Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Globin_Geom-Monit_10ukr__132-13__S

.pdf
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
5.32 Mб
Скачать

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Пропонований посібник «Геометрія. 10 клас. Збірник завдань для проведення моніторингу якості загальної середньої освіти за резуль- татами навчання учнів в основній школі» призначено для проведення моніторингового дослідження якості математичної підготовки учнів 10-х класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Метою дослідження є з’ясування рівня засвоєння десятикласни- ками навчального матеріалу з геометрії за результатами їхнього на- вчання в основній школі.

Збірник містить 10 варіантів перевірочної роботи з геометрії. Кож-

ний варіант складається з 12 тестових завдань, які різняться за формою подання та рівнем складності. Зміст усіх завдань відповідає чинній програмі з геометрії для 7–9 класів загальноосвітніх навчаль- них закладів.

На виконання роботи передбачено 45 хвилин (без урахування часу, витраченого на організаційну підготовку).

 Геометрія 10 О.І. Глобін, О.П. Вашуленко, А.В. Козаківська

1

 Геометрія 10 О.І. Глобін, О.П. Вашуленко, А.В. Козаківська

СЛОВО ДО ВЧИТЕЛЯ

Зміст тестових завдань охоплює навчальний матеріал курсу геометрії основної школи. Розподіл тестових завдань за навчальними темами наведено в таблиці 1.

 

 

 

 

 

 

Таблиця 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кількість завдань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст навчального матеріалу

З вибором

 

На

 

З короткою

Номери

 

правильної

 

встановлення

 

 

 

 

відповіддю

завдань

 

відповіді

 

відповідності

 

 

 

 

 

 

 

 

Паралельність прямих на площині

1

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Властивості трикутників

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

Властивості чотирикутників

1

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

Коло

1

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

Координати на площині

1

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

Теореми синусів, косинусів

1

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

Вектори на площині

 

 

1

 

1

7, 10

 

 

 

 

 

 

 

Тригонометричні співвідношення в

 

 

1

 

 

8

прямокутному трикутнику

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розв’язування задач на основі

 

 

 

 

 

 

використання властивостей

 

 

 

 

1

9

геометричних фігур

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розв’язування геометричних задач

 

 

 

 

1

11

алгебраїчним методом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розв’язування задач на комбінації

 

 

 

 

1

12

геометричних фігур

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього

6

 

2

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

12 завдань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За складністю тестові завдання розподілено за трьома рівнями:

І рівень – це завдання 1–6, що відповідають початковому та середньому рівням навчаль- них досягнень учнів, тобто завдання на безпосереднє застосування основних елементів математичних знань (означень, формул, залежностей, властивостей, правил перетворень тощо);

ІІ рівень – це завдання 7–10 на застосування математичних знань у знайомих (стандарт- них) ситуаціях, що відповідають достатньому рівню навчальних досягнень учнів. Їх вико- нання передбачає володіння учнями вміннями встановлювати логічні зв’язки між умовою задачі, її вимогою та необхідними для розв’язування математичними фактами, визначати

і реалізовувати логічну послідовність виконання завдання; •ІІІ рівень – це завдання 11–12, розв’язування яких передбачає здатність учнів застосову-

вати набуті знання і вміння в незнайомих для них ситуаціях, виявляти варіативність мис-

2

лення і раціональність у виборі способу розв’язування математичної проблеми. Завдання

ІІІ рівня відповідають високому рівню навчальних досягнень учнів.

Умови завдань переписувати не потрібно. Учні правильні відповіді позначають безпо- середньо в збірнику завдань, а потім переносять їх у спеціальний бланк відповідей1, який ви- дається кожному учневі разом із чернеткою, на якій він виконує всі необхідні обчислення, перетворення, побудови тощо.

За результатами виконання роботи кожний учень отримує рейтингову оцінку (суму ба- лів). Максимально можлива сума балів за роботу становить 20 (див. табл. 2).

 

 

 

 

Таблиця 2

 

 

 

 

 

Номери завдань

1–6

7–8

9–12

Разом

 

 

 

 

Кількість балів

по 1

по 3

по 2

 

 

 

 

 

 

Усього балів

6

6

8

20

 

 

 

 

 

Відповідно до отриманої учнем кількості балів визначається характеристика рівня його навчальних досягнень (див. табл. 3).

 

 

 

 

Таблиця 3

 

 

 

 

 

Кількість балів

1–9

10–14

15–18

19–20

 

 

 

 

 

Рівень навчальних досягнень

початковий

середній

достатній

високий

 

 

 

 

 

Результати виконання учнем перевірочної роботи записуються вчителем, який перевіряв роботу, до бланка відповідей цього учня.

1 Бланк відповідей розміщено всередині збірника.

 Геометрія 10 О.І. Глобін, О.П. Вашуленко, А.В. Козаківська

3

 Геометрія 10 О.І. Глобін, О.П. Вашуленко, А.В. Козаківська

СЛОВО ДО УЧНЯ

Кожний варіант складається з 12 тестових завдань.

Перші шість завдань (1–6) – це завдання з вибором однієї правильної відповіді. До кожного завдання наведено чотири можливих варіанти відповіді, з яких тільки один є пра- вильним. Завдання вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей Ви вкажете тільки одну букву, якою позначено правильну відповідь. При цьому Вам не потрібно наводити будь-яких міркувань, що пояснюють Ваш вибір.

У бланку відповідей правильний, на Вашу думку, варіант відповіді позначте так, як по- казано на зразку.

А Б В Г

1

Правильна відповідь за кожне із завдань 1–6 оцінюється в 1 бал. Якщо вказана відпо- відь є неправильною або не вказано жодної, або позначено більше ніж одну відповідь, то ви- конання завдання оцінюється у 0 балів.

Наступні два завдання (7–8) передбачають установлення відповідності. До кожного з трьох рядків, позначених цифрами, доберіть один відповідник, позначений буквою. У бланку відповідей правильні відповідності позначайте так: . Наприклад, якщо Ви вважаєте, що у завданні 7 правильний відповідник до рядка 1 позначено буквою В, до рядка 2 – буквою Г, до рядка 3 – буквою А, то встановлені відповідності позначайте так, як показано на зразку.

7 А Б В Г

1

2

3

За кожну правильно вставлену відповідність можна отримати 1 бал. Максимально можлива кількість балів за це завдання – 3.

Чотири завдання (9–12) відкритої форми з короткою відповіддю. Кожне з них вважа- ється виконаним правильно, якщо Ви запишете тільки правильну відповідь. Завдання спо- чатку розв’яжіть на чернетці, а одержану відповідь впишіть у клітинку з відповідним номе- ром завдання, відведену для цього в бланку відповідей.

Правильна відповідь за кожне із завдань 9–12 оцінюється у 2 бали. Якщо записана Вами відповідь є неправильною або завдання взагалі не зроблено, то виконання завдання оціню- ється у 0 балів.

Поради десятикласникам щодо виконання тестових завдань

1.Перш ніж розпочати роботу, уважно ознайомтеся з правилами виконання завдань, які на- ведено перед завданнями різних форм.

2.Уважно прочитайте завдання. Відповідайте тільки після того, як Ви зрозуміли його умову і правила виконання.

4

3.Умови завдання не переписуйте. Одразу приступайте до його виконання (розв’язування). Усі необхідні обчислення, перетворення, побудови виконуйте на чернетці. Виконавши за- вдання, позначте правильну, на Вашу думку, відповідь спочатку безпосередньо в збірнику завдань, а потім перенесіть її до бланка відповідей.

4.Виконуйте кожне завдання спокійно й уважно. Намагайтеся виконати всі тестові за- вдання.

5.Якщо певне завдання виявиться для Вас незрозумілим, пропустіть його і приступайте до виконання наступного. Коли залишиться час, спробуйте повернутися до його виконання повторно.

6.Не забувайте перевіряти правильність одержаної відповіді.

Зичимо Вам успіху!

О.І. Глобін, О.П. Вашуленко, А.В. Козаківська

 Геометрія 10

5

 Геометрія 10 О.І. Глобін, О.П. Вашуленко, А.В. Козаківська

Шановні батьки!

Всеукраїнський моніторинг якості знань, умінь і навичок учнів 10-х класів проводиться з метою оцінювання стану системи загальної середньої освіти та отримання об’єктивних даних стосовно рівня навчальних досягнень школярів.

Метою зазначеного заходу є виявлення навчальних досягнень учнів і з’ясування кількох важливих освітніх питань, а саме:

– Які знання здобули десятикласники з тих чи інших навчальних предметів, якого рівня сягають їхні загальнонавчальні вміння?

– Який рівень інтересу до навчання сформовано в учнів? До яких предметів навчальний інтерес більший, а до яких – недостатній?

– Чи вміють учні аналізувати зміст прочитаних текстів, робити висновки, висловлювати власне ставлення до прочитаного?

– Чи вміють знаходити нестандартне рішення в процесі розв’язування навчальних за- вдань, самостійно працювати з підручником, розв’язувати задачі, залучати додаткову інфор- мацію під час виконання проблемних завдань?

– Чи ефективно розподіляють зусилля і час, виконуючи навчальні завдання?

– І головне, чи навчилися Ваші діти застосовувати здобуті знання не лише на уроках, а й у повсякденному житті?

Участь учня в моніторингу допоможе вчителеві і Вам отримати об’єктивну інформацію про результати його навчання та сприятиме поліпшенню системної підготовки майбутніх ви- пускників до державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання. За Вашим бажанням можна здійснити порівняльний аналіз навчальних досягнень учня з від- повідними досягненнями однокласників і допомогти зорієнтуватися щодо вдосконалення по- дальшої навчальної роботи школяра.

Від того, якого рівня знань досягне Ваша дитина в школі, залежить її подальше профе- сійне навчання і доросле життя. Об’єктивні результати моніторингу сприятимуть заохоченню школяра до навчання, допоможуть йому зрозуміти, що навчання – це дуже важлива і зна- чуща частина цього періоду життя. Ваша зацікавленість і дружня допомога у проведенні мо- ніторингу додадуть дитині наснаги та впевненості в собі у процесі навчальної діяльності.

6

Варіант 1

У завданнях 1–6 виберіть один правильний, на Вашу думку, варіант відповіді та позна- чте його в бланку відповідей так: .

1. Січна перетинає дві паралельні прямі. Укажіть значення, яких можуть набувати градусні міри внутрішніх різносторонніх кутів.

А 40° і 50° Б 70° і 70° В 50° і 130° Г 240° і 120°

А Б В Г

  2. Сторони трикутника KLM дорівнюють 2 см, 3 см і 4 см. Цей трикутник подібний до трикутника АВС, найменша сторона якого дорівнює 12 см. Знайдіть­ периметр трикут- ника АВС.

А 27 см

Б 36 см

В 54 см

Г 18 см

А Б В Г

3. Основи трапеції відносяться як 3 : 2. Знайдіть­ довжину більшої основи тра- пеції, якщо її середня лінія дорівнює 15 см.

О.І. Глобін, О.П. Вашуленко, А.В. Козаківська

А 18 см

Б 12 см

В 15 см

Г 9 см

А Б В Г

10

4. Вершини трикутника АВС, вписаного в коло, ділять його на дуги, довжини яких відно- сяться як 2 : 3 : 4. Знайдіть­ градусну міру найбільшого кута трикутника АВС.

А 120°

Б 80°

В 70°

Г 6

АБ В Г

5. Укажіть точку А1, симетричну точці А(–2; 3) відносно осі абсцис.

А А1(–2; 3) Б А1(2; –3) В А1(2; 3)

Г А1(–2; –3)

АБ В Г

6. Дві сторони паралелограма дорівнюють 4 см і 8 см, а його гострий кут – 60°. Знайдіть­ довжину меншої діагоналі паралелограма.

А 48 см

Б

см

В 112 см

Г

см

А Б В Г

 Геометрія

7

10 О.І. Глобін, О.П. Вашуленко, А.В. Козаківська

У завданнях 7–8 до кожного рядка, позначеного ЦИФРОЮ, доберіть один відповідник, позначений БУКВОЮ. У бланку відповідей правильні відповідності позначайте так: .

  7. На рисунку зображено вектори , , і . Установіть відпо- відність між парами векторів (1–3) і твердженнями (А–Г), що є правильними для цих пар.

1

і

 

А

кут між векторами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

гострий

 

 

 

 

 

2

і

 

Б

вектори перпендикулярні

 

А

Б

В

Г

3

і

 

В

скалярний добуток

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

векторів від’ємний

2

 

 

 

 

 

 

 

Г

вектори співнапрямлені

3

 

 

 

 

8. У рівнобедреному трикутнику ABC основа АС дорівнює 8 см, а висота BD, проведена до основи, дорівнює 3 см. У трикутнику проведено медіану АМ. Установіть відповідність між тригонометричними функціями кутів (1–3) та їхніми числовими значеннями (А–Г).

1

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Б 4

 

 

 

 

 

 

3

В

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Геометрія

Завдання 9–12 виконайте на чернетці та впишіть відповідь до бланка відповідей.

  9. Медіани трикутника АВС перетинаються в точці М. Знайдіть­ площу трикутника АВС, якщо площа трикутника дорівнює 15 см2.

10. Вектори  (3; х) і (–1; 6) лежать на діагоналях ромба. Знайдіть­ x.

11. Із точки М, що лежить поза колом, проведено січну, яка перетинає коло в точках K і L, причому точка K лежить між точками і . Відомо, що MK : KL = 4 : 5. Обчисліть ML, якщо довжина відріз- ка MN дотичної, проведеної з точки M до цього кола, дорівнює

12 см.

12.У коло радіуса 6 см вписано правильний трикутник. У цей трикутник вписано коло, а в коло – квадрат. Знайдіть­ площу квадрата.

8

Варіант 2

У завданнях 1–6 виберіть один правильний, на Вашу думку, варіант відповіді та позна- чте його в бланку відповідей так: .

1. Січна перетинає дві паралельні прямі. Укажіть значення, яких можуть набувати градусні міри відповідних кутів.

А 40° і 50° Б 110° і 70°

В 130° і 130° Г 240° і 120°

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

  2. Сторони трикутника KLM дорівнюють 2 см, 3 см і 4 см. Цей трикутник подібний до трикутника АВС, периметр якого дорівнює 18 см. Знайдіть­ довжину найменшої сторо- ни трикутника АВС.

А 6 см

Б 4 см

В 8 см

Г 9 см

А Б В Г

3. Довжини сторін трапеції відносяться як 3 : 3 : 3 : 2. Знай­діть довжину біль- шої основи трапеції, якщо її периметр дорівнює 66 см.

О.І. Глобін, О.П. Вашуленко, А.В. Козаківська

А 18 см

Б 12 см

В 15 см

Г 11 см

А Б В Г

10

4. Довжини двох дуг кола, що визначаються трьома послідовними вершина- ми вписаного в це коло прямокутника АВСD, відносяться як 4 : 5. Знай­діть градусну міру більшого кута між діагоналями прямокутника.

А 110°

Б 120°

В 100°

Г 140°

АБ В Г

5. Укажіть точку А1, симетричну точці А(–1; –2) відносно осі ординат.

А А1(–1; –2) Б А1(–1; 2)

В А1(1; 2)

Г А1(1; –2)

АБ В Г

6. Тупий кут ромба дорівнює 120°. Знайдіть­ довжину більшої діагоналі ромба, якщо його сторона дорівнює 6 см.

А 108 см

Б 6 см

В 36 см

Г

см

А Б В Г

 Геометрія

9

 Геометрія 10 О.І. Глобін, О.П. Вашуленко, А.В. Козаківська

У завданнях 7–8 до кожного рядка, позначеного ЦИФРОЮ, доберіть один відповідник, позначений БУКВОЮ. У бланку відповідей правильні відповідності позначайте так: .

7. На рисунку зображено вектори , , і . Установіть відпо- відність між парами векторів (1–3) і твердженнями (А–Г), що є правильними для цих пар.

1

 

і

А

вектори співнапрямлені

 

 

 

 

 

2

 

і

Б

кут між векторами тупий

 

А

Б

В

Г

3

 

і

В

скалярний добуток

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

векторів додатний

2

 

 

 

 

 

 

 

Г

вектори колінеарні

3

 

 

 

 

8. У рівнобічній трапеції ABCD основа AD дорівнює 15 см, основа BC дорівнює 9 см, а висо- та BK дорівнює 4 см. Установіть відповідність між тригонометричними функціями кутів (1–3) та їхніми числовими значеннями (А–Г).

1

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

 

 

2

Б

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

В

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г

Завдання 9–12 виконайте на чернетці та впишіть відповідь до бланка відповідей.

  9. У трикутнику АВС медіани і перетинаються в точці М. Знайдіть­ площу трикутника АВС, якщо площа трикутника дорівнює 5 см2.

10. Вектори  (3; х) і (–2; 6) лежать на основах трапеції. Знайдіть­ .

11. У колі проведено дві хорди і LN, що перетинаються в точці . Відомо, що MO : OK = 2 : 3. Обчисліть , якщо NO = 6 см, а OL = 16 см.

12.У квадрат зі стороною 12 см вписано коло. У це коло вписано правиль- ний трикутник, а в трикутник – коло. Знайдіть­ радіус меншого кола.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]