Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ist_pedagogiki.docx
Скачиваний:
347
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
129.13 Кб
Скачать

14. Внесок м.В. Ломоносова в навч-вих процес в Московському університеті

М.В. Ломоносов (1711 — 1765) народився в с. Холмогори Архан­гельської губернії у сім'ї рибалки. Елементарну освіту здобув у сільських домашніх вчителів за підручниками М. Смотрицького та Л. Магницького. Вже 19-річним юнаком вступив до Московсь­кої слов'яно-греко-латинської академії. Протягом 1733 року на­вчався у Києво-Могилянській Академії. Пізніше, з 1736 по 1741 рр., навчався у Німеччині (вивчав хімію, математику, фізику, філосо­фію у знаменитого Лейбніца). З 1742 р. призначений ад'юнктом, аз 1745 р. — професором хімії, пізніше академіком Російської Ака­демії Наук. Чимало років свого життя віддав вчений справі розвитку гімназії та університету при Російській АН, працюючи в той же час викладачем у цих закладах.

Саме енциклопедичність наукових інтересів спонукали вченого до цілої низки відкриттів у різних напрямках російської науки: фі­лософії, хімії, математиці, географії, фізиці та ін. Прогрес люднос­ті, зокрема й російської, вчений вбачав у розвитку науки й освіти.

У вихованні вчений відстоював принцип народності, підкрес­люючи, що російському народові властиві любов до Вітчизни, гу­манність, вірність громадського обов'язку, працьовитість, допит­ливість, відвага, скромність. Метою виховання, на його думку, має бути підготовка громадян своєї Вітчизни.

До змісту освіти він включав вивчення рідної мови, літерату­ри, історії, математики, іноземних мов, природознавства, піїтики, риторики, географії.

Система освіти, на його думку, повинна складатися з трьох ступенів державної безстанової школи: початкової, середньої (гім­назії) та вищої (університету). Головне завдання школи полягає утому, щоб виховати у дітей любов до праці, навчати їх «правил і прийомів поведінки», дати освіту.

Заслуговують на увагу методичні праці вченого, зокрема «Рег­ламенти» для академічної гімназії і для гімназії Московського уні­верситету (1755). Важливо, що проект та статут Московського університету теж розроблялися Ломоносовим. Суттєвим є те, що вчений передбачив саме ті факультети у цьому вузі, котрі найпов­ніше віддзеркалювали тенденції світової практики вищих навча­льних закладів і найповніші досягнення світової науки. Важливи­ми принципами діяльності університету, на його думку, є відкри­тість та автономність. Для цього ж закладу вчений написав «Математичну хімію» та «Фізичну хімію».

Ломоносов створив також ряд підручників для інших типів шкіл: «Краткое руководство к красноречию», «Российская грамматика», «Краткий российский летописец с родословием», «Древняя российс­кая история». Зокрема, «Российская грамматика» Ломоносова про­тягом

В період з 1750 по 1755р.р. учений працював над серією документів про середню та вищу освіту та виступив з ідеєю відкриття МУ з трьома факультетами (філософським, медичним, юридичним), який почав функціонувати з 1755р. Викладання велось переважно російською мовою, була створена група російських професорів – прихильників націон. просвітництва та демократичної педагогіки. Вони стали авторами посібників для шкіл і домашніх учителів, авторами проектів шкільних реформ. Знаковим був трактат професорів МУ під назвою «Спосіб навчання»(1771р.), де було проголошено важливі дидакт.ідеї активності та свідомості навчання.

Ломоносов поставив перед університетом декілька завдань: розвиток науки, особливо історії, філософії, рос.граматики, права, медицини, популяризація наук.знань (підготовка освіченого молодого покоління через університет і гімназії, контроль і керівництво навч.-вих. справою в навч. закладах).

При МУ почала функціонувати гімназія. Учений вважав, що «гімназія є найпершою основою всіх вільних мистецтв і наук», а «молоді люди повинні навчатись там правильному способу мислення і моральності».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]