Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРГ практикум РОЗДРУКУВАТИ.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
879.1 Кб
Скачать

2.2. Стратегія цінового лідерства

Стратегія цінового лідерства (лідерства за витратами) передбачає концентрацію зусиль на скороченні витрат завдяки доступу до дешевої сировини, економії на дослідженнях, сервісі, рекламі.

Перевага стратегії полягає в тому, що завдяки нижчій, ніж у конкурентів, ціні, створюються можливості щодо захоплення значної частки ринку.

Недоліком стратегії є те, що орієнтація підприємства на економію витрат створює ризик суттєвого з точки зору споживача зниження якості ресторанних послуг.

Вдале місце розташування ресторану в комбінації з низькими цінами також може сприяти економії на витратах. Завдяки великій кількості перехожих збільшується число відвідувачів такого ресторану. Зростання кількості замовлень на страви ресторану веде до збільшення обсягів замовлень постачальникам готової продукції, напівфабрикатів, сировини, які обслуговують даний ресторан. Такі постачальники можуть робити знижки за зростання обсягів закупок їхньої продукції, що дає можливість знижувати ціну на страви, що пропонуються рестораном.

Важливі напрями зниження собівартості страв без зниження їх якості:

- впровадження новітніх економних технологій транспортування та збереження продукції;

- проведення переговорів з вже існуючими постачальниками з приводу можливого зниження цін;

- пошук нових постачальників, які пропонують продукцію тієї ж якості по нижчим цінам;

- пошук інших інгредієнтів, які не знижують якості страв, проте дешевші.

.Приклад: ірландські молочно-рослинні вершки Millac Gold володіють тими ж смаковими якостями, що і звичайні вершки тваринного походження, проте дешевші і надають поварам більше можливостей щодо розробки нових страв.

2.3. Стратегія концентрації

Стратегія концентрованого маркетингу передбачає досягнення лідерства на одному-двох невеликих сегментах ринку (а не на всьому ринку) завдяки зосередженню на них зусиль. Лідерство може бути досягнуто за допомогою пристосування товару до специфічних вимог обраного сегменту одним з трьох способів:

  1. виробництво унікального товару саме під вимоги обраного кола споживачів;

  2. забезпечення низької ціни за умов, коли ціна є важливою характеристикою лише для незначної частини споживачів, які формують ринок даного товару;

  3. формування специфічного поєднання невисокої ціни та унікальних характеристик товару.

Перевагою стратегії є формування кола споживачів, відданих даному товару, оскільки саме під їх потреби він і розроблявся.

Недолік стратегії пов'язаний з тим, що сегмент, на якому концентрує зусилля підприємство, може не виправдати очікувань (виявитися недостатньо платоспроможним, або ж унікальна потреба може в майбутньому зникнути).

Приклад унікального ресторану, пристосованого під обране коло споживачів: Паб-25 «Четвертак». Створене під фанатів ФК «Динамо». В оформленні широко використовуються емблеми ФК «Динамо» та спотворена символіка його противників.

Приклад забезпечення низької ціни та унікальних характеристик товару: фастфуд «Китайський експрес» (ТРЦ «Глобус»). Пропонуються традиційні китайські страви швидкого приготування по невисоким цінам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]