Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛекцииДетМашин.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.68 Mб
Скачать

26.6 Специфіка підбору радіально-упорних підшипників

При визначенні величини необхідно враховувати осьову силу , що виникає в самій опорі внаслідок дії на неї радіального зусилля (реакції опори) під кутом контакту кілець з тілами кочення. З рис. нижче

(6)

Але це - в плоскій картині (з одним тілом кочення, в даному випадку - з роликом). Для будь-якого варіанту величину визначають:

для кулькових ПК : ; для роликових:,

де - параметр осьового навантаження, береться з табл., де він розрахований з урахуванням різного закону розподілення навантаження між тілами кочення, їх форми, кількості, розташування та ін. Залежно від напрямкузусиллядодається або віднімається (залежить від схеми опор та навантаження вала), в формулі (3) для .

Переваги, недоліки, область застосування

Переваги: простота обслуговування, менші: пускові моменти, нагрівання, витрати мастила, габарити по ширині.

Недоліки: обмежена здатність сприймати ударні та динамічні навантаження, висока вартість при мілкосерійному виробництві, менше довговічність при великих навантаженнях та кутових швидкостях, більші габарити по діаметру (особливо при високих навантаженнях).

Область застосування - надзвичайно широка: від годинників до прокатних станів і найпотужнішої військової техніки (; маса 0,5г7тон;, в турбомашинах, наприклад).

Наприклад, на прокатних станах: роликові чотирирядні Ø

Лекція №27

27.1 Муфти приводів

Більшість машин компонують із окремих складальних одиниць, що мають вхідні та вихідні вали. Це - двигун, редуктор, робочий орган машини (виконавчий механізм)

Кінематичний і силовий зв’язок між складальними одиницями машини здійснюється з допомогою муфт.

Отже, основне призначення муфт приводів - з’єднання валів і передавання обертового моменту. Але це, хоч і основне - не єдине призначення. Вони виконують також такі функції:

  1. Компенсація похибок взаємного розміщення валів після монтажу (рис.2) - неспіввісність валів (компенсуючі муфти).

  1. Захист елементів машин від перевантажень (запобіжні муфти).

  1. Зменшення динамічних навантажень (пружні муфти).

  1. З’єднання і роз’єднання робочого органу машини з двигуном без його вимикання, або при зупинці роботи - без демонтажу (керовані і самокеровані муфти).

Похибка монтажу:

  1. осьове зміщення валів

  1. радіальне

  1. кутове

На практиці найчастіше - комбінація цих похибок під загальною назвою „неспіввісність” валів.

27.2 Класифікація муфт

За принципом роботи бувають: механічні, електричні,

гідравлічні (пневматичні). Найпоширеніші в загальному машинобудуванні - механічні.

Класифікація механічних муфт

У машинобудуванні використовують дуже багато різноманітних конструкцій муфт. Як самостійні складальні одиниці, використовують при цьому муфти стандартні, які випускаються спеціалізованими підприємствами.

Відомо близько 15 тис конструкцій муфт. Окремі типи стандартних муфт, які є найбільш широко вживаними в загальному машинобудуванні, а також з метою охвату всього спектру типажів, що вказані в класифікації, ми нижче розглянемо (влаштування, принцип будови). Отже, приклади:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]