Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать
  1. Нссшатология: Учсбное пособие / Е. Н. Сушко, В. Й. Новикова, Л. М. Туйкова й др. - Минск: Вьісшая школа, 1998. - С. 416.

  2. Україна в цифрах 2005. Статистичний довідник / За ред. Осадлен- ка О. Г. - Київ: Консультант, 2006. - С. 247.

  3. Сухарсв А. Г. Здоровье й физическое воспитаиие детей й подрост- ков. - Москва: Медицина, 1991. - С. 272.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ У ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ ДІТЕЙ

За кн.: Вільчковський Е. С., Курок О. І. Теорія і методика

фізичного виховання дітей дошкільного віку: Навч. посів. -

Суми: ВТД "Університетська книга", 2004. - 428 с. -

С. 310-323.

Ефективність педагогічного процесу в дитячому садку, спрямова­ного на зміцнення здоров'я, всебічний фізичний розвиток та оптималь­ну рухову підготовленість дітей дошкільного віку, залежить від ура­хування біологічних закономірностей їхнього організму, пов'язаних із значною потребою дитини у різноманітних рухах.

Наукові дослідження (Е. Вавілова, Е. Вільчковського, Т. Осо-кіиа, Н. Дегшсепко, В. Шишкіна та ін.) довели, що рухова актив­ність дітей обумовлена численними соціальними, психологічними та природними факторами (режимом, станом здоров'я дитини, руховою підготовленістю, кліматичними умовами та ін).

Активна рухова діяльність для підростаючого організму має особ­ливе значення як фактор, який сприяє розвитку та вихованню особис­тості дитини в цілому.

Тільки в процесі оволодіння різноманітними руховими вміннями та навичками удосконалюються психомоторні та вегетативні функції, поліпшується якісний аспект рухової діяльності, розвиваються фізич­ні можливості дітей.

Дослідженнями фізіолога І. Аршавського та його співробітників обґрунтовано "енергетичне правило" скелетних м'язів, згідно з яким особливості розвитку та діяльності фізіологічних систем зростаючо­го організму перебувають у прямій залежності від функціонування м'язів. Будь-який вид м'язової активності стимулює розвиток цент­ральних регуляторних механізмів внутрішніх органів у такій мірі, що його можна вважати відповідальним за перехід організму дитини з одного ступеня вікового розвитку до іншого.

48

У дослідженнях відомих психологів: Л. Виготського, О. Запо­рожця, Ж. Піаже та ін. показана наявність тісного взаємозв'язку між кількістю та якістю рухової активності і проявом сприймання, пам'яті, мислення, емоцій у дітей дошкільного віку.

Рухову активність дітей можна умовно поділити на цілеспрямо­вану та довільну (самостійну). Виконання фізичних вправ під керів­ництвом вихователя під час занять, ранкової гімнастики, рухливих ігор та ін. є цілеспрямованою руховою активністю. Обсяг її в основ­ному обумовлено програмою та встановленими методичними вимогами до організаційних форм з фізичного виховання дітей кожної вікової групи. Вона повинна становити не менше 1,5-2 годин на добу з ураху­ванням раціонального розподілу їх у режимі дитячого садка.

До довільної рухової активності зараховують самостійні ігри (в основному під час прогулянок), виконання фізичних вправ, різні пе­ресування, коли діти вільні від занять або у зв'язку з самообслуго­вуванням і т. д. В умовах дошкільного навчального закладу довільна рухова активність також значною мірою може регулюватися вихова­телем. Тому одним із важливих напрямків виховної роботи з дітьми є створення необхідних умов для їх оптимальної рухової активності, яку розглядають з кількісного та якісного боків.

У поняття кількісної характеристики входять: обсяг рухів, які ви­конують діти у певному календарному періоді (доба, тиждень, місяць, рік), а також місце рухової активності в режимі дня дитини.

Якісною характеристикою є зміст рухової активності. Це форма занять, характер фізичних вправ, способи організації дітей під час їх виконання.

Оптимальна рухова активність — необхідна умова всебічного розвитку дітей

Рухова активність є природною біологічною потребою дітей.

Рухи є важливою складовою будь-якого виду діяльності та бага­тьох психічних процесів. Постійний приплив пронріоцептивіюї імпуль-сації, яка виникає під час м'язової діяльності, всебічно стимулює роз­виток дітей у фізичному, сенсорному та інтелектуальному напрямках.

Оптимальна рухова активність виконує роль своєрідного регу­лятора росту та розвитку молодого організму, є необхідною умовою для становлення та удосконалення дитини як біологічної істоти та соціального суб'єкта (Н. Лебедєва, А. Маркосян, І. Муравов та ін.).

49

Розділ II. Науково-теоретичні підходи до проблеми виховання здорової дитини

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання