Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛекцииДетМашин.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.68 Mб
Скачать

4.2 Передачі гвинт-гайка

Вони широко застосовуються в машинах для перетворення обертального руху в поступальний, з великим виграшем у силі або для забезпечення високої точності переміщення.

Найпростіші з цих пристроїв - гвинтові стяжки, натяжні та натискні пристосування, затискні пристрої, рухомі упори, з’єднання частин машин з передбаченням регулювання відстані між ними і т.д.

Дуже часто передачі гвинт-гайка застосовується в найпростіших вантажних пристроях - домкрати, гвинтові преси, та знімачі.

По характеру взаємодії ланок (гвинта й гайки) вони поділяються на передачі ковзання та кочення. Кочення - це коли на гвинті й гайці виконують гвинтові канавки, що правлять за доріжки кочення для кульок або роликів.

Рухомою ланкою може бути гвинт (домкрат, прес, знімач), або гайка (супорт токарного верстата). Є передачі, де рухомі ці обидві ланки (планетарна передача гвинт-гайка). В цьому випадку за сателіти правлять нарізні ролики, що розміщаються між нарізками гвинта та гайки.

В передачах ковзання застосовують так звані ходові нарізки (трапецієвидна, упорна та прямокутна). Рідко (для точних переміщень) застосовують трикутну нарізку. Здебільшого - багатозаходні. Основні параметри й геометричні залежності - ті ж, що й для нарізних з’єднань (див. вище).

При рухомій гайці кількість обертів гвинта:

[ об/хв]

де - лінійна швидкість переміщення гайки, м/с

- кількість заходів нарізки гвинта;

- крок нарізки .

Докладніше конструкції, розрахунки на міцність - самостійно

Тема буде розглянута на практичних заняттях. На цю тему - перша розрахунково-графічна робота.

Лекція №5 Шпонкові з’єднання

Група з’єднань типу „вал-маточина” (шпонкові, шліцеві, профільні, штифтові)

Призначення - для передачі обертальних моментів від вала до деталей передач або навпаки. В окремих випадках - також і для фіксації деталі на валу в осьовому напрямку.

Вони поділяються на: напружені й ненапружені. Сама шпонка може бути прямокутною, круглою, шестигранною. На шпонкові з’єднання існує ДЕСТ.

5.1 Ненапружені шпонкові з’єднання

Це - призматичні і сегментні шпонки, що вільно вставляються в пази маточини й валу (без попередньої напруги)

а) призматична;

б) сигментна ;

Різновиди призматичних шпонок:

  1. Звичайні та високі

  1. Зі скругленими кінцями та пласкими

  1. Для нерухомих (вздовж осі валу) з’єднань та рухомих (напрямні - закріплені на валу гвинтами; ковзні - мають виступ і переміщуються вздовж валу разом з маточиною)

На рис. 1 - шпонка звичайна з пласкими кінцями. Ставляться призматичні шпонки з підгонкою по бокових гранях (чиста обробка поверхонь), а в радіальному напрямку - зазор для зручності збирання.

Сегментні шпонки ставляться аналогічно, але вони врізаються глибоко у вал. Вони дуже технологічні, їх легко виготовити штампуванням автоматичними верстатами, не потребують точної підгонки по бокових гранях, бо у валу - глибокий паз, зручні для постановки на конічних ділянках валів. Але вони значно більше послаблюють вал, ніж призматичні (призматична - приблизно на 10%). Через це сегментні шпонки застосовуються для незначних обертальних моментів та з виготовленням конструкцій великими серіями (наприклад, мотоцикли і т.п.). Широко застосовується також в тракторобудуванні, побутовій техніці (швейні машини), в приладах і та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]