Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

Для розвитку самостійної діяльності дітей створюють необхідні умови: своєчасна допомога кожній дитині у виборі гри та вправ, фіз­культурних посібників. На цьому етапі застосовують такі методи та прийоми: спільне виконання вправ дитини зі своїми однолітками, по­яснення та показ більш складних елементів рухів, заохочення. Ос­новним напрямком у керуванні руховою активністю дітей у процесі самостійної діяльності є збагачення їх різноманітними рухами.

На наступному етапі здійснюється більш інтенсивний вплив вихо­вателя на рухову активність дітей. Малорухливих дітей залучають до діяльності, яка сприяє розвиткові інтересу до ігор та фізичних вправ. Дуже рухливих та збуджених дітей спрямовують на вправи, які ви­магають від них точності рухів (метання в ціль, вправи у рівновазі). Вони стримують їх від посиленої рухливості і сприяють формуванню уваги та стриманості. Індивідуальний підхід до дітей різних вікових груп потрібно застосовувати з урахуванням інтересу дитини до ігор та різних видів фізичних вправ.

Вихователю потрібно добре знати стан здоров'я, фізичний роз­виток, рухову підготовку, особливості поведінки та інші показники індивідуального розвитку дитини. У процесі самостійної рухової діяльності діти в основному самі регулюють фізичне навантаження, змінюючи більш інтенсивні рухи менш інтенсивними і за необхідності роблять паузи. Однак потрібно спостерігати за станом самопочуття дітей, керуючи їхньою діяльністю.

Індивідуальну роботу доцільно також спрямовувати на активіза­цію малорухливих дітей, поліпшення фізичної та рухової підготовки слабших дошкільнят.

Особливого підходу потребують діти, рухова активність яких об­межується після перенесених хвороб. Доцільно порадитися з лікарем, які вправи їм можна виконувати і в яких іграх їм брати участь.

ДАТИ ДИТИНІ ПРОСТІР ДЛЯ РУХІВ

За кн.: Дубогай О. Фізкультура як складова здоров'я

та успішного навчання дитини. - Київ: Вид. дім

"Шкільний світ" - 2006. - 128 с. - С. 30-33.

Батьки прагнуть, щоб дитина менше бігала вдома, а на прогулян­ці гралася у спокійні ігри, Ігазбавляючи її багатьох радісних хвилин дитинства. Часто батьки не розуміють, що це не сприяє розвитку гар­монії рухів, спритності, витривалості, доброму вишколу. У дитини набувається звичка до малорухливого способу життя. Оберігаючи ма-

54

люка від фізичного навантаження, ми, дорослі, часто вважаємо, що дитя втомлюється з тих самих причин, що і ми. Забуваємо однак про одну характерну і суттєву особливість дитячого організму — швид­ку втомлюваність не від рухів (хоч і їхнє надмірне дозування теж шкідливе), а від неможливості рухатись або від одноманітної діяль­ності. Це спричинюється втомою окремих груп м'язів і відповідних їм центрів нервової системи. Якщо діяльність дитини різноманітна, то, відповідно, і робота певних груп м'язів і нервових центрів змінюєть­ся. М'язи і нервові центри, які в цей час не працюють, ніби відпочи­вають, набираються сил. Коли дитина довго перебуває в статичному (нерухомому) положенні (довго сидить, стоїть, грається в одній позі тощо), то навантаження припадає на одні й ті самі групи м'язів і від­повідні їм нервові центри, які швидко втомлюються.

Дати дитині простір для рухів - означає забезпечити їй заряд бадьорості і доброго настрою.

Чи задумуються батьки над тим, як виробити у малюка потребу в рухах? Чи використовують такі відомі засоби, як спільні прогулянки й екскурсії у природу, піші переходи на далекі відстані, рухливі ігри? Чи прагнуть залучити до видів спорту, доступних для віку і фізичних можливостей?

Здорові діти можуть бути тільки у дбайливих батьків.

У наш час є достатньо рекомендацій, користуючись якими можна досягти високого рівня фізичного розвитку як дорослого, так і дитя­чого організму. Лікарі зазначають, що нині не тільки катастрофічне збільшилася кількість захворювань, а й різко знизився вік хворих. У чому причина? Вчені пояснюють це впливом двох факторів: спад­ковістю і зовнішнім середовищем. Проблема спадковості - питання складне. Уявити неможливо, які зміни відбулися у генетичній струк­турі великих популяцій людей за останні 50 років. Змінилися умови життя, які і призвели до росту серцево-судинних та інших недуг. Найголовніша причина - зниження рухової активності та надмірне харчування.

Рух і дитина - одне ціле. Потрібно радіти, коли вона рухлива і непосидюча, тому що саме у русі вона розвивається. Живе і рухливе дитя — це нормально, мляве і малорухливе — ознака тривожна. Не­припустимо з боку батьків чинити психічне насильство над дітьми. Наприклад: "Ось коли ти навчишся стрибати на одній нозі, тоді бу­деш молодець". Або: "А Андрійко вже давно вміє їздити на вело­сипеді". У перекладі на дитячу мову це означає: "Зараз я тебе не

_ 55

Розділ II. Науково- теоретичні підходи до проблеми виховання здорової дитини

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання