Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.вивч.техн.мб.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Будова бактеріальної клітини

К л і т и н н а о б о л о н ка надає постійну форму мікроорганізмам, вона щільна, еластична, напівпрониклива, захищає клітину від дії зовнішнього середовища, пропускає поживні речовини і виділяє продукти обміну.

Ц и т о п л а з м а т и ч н а м е м б р а н а виконує функцію розподільної перетинки, через яку проходить транспортування речовин, потрібних для життєдіяльності клітини. А також вона регулює осмотичний тиск у клітині. Складається із трьох шарів (2 білкових і 1 жировий).

Ц и т о п л а з м а з в к л ю ч е н н я м и це частина клітини, що немає стінки, вона являє собою колоїдну суміш, що складається з ДНК, РНК, води, білків, ліпідів, полісахаридів. В цитоплазмі є вакуолі, глікоген, рибосоми, мезосоми, мітохондрії. Рибосоми сферичної форми, у них проходить синтез білків. Мітохондріі нитчастої форми у них проходять окисно - відновні процеси. Мезосоми спіралевидної форми, приймають участь у поділі клітини

Н у к л е о ї д у бактерій, як недосконалих ядра немає, а є структуро - подібний орган - подвійна нитка ДНК, яка несе генетичну інформацію про спадковість.

Рис. 5. Будова бактеріальної клітини

Я- ядро(нуклеоїд); М- мезосоми; АМ – аналоги мітохондрії; КС – клітинна стінка; К- капсула; ЦМ – цитоплазматична мембрана; В- вакуоль; ЖГ – джгутик; Ж –жир; Г – глікоген; Р- рибосоми

Деякі бактерії мають джгутик – це виріст білкової природи за допомогою якого вони рухаються у рідкому середовищі. Рухи бувають повзаючі і плаваючі. За характером розташування джгутиків бактерії поділяються на:

  • монотрихи– мають одним джгутик ;

  • лофотрихи– одним пучок джгутиків ;

  • амфітрити– два пучки джгутиків ;

  • перитрихи– джгутики розташовані по всій поверхні.

Рис. 6. Основні типи розміщення джгутиків у бактерій

а- монотрихи; б- лофотрихи; в- амфітрити; г - перитрихи

Коли клітина потрапляє в несприятливі умови (недостатня кількість поживних речовин, низька або висока температура і.т.д.) вона утворює капсулу або спору.

Капсула це слизовий шар навколо клітини, який захищає її від дії зовнішнього середовища, мікрокапсула ( до 0,2 мкм ) та макрокапсула.

Спора – це ущільнення в цитоплазмі з багатошаровою оболонкою. Спороутворення триває 4-20 год. і тільки певних умовах (температура 10 – 420С, наявність кисню). Вони стійкі до висушування, заморожування. Коли спора потрапляє в сприятливе середовище вона проростає в вегетативну форму і розмножується. Ендоспори утворюються в середині клітини, екзоспори – зовні.

Розрізняють три види розташування спор у бактеріальних клітинах. Бацилярне - в центрі, клостридіальне – екс центрально (клітини набувають веретеноподібну форму), плектридіальне – спори містяться на кінцях паличок

(клітини формою барабанної палички або тенісної ракетки).

Ріст і розмноження мікроорганізмів

Ріст мікробної клітини – це збільшення маси її протоплазми. Дійшовши певної межі росту і зрілості клітина починає розмножуватися.

Розмноження це здатність мікроорганізмів збільшувати свою кількість. Швидкість розмноження залежить від складу поживного середовища, виду мікроорганізмів, температури, рН. Якщо умови сприятливі то поділ проходить через кожні 20-30 хвилин. Бактерії розмножуються простим поперечним поділом в різних площинах. Якщо перетинка утворюється по середині клітини (ізоморфний поділ), на одному з її кінців (гетероморфний поділ).

Дріжджі – спорами, простим поділом і бруньками. Плісені – статевим і безстатевим шляхом.

Розмноження на штучних живильних середовищах відбувається в декілька стадій.

I. фаза – лаг – фаза або фаза затримки росту. Мікроорганізми нерозмножуються, а пристосовуються до навколишнього середовища. Триває 1-2 год.

II. фаза – фаза логарифмічного росту – мікроорганізми починають інтенсивно рости і розмножуватися. Триває до тих пір поки є поживні речовини.

III. фаза – стаціонарна або період зрілості кількість клітин доходить до максимуму і деякий час залишається на одному рівні.

IV. фаза – фаза старіння , клітини починають відмирати.