Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леся Курсова управлінський облік.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
937.98 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………….....…2

Розділ 1. Поняття витрат і собівартості як економічних показників…….....…5

1.1. Склад витрат…………………………………………………….…..…5

1.2. Класифікація витрат………………………………………….….……8

1.3. Сутність і методи калькулювання………………………..…………10

1.4. Методика обчислення основних статей калькуляції………………13

Розділ 2. Облік витрат і калькуляція собівартості продукції…………………17

2.1. Облік прямих і накладних витрат………………………………..…17

2.2. Система рахунків для обліку витрат на виробництво……..………24

2.3. Облік матеріальних витрат…………………………………….……25

2.4. Облік витрат з оплати праці…………………………….……..……28

2.5. Облік втрат у виробництві…………………………………..………29

2.6. Загальновиробничі витрати…………………………………………31

Розділ 3. Методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції…...34

Розділ 4. Аналітичний і синтетичний облік вират виробництва. Зведений олік витрат на виробництво…………………………………………….………….…39

Висновки………………………………………………………………………....44

Список використаної літератури………………………………………………..47

ВСТУП

Практика господарювання на ринкових засадах під­тверджує ту незаперечну істину, що результативність (ефективність) будь-якої виробничо-господарської та ко­мерційної діяльності залежить передовсім від компетен­тності та творчої активності управлінських кадрів, дос­татньо глибокого знання ними конкретної економіки, за­конодавчої бази й соціальних аспектів господарювання. Протягом останніх років тривало становлення ринко­вої системи господарювання, активніше здійснювалися економічні реформи, виявлялися нові аспекти реформу­вання форм власності і структурної перебудови еконо­міки України.

Суспільство ніколи не було байдужим до витрат на досягнення того або іншого успіху. В основі прогресу лежить підвищення ефективності виробництва. Тут розуміється економічна і соціальна результативність господарської діяльності. При знаходженні ефективності потрібно порівнювати очікувану цінність того, що буде отримано, з очікуваної цінністью того, що буде витрачено. В практичних розрахунках цей показник знаходиться відношенням результатів виробництва до витрат.

Однак такий оціночний показник недосконалий. По-перше, він не характеризуе вироблений продукт з точки зору його відповідності до суспільного попиту. По-друге, неоднарозово в витратах сумуються прямі вклади і не оцінюються окремі наслідки.

Актуальність обраної для написання теми курсової роботи зумовлена тим фактом, що питання собівартості продукції, робіт чи послуг завжди викликало підвищений інтерес і не лише у керівників підприємств і працівників економічних відділів, але і науковців, які неодноразово звертаються до її вивчення з метою знаходження теоретико-практичних шляхів зниження собівартості, а відтак – підвищеня конкурентоспроможності української продукції як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках.

Метою курсової роботи стало вивчення питань – поняття витрат і собівартості як економічних показників, обліку витрат і калькуляції собівартості продукції, методів обліку витрат і калькулювання собівартості продукції, аналітичного і синтетичного обліку вират виробництва, зведеного обліку витрат на виробництво.

Для досягненя поставленої мети використовувалалася нормативно-правова база та літературні джерела. Серед літературних джерел окремо можна виділити наступні праці: Ткаченко Н.М. “Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України”, Марочкіна А.М. “Бухгалтерський облік за Національними стандартами”, Бутинець Ф.Ф. та ін. “Інформаційні системи бухгалтерського обліку”, Грабової Н.М. “Теорія бухгалтерського обліку”, Завгороднього В.П. “Бухгалтерський облік в Україні”.

Курсова робота складається із наступних розділів: розділу 1 “Поняття витрат і собівартості як економічних показників”, розділу 2 “Облік витрат і калькуляція собівартості продукції”, розділу 3 “Методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції”, розділу 4 “Аналітичний і синтетичний облік вират виробництва. Зведений олік витрат на виробництво”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]