фізичних властивостей, реакції середовища (рН), вмісту в ньому повітря, вологи й поживних речовин.

У ґрунті є велика кількість мікроорганізмів він є основним джерелом із якого мікроорганізми потрапляють у повітря, воду на різні предмети, харчові продукти. Найбільше мікроорганізмів у чорноземі і каштанових ґрунтах, менше в глинистому, піщаному. У верхніх шарах ґрунту (5-20см) найбільше мікроорганізмів. На глибині 2 - 4 м зустрічаються поодинокі мікроорганізми, а на глибині 6 м їх не знаходять.

У ґрунті зустрічаються такі мікроорганізми: азотобактерії, нітробактерії, гриби, актиноміцети, дріжджі.

Але крім сапрофітів є й патогенні мікроорганізми, які називаються ґрунтовими - це збудники сибірки, ботулізму, правцю.

В ґрунті мікроорганізми можуть зберігатися довгий час особливо у висушеному стані при низьких температурах. Спори сибірки 17-50 років. Патогенні без спорові недовго: збудник холери, тифу гине через 3 тижні; туберкульозна паличка через 3 місяці.

Грунт

Вміст (в млн.) бактерій в 1 г ґрунту

всього

коки

бацили

азотобактерії

Чорнозем

4771

2593

1841

337

Глиняний

211

169

42

-

Підзол

глиняний

852,9

848

4,9

-

Лісний

2246,6

2200,7

45,9

-

Очищення і знезараження грунту.У великих містах, а також в місцях утримання тварин грунт забруднюється різними рештками, органічними речовинами. Санітарний стан навколишнього середовища погіршується. Для цього грунт очищають. Особливу увагу приділяють території м’ясокомбінатів, молокозаводів, ферм.

Рештки знезаражують у результаті чого складні органічні з’єднання перетворюються у прості, які засвоюються рослинами, патогенні мікроорганізми гинуть, отруйні речовини руйнуються.

Знезараження ґрунту проводять двома методами: ґрунтовим і біотермічним. При г р у н т о в о м у методі рештки переорюють. Мікроорганізми гинуть, тому що попадають в несприятливі умови існування. Цей метод використовують для очищення стічних вод. Недолік процес знешкодження решток триває дуже довгий час.

Б і о т е р м і ч н и й м е т о д . Рештки складають у компости де розвиваються термофільні мікроорганізми створюється температура 60- 700С, спочатку гинуть мезофільні мікроорганізми, потім патогенні, яйця і личинки гельмінтів. Органічні речовини перетворюються у перегній, який використовують як добриво.

Санітарна оцінка грунту по мікробіологічних показниках. Необхідність проведення бактеріологічного аналізу ґрунту виникає в зв’язку з вибором ділянок для будівництва різних об’єктів (житла, ферм, харчових підприємств).

Мікробне числоце загальна кількість мікроорганізмів в 1г ґрунту.

Колір – титр найбільше розведення ґрунту в мл., в якому вдається виявити хоч одну кишкову паличку.

Перфрінгенс – титрнайбільше розведення ґрунту в якому вдається виявити CI. Perfringens.