Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

5. Виконання місцевих бюджетів за видатками

Бюджетна політика органів місцевого самоврядування втілюється у життя тільки під час виконання місцевих бюджетів. Саме здійснення видаткової частини місцевих бюджетів дає змогу забезпечувати необ­хідні суспільні блага, створювати бажані об'єкти інфраструктури, реа­лізувати певні перерозподільні функції. Витрачання бюджетних кош­тів супроводжується прискіпливою увагою з боку територіальних гро­мад, що зумовлює необхідність застосування ефективних механізмів, які забезпечують реалізацію запланованих у бюджеті заходів і дотримання прийнятих норм і правил.

У вітчизняній фінансовій літературі значення терміна «виконання видаткової частини бюджету» часто зводиться до забезпечення належ­ного фінансування передбачених у бюджеті заходів. Це зумовлено ото­тожненням видатків бюджету з операціями щодо перерахування кош­тів на виконання передбачених бюджетом програм і здійснення функ­цій владними органами.

Виконання видаткової частини бюджетів має бути націлене на досягнення, крім фінансових орієнтирів, ще й відповідних економічних показників.

За сучасних умов під виконанням місцевого бюджету за видатками слід розуміти здійснення комплексу дій, спрямованих на реалізацію передбачених місцевим бюджетом заходів і досягнення визначених цілей у межах запланованих ресурсів. Основні проблеми, які доводиться вирішувати при виконанні видаткової частини місцевих бюджетів, можна звести до розв'язання фінансових та економічних зав­дань.

Фінансові завданняполягають у необхідності використання бю­джетних ресурсів на цілі, визначені при складанні та затвердженні бю­джету, забезпеченні рівномірності здійснення видатків протягом усього бюджетного періоду та дотримання визначених принципів при роз­поділі бюджетних ресурсів.

Економічні завданняпов’язані з вирішенням завдань і досягненням цілей, які зумовили бюджетні видатки.

Заплановані показники доходів і видатків набувають дещо різного значення при виконанні бюджету. Так, заплановані обсяги доходів слу­гують тільки орієнтиром для фінансової діяльності і не є обмежуваль­ними, тобто, якщо суми надходжень певного виду доходу будуть пере­вищувати заплановані, то їх зарахують до бюджету. Стосовно видатків, то їх розраховані обсяги не можуть бути перевищені в жодному разі.

Таблиця 7.

Основні принципи виконання видаткової частини місцевих бюджетів

Назва принципу

Зміст принципу

Цільове використання

Бюджетні кошти мають бути використані на цілі, які передбачені в затвердженому бюджеті

Єдність

Виконання бюджетів ґрунтується на єдиній нормативно-правовій базі, застосовується єдина бюджетна класифікація видатків і порядок їх здійснення, всі видатки відображаються в єдиній національній грошовій одиниці

Повнота

Всі видатки, які здійснюються органами місцевого самоврядування, мають бути передбачені відповідним бюджетом і включені до звіту про виконання місцевого бюджету

Раціональність

Бюджетні ресурси мають використовуватися економно, без марнотратства і втрат суспільних коштів; бюджетні видатки мають забезпечувати максимальний ефект для територіальної громади

Прозорість

Інформація про виконання бюджету повинна надаватися у зрозумілій формі, включати всі важливі аспекти

Публічність

Відомості про хід виконання місцевого бюджету повинні бути оприлюднені

Виконувати видаткову частину місцевого бюджету необхідно з дотри­манням встановлених принципів. Поряд із принципами, яким має від­повідати бюджетна система в цілому, такими, як законність, справед­ливість, плановість, при виконанні видаткової частини бюджету потріб­но дотримуватися й інших принципів, а деякі загальні принципи набу­вають специфічного змісту (табл. 7).

Здійснення бюджетних видатків у фінансовій площині передбачає розподіл їх на фактичні та касові видатки бюджету.

Фактичними видатками є економічні операції, які відображають використання в ході бюджетного процесу трудових, матеріальних та фі­нансових ресурсів. (Наприклад, факт нара­хування заробітної плати працівникам бюджетних установ, списання вартості використання канцелярського приладдя тощо).

Касове виконання місцевого бюджету– це діяльність, пов’язана із зарахуванням коштів до місцевого бюджету, їх зберіганням, витрачанням на передбачені в бюджеті цілі, а також обліком їх наявності.

Касове виконання видаткової частини бюджету передбачає вико­нання дій з видачі бюджетних коштів. Прикладом касових видатків бюджету можуть бути перерахування коштів бюджет­ною установою постачальникам канцелярського приладдя.

- Високий ступінь фінансової автономії органів місцевої влади.

- Відсутня потреба у здійсненні видатків на утримання спеціальної установи.

- Наявність додаткового джерела доходів бюджету у вигляді процентів за використання вільного залишку коштів.

- Висока фінансова оперативність розпорядниками бюджетних коштів з управління видатками

- системних традицій ефективного та раціонального використання бюджетних коштів;

- системного ефективного контролю за видатками бюджету;

- надійної банківської системи

- Неможливість здійснювати поточний контроль за цільовим призначенням видатків.

- Додаткові втрати бюджету, пов’язані з розпорошеністю коштів на бюджетних рахунках.

- Неоперативна звітність про виконання бюджету.

- Ризик втрат бюджету, пов'язаний із зберіганням коштів на рахунках банків.

Рис. 4.3. Характеристика банківської системи касового виконання видаткової частини місцевих бюджетів

Важливим елементом бюджетної системи в цілому та процесу вико­нання бюджету зокрема є система бюджетної звітності, яка забезпечує необхідними відомостями органи державного управління та місцевого

самоврядування, що стає основою для оперативного вживання потріб­них управлінських заходів, а також є джерелом інформації про виконан­ня бюджету для громадян.

Основою інформаційного забезпечення бюджет­ної системи є бюджетний облік, який формує досто­вірну бюджетну звітність, а також виконує контрольні функції. У сві­товій практиці організації бухгалтерського обліку виконання бюджету розрізняють два методи:

- метод нарахувань – передбачає реєстрацію операцій у момент створення, перетворення, обміну, передачі або зникнення економічної вартості; дозволяє отримувати повну інформацію про виконання видаткової частини місцевих бюджетів (крім інформації про рух грошових потоків);

- касовий метод – фіксує операції в момент руху грошових коштів.

- Відсутність ризику, пов’язаного із зберіганням бюджетних коштів.

- Можливість здійснення поточного контролю за платежами з бюджету.

- Висока оперативність здійснення платежів.

- Оперативність і повнота інформації.

- Ефект від концентрації всіх залишків на одному рахунку.

- банківська система ненадійна;

- є можливість здійснювати значні видатки, пов’язані з утриманням казначейства

- Значні видатки на утримання казначейства.

- Низький рівень самостійності розпорядників коштів у сфері оперативного управління бюджетними видатками.

- Затрати ресурсів на організацію та експлуатацію системи

Рис. 4.4. Характеристика казначейської системи касового виконання видаткової частини місцевих бюджетів

У практиці виконання бюджетів використовують три системибанківську, казначейську та змішану, кожна із яких має свої переваги та недоліки (рис. 4.3 – 4.5).

Як видно з наведених рисунків, система касового виконання бюджетів має істотні відмінності. Наприклад, рівень фінансової автономії учасників виконання місцевого бюджету за видатками найвищий у разі застосування банківської системи виконання, так як після перерахування коштів на рахунок бюджетної установи її дії є самостійними. В умовах казначейської та змішаної системи, для того щоб здійснити видатки, бюджетна установа має здійснити певні заходи – представити кошториси, підтверджувальні документи. Однак, з іншого боку, такі складності можуть бути запорукою цільового використання бюджетних коштів і сприяти ефективному їх використанню. Вибираючи казначейську систему касового виконання місцевих бюджетів, перш за все потрібно вирішувати питання, на якому рівні влади створюється казначейство.

Теоретично місцеві бюджети можуть перебувати на обслуговуванні як у Державному казначействі, яке має статус центрального органу виконавчої влади, так і в муніципальних казначействах, утворених органами самоврядування.

- Порівняно невеликі витрати на утримання казначейства.

- Додаткові бюджетні доходи від використання вільного залишку коштів.

- Є можливість здійснювати поточний контроль за бюджетними коштами.

- Звітність про виконання бюджету оперативніша і більш розгорнута.

- Є можливість отримати інформацію про зобов’язання розпорядників.

- банківська система ненадійна;

- на високому рівні співпраця з банківським сектором;

- є можливість використання якісних програмних продуктів з управління бюджетними коштами

- Є ризик, пов'язаний зі зберіганням коштів на рахунках банків.

- Недостатня оперативність у здійсненні платежів.

- Затрати ресурсів на організацію та експлуатацію системи.

Рис. 4.5. Характеристика змішаної системи касового виконання