Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРГ практикум РОЗДРУКУВАТИ.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
879.1 Кб
Скачать

Оцінка в балах внутрішнього середовища ресторану «Бісмарк»

Сильні сторони

Значення показника

Важли-вість

Загальна оцінка

Слабкі сторони

Значення показника

Важли-вість

Загальна оцінка

1

2

3

4=2х3

5

6

7

8=6х7

1. Висока якість страв

5

3

1. Відсутність програм лояльності

5

2

2. Компетентність обслуговуючого персоналу

4

2

2. Низькі витрати на рекламу та Public Relations

4

3

3. Привабливий унікальний інтер’єр

4

2

3. Брак інформації про ресторан в мережі Інтернет

5

3

4. Високий технологічний рівень виробництва

4

2

4. Неефективний менеджмент, відсутність стратегії розвитку

3

2

5. Гнучкість виробництва

3

1

5. Невдале місце розташування

4

2

Разом

Разом

В табл. 2 показники оцінюються по 5-бальній шкалі (колонки 2 і 6), їх важливість – по 3-бальній (колонки 3 і 7). Оцінка здійснювалася на основі порівняння з основними конкурентами (елітними ресторанами м. Києва). Високі значення показників, які характеризують слабкі сторони (колонка 6), свідчать про значну присутність даної характеристики у ресторану, що є негативним явищем.

На основі табл. 1 побудуємо матриці можливостей і загроз для ресторану «Бісмарк» (рис. 1 і 2).

Висновок до матриці можливостей (рис. 1) робиться наступним чином. Підприємство має сконцентрувати основні зусилля на використанні усіх можливостей, які відкриваються завдяки чинникам, що потрапили до квадрату А. Підприємству слід врахувати можливості, які виникають завдяки чинникам, що потрапили до квадратів Г і Б. Стосовно можливостей, які виникають завдяки чинникам, що потрапили до квадратів В, Д і Є, необхідний гнучкий підхід. Чинники, які потрапили до квадратів Е, Ж і З, можна не враховувати.

ВИСНОВОК до матриці можливостей: _______________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________.

Висновок до матриці загроз (рис. 2) робиться наступним чином. Основні зусилля підприємство концентрує на захисті від загроз, які виникають у зв’язку із дією чинників, що потрапили до квадрату А. Підприємство має зосередити значну увагу на чинниках, які потрапили до полів Б і Д, оскільки вони становлять істотну загрозу. Підприємство має тримати під контролем чинники, які потрапили до квадратів В, Г, Е, Є, З, И, оскільки вони становлять певну загрозу. Чинники, які потрапили до полів Ж, І та Ї, значної загрози для підприємства не представляють.

ВИСНОВОК до матриці загроз: _____________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________.

Далі переходимо до побудови матриці SWOT. Для цього використовуються підсумкові значення з табл. 1 і 2. Як видно з табл. 1, зовнішні можливості набирають ________________ балів, а зовнішні загрози –___________________балів, тобто «можливості > загрози». Табл. 2 показує, що слабкі сторони ресторану «Бісмарк» переважають над його сильними сторонами (51>42).

Як видно з рис. 3, в стандартній матриці SWOT ресторан попадає в квадрат, якому відповідає стратегія «Міні-Максі».

Для того, щоб зробити висновок, розглянемо сутність кожної із чотирьох стратегій, представлених на матриці SWOT. Стратегія «Максі-Максі» використовує сильні сторони фірми для реалізації своїх можливостей. Стратегія «Максі-Міні» використовує сильні сторони фірми для знешкодження загроз, тобто це стратегія оборони. Стратегія «Міні-Максі» спрямована на мінімізацію слабких сторін фірми за допомогою зовнішніх можливостей, полягає у посиленні конкурентних позицій з одночасною ліквідацією слабких сфер діяльності. Стратегія «Міні-Міні» спрямована на мінімізацію слабких сторін фірми та потенційних загроз, використовується у випадку згортання діяльності підприємства.

ВИСНОВОК: _____________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]