Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
35.84 Кб
Скачать

Витривалість - здатність протистояти стомлюваності. Розріз­няють м'язову і кардіореспіраторну (аеробну чи загальну) витри­валість.

Витривалість загальна - здатність людини виконувати дина­мічну роботу протягом тривалого часу, який вимірюється десятками хвилин і годинами.

Витривалість силова - здатність зберігати працездатність під час динамічної роботи зі значними навантаженнями.

Витривалість статична — здатність до тривалої безупинної підтримки м'язових зусиль.

Витривалість швидкісна - здатність підтримувати високий темп руху при дуже швидкому чи максимально швидкому пересуванні на короткі дистанції.

Вітаміни - це біологічно активні речовини, які містяться у неве­ликій кількості в продуктах харчування і необхідні для нормального функціонування організму. Вітаміни поділяють на водорозчинні (С, В, В2, В6, В12, В3, РР та ін.) й жиророзчинні (А, Д, Е, К).

Вуглеводи складають основну частину харчового раціону і за­безпечують 50-60 % його енергоцінності. З їжею надходять прості й складні вуглеводи, засвоювані та незасвоювані вуглеводи.

Гіпертензія (гіпертонія) — аномально високий тиск крові; у до­рослих — це систолічний тиск, вищий за 140 мм рт. ст., і діастолічний — вищий за 90 мм рт. ст.

Гіподинамія - зменшення м'язових зусиль, які затрачаються на фізичну роботу. Характеризується зниженням діяльності всіх органів, систем і розладом їхніх взаємозв'язків в організмі.

Гіпокінезія — обмежена рухова активність організму, яка зумов­лена малорухомим способом життя.

Гнучкість - це морфофункціональні властивості опорно-рухово-го апарату, які визначають амплітуду різноманітних рухів людини.

Гомеостаз (гр. потоіз - подібний, зіазіз - стан, нерухомість) -відносна динамічна сталість внутрішнього середовища і деяких фізіо­логічних функцій організму за рахунок пристосувальних реакцій, спрямованих на усунення чи обмеження впливу зовнішніх чи внут­рішніх факторів, що порушують цю сталість.

Дихальна система (ДО - органи, що забезпечують цирку­ляцію повітря і газообмін між повітрям, яке надходить у легені з кров'ю. До органів ДС належать порожнина носа, глотка, гортань, трахея, бронхи, легені.

Енерговитрати під час фізичного навантаження - це

кількість енергії, яка витрачена організмом за визначений проміжок часу під час роботи.

Жири (ліпіди) входять до складу клітин і клітинних структур (пластичне значення), беруть участь в обмінних процесах, є одним із джерел енергії. При кімнатній температурі у рідких жирах переважа­ють ненасичені жирні кислоти (більшість рослинних олій), у твердих жирах - насичені (жири тварин і птахів).

Завершальна розминка — легка рухова активність після за­вершення тренувального заняття. Дозволяє м'язам ніг продовжувати перекачувати кров у напрямку серця, у той час як при різкому припи­ненні вправи кров скупчується в області ніг.

Загартовування - комплекс заходів, які спрямовані на підви­щення функціональних резервів організму і його стійкості до неспри­ятливих умов довкілля. Загартовування можна розглядати як адапта­цію, яка досягається шляхом систематичного багаторазового впливу того чи іншого фактора на організм.

Здоровий спосіб життя - типова сукупність форм і способів повсякденної життєдіяльності особистості, заснована на культурних нормах, цінностях, сенсі діяльності, яка зміцнює адаптивні можли­вості організму.

Здоров'я — нормальний стан людини, який відображає його пов­не фізичне, психічне і соціальне благополуччя і забезпечує повноцін­не виконання трудових, соціальних і біологічних функцій.

Зони інтенсивності фізичних навантажень - цс режим навантаження, обмежений у виконанні вправи псиними показниками: фізіологічними (пульс, споживання кисню, нагромадження лактату н крові йін.) чи педагогічними (швидкість, теми, зусилля й ін.).

Кардіореспіраторна функція - діяльність серця і системи ди­хання.

Кровообіг - безупинний рух крові в організмі. До системи кро­вообігу належать серце, яке забезпечує рух крові, і судини, які вико­нують транспортну функцію.

Кругове тренування - заняття з послідовним виконанням вправ, які виконуються одна за одною у визначеному порядку.

Культура фізична - одна із складових частин загального виховного процесу, спрямована на фізичний розвиток, зміцнення здоров'я і продовження життя людини.

170

Додатки

171

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання