Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Політики в Україні

6) забезпечення (через упорядкування адміністративно-територіального устрою) формування реального суб’єкта місцевого самоврядування – територіальної громади, яка матиме фінансові та матеріальні можливості для виконання делегованих їй державою функцій та надання населенню повноцінних державних послуг.

Складовою адміністративної реформи є муніципальна реформа, яка, в свою чергу, передбачає поступову відмову від централізованого державного управління, передачу територіальним громадам та їхнім органам необхідних повноважень і матеріально-фінансових ресурсів для самостійного вирішення більшої частини завдань, які стосуються задоволення потреб місцевого населення.

2. Поняття вертикальних і горизонтальних дисбалансів. Збалансування місцевого бюджету

Вертикальні фіскальні дисбалансице невідповідність між обсягами фінансових ресурсів того чи іншого рівня влади та обсягами завдань і обов'язків, які на нього покладаються в процесі розподілу компетенції між центральною, регіональною і місцевою владами.

Вертикальний фіскальний дисбаланс означає недостатність фінансових ресурсів певного рівня влади для забезпечення громадських і державних послуг у межах його завдань. В теорії фінансів є таке поняття, як «не профінансований мандат», суть якого в тому, що держава наділяє органи місцевої влади певними зобов’язаннями, але при цьому не підкріплює їх фінансовими ресурсами.

Вертикальні фіскальні дисбаланси можна усунути кількома шляхами:

- центральна влада або влада вищого територіального рівня може взяти частину обов'язків із надання державних і громадських послуг і тим самим зменшити коло обов'язків того рівня влади, в якого виник вертикальний фіскальний дисбаланс;

- запровадження додаткових податків тим рівнем влади, який має вертикальний фіскальний дисбаланс;

- за рахунок надання центральною владою грантів, субсидій та інших трансфертів;

- розмежування видатків між бюджетами і надання їм доходів, достатніх для фінансування визначених видатків.

Горизонтальний фіскальний дисбалансце невідповідність між обсягами фінансових ресурсів однієї або кількох територіальних одиниць, які мають однакові обсяги завдань, що на них покладаються [17].

Горизонтальний фіскальний дисбаланс виникає тоді, коли:

- одна або кілька територій того ж рівня не мають достатніх фінансових ресурсів для надання державних і громадських послуг в обсягах, що надаються іншими територіями відповідно до певних стандартів;

- існують так звані «бідні» і «багаті» території;

- деякі території мають більші потреби, ніж інші;

- існує більш висока вартість державних і громадських послуг у межах одних територій порівняно з іншими.

Горизонтальні фіскальні дисбаланси можна усунути вищими податковими ставками в межах відповідних територій. Але це буде несправедливо стосовно населення цих територій. Тому держава зобов’язана долати такі дисбаланси в рамках політики фінансового вирівнювання.

В останній час в економічній літературі [21] розглядається вертикальне і горизонтальне бюджетне регулювання, у складних процесах якого необхідно відокремлювати вертикальне і горизонтальне бюджетне регулювання (табл. 8).

Таблиця 8.