Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
33.28 Кб
Скачать

Подоляночка

Усі водять хоровод, а одна дитина, яка стоїть у колі, робить рухи, що відповідають змістові пісні.

Десь там була подоляночка,

Десь там була молодесенька.

Тут вона стояла,

До землі припала.

Личка не вмивала,

Бо води не мала.

Устань, устань, подоляночко,

Промий очки, як ті скляночки,

Та візьмися в боки.

Та й піди у скоки,

Підскочи до гаю, бери дівча скраю.

Дитина, що у колі, вибирає когось із кола замість себе, і гра пов­торюється.

Пускайте нас!

Дітей розподіляють на дві групи. Перша група береться за руки, а друга — тримається гуртом і співає:

Пускайте нас,

Пускайте нас

За гори погуляти. Перша група. Не пустимо,

Не пустимо,

Бо близько Дунай. Друга група. А ми мости

Помостимо

За райський Дунай. Перша група. А ми мости поломимо,

Самі собі поїдемо

За райський Дунай.

Діти з другої групи розбігаються і силоміць прориваються крізь зчеплені руки гравців першої групи. Після цього всі міняються місця­ми і гра повторюється.

Ріпка

Дітей розподіляють на дві групи. Одна група — "ріпка" — сідає на землю в ряді так, що ноги в колінах згинаються, а стопи обперті в

156

землю і з'єднані. Друга група - "посли" - стає в ряд навпроти першої групи на відстані кількох кроків і починає гру. Діти наближаються до "ріпки" і хором кажуть: "Стук, стук у ворота". Діти ("ріпка") запитують: "За чим ви прийшли?" "Посли": "Хазяйка хвора, ріп­ки захотіла". "Хазяїн поїхали орать", - відповідають діти ("ріпка"). Посли відходять. Опісля знову приходять по ріпку і отримують від­повідь: "Поїхали сіять!" На третій раз послам дозволяють рвати "ріп­ку": "Рви, рви, та гляди, коріння не порви". Тоді посли підходять до дітей першої групи, подають їм руки, опираються стопами на стопи своїх пар і стараються їх підняти із землі.

Діти ("ріпка") впираються і не дають себе підвести. Через деякий час послам вдається вирвати кілька "ріпок". Пізніше групи міняються ролями так, що "ріпки" стають "послами", а "посли" займають місце "ріпок". Переможе група, яка висмикала більше ріпок.

Варіант гри: "посли" стають спиною до "ріпки" і подають руки своїй парі назад, після чого намагаються підвестися.

Рибалки й риби

У грі беруть участь 20—50 дітей. Місце проведення — майданчик (40 на 50 кроків).

В одному куті майданчика ("саджавці") позначають менше коло -"хата рибалок". Гравців розподіляють на два гурти: "риби бігають по саджавці, "рибалки" в хаті беруться за руки і творять "волок".

На команду гурту: "Рибалки, на лови!", вони вибігають, і намага­ються замкнути два краї "волока". На команду: "Тягни!" приводять спійману рибу до хати. Роблять це доти, поки не виловлять усю рибу. Після цього міняються ролями. Рибу не дозволяється брати руками. Якщо "волок" розірветься, його треба спочатку "залатати".

Варіант гри. Двоє рибалок, взявшись за руки, бігають за рибою, щоб оточити її. Кожна спіймана риба приєднується до рибалок і утво­рюється невід. Гра закінчується, коли залишається одна риба.

Сад і горобці

На ігровому майданчику накреслюють коло діаметром 10 кроків, всередині якого розташовані "фруктові дерева" (учасники гри). По­між ними ходить "садівник", відганяючи двох "горобців", що нама­гаються забігти в коло, торкнутися якого-небудь "дерева" рукою і втекти разом з ним. Ударить його "садівник" при цьому джгутом -"горобець" стає "деревом", а "дерево" - "горобцем".

157

Розділ V. Ігри, спрямовані на активізацію рухової діяльності у дітей дошкільного віку

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання