Скачиваний:
88
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
374.54 Кб
Скачать

Блок індивідуальних проблемних завдань

Фахові знання - гарант професійного успіху,

авторитету та подальших наукових

перспектив особистості. І кожен спеціаліст

уміє стільки, скільки знає.

Г. О. Онуфрієнко

Завдання 1. Підготуйте пакет документів, необхідних для проведення сту­дентської наукової конференції з вашого майбутнього фаху.

Завдання 2 Підготуйте доповідь на студентській науковій конференції за темою курсової роботи (за фахом).

Тривалість доповіді 10 хвилин.

Підготовлену і озвучену на занятті доповідь надрукуйте, дотримуючись вимог, що висуваються до оформлення наукових робіт (розмір шрифта - 14, міжрядковий інтервал - 1,5, limesNewRoman).

Завдання 3. Здійсніть лексичний аналіз науко-навчального тексту за об­раним вами фахом, скпасифікуйте лексику за групами: а) загальнонаукова; б) власне термінологічна; в) слова-організатори думки; г) слова-домінанти (ключові слова). Визначте функції кожної лексичної групи.

Завдання 4. Назвіть обов’язкові вимоги до оформлення цитат у науковій роботі. З’ясуйте, якими мають бути за кількістю та обсягами цитати в тексті на­укової доповіді й статті. Сформулюйте всі правила наведення та оформлення цитат і проілюструйте їх прикладами з фахових текстів.

Завдання 5. Опрацюйте наведені нижче наукові джерела, підготуйте реферат-огляд за темою «Екологія наукової мови як сучасна проблема». До кожної статті напишіть довідково-інформаційну анотацію.

Література

Кочерга О. Магнет чи магніт? Спроба об’єктивного аналізу // Вісник: Проблеми української термінології. Матеріали 5-ї Міжн. наук, конф,- Львів, 1998.-№ 336.- С. 3-6.

Микитюк О. До нормування наукових назв «термінний - термінологіч­ний», «синонімний - синонімійний - синонімічний» // Вісник: Проблеми української термінології. Матеріали 5-ї Міжн. наук, конф, - Львів, 1998. № 336,-С. 61-62.

Микульчик Р. Щодо вживання термінів «керування» та «управління» // Ві- і пик: І Іроблеми української термінології.- Львів, 2002,- № 453.- С. 241-243.

Сербенська О. Сучасна українська термінографія і проблеми екології моии // Вісник: Проблеми української термінології.- Львів, 2002,- № 453.- (' 17-20.

Завдання 6. Зрецензуйте 1-2 наукові доповіді мовнокультурологічної юматики, підготовленої й виголошеної вашими однокурсниками на загаль- ноуніверситетській науково-практичній конференції до Дня української пи­семності й мови. Лаконічно сформулюйте поради-рекомендації молодим

науковцям.

Завдання 7. Підготуйте 2-3 взірці клішованих анотацій різних видів для подальшого активного користування ними в самостійній науковій роботі з анотування першоджерел.

Завдання 8. Проаналізуйте одну зі статей наукового часопису вашого фаху за планом: 1) композиційні частини; 2) спрямованість змісту статті (науко- н;і, практична, науково-практична, полемічна, інформаційна); 3) мовні засоби.

Напишіть рецензію на цю статтю.

Завдання 9. До поданих ненормативних слів та словосполучень, які вжи- иаються в наукових текстах, доберіть нормативні.

Відзив, в залежності, заключення, висновки по викладеному, відмінити, н деякій мірі, в кінці кінців, для наглядності, добавити, доказувати, досвід по розробці, задіяти, константувати, між тим, примірний, при наявності, при- і і умити (до чого), навик, мова йде про, намітити, перечислити, підготовити, направляти, область виробництва, оточуюче середовище, ми крайній мірі, поступати, пред’явити, при виробленні, признавати, при­йми їм до уваги, приміняти, при таких умовах, рішити проблему, рахувати що, мротирічити.

Довідка: деякою мірою, залежно від; висновок, закінчення; зрештою,врешті-решт; висновки з викладеного, скасувати, перенести, для унаочнення , додати, доводити, розпочинати, починати, відгук, залучити, констатувати, тим часом; скеровувати, спрямовувати, звертати; галузь виробництва; приблизний, орієнтовний; довкілля, навколишнє середовище; принаймні і щонайменше; за наявності, у разі; навичка; показувати, подавати; не і уми гп до, надходити, чинити; під час вироблення, для вироблення; брати до уваги, застосовувати, йдеться про; за таких обставин, накреслити, запланувати; перерахувати, перелічити; підготувати, ін іи.іжаючи на, розв’язати проблему, вважати що, суперечити

Завдання 10. Доберіть українські відповідники до поданих слів.

Імідж, мас-медіа, індустрія, супермаркет, рекетир, овертайм, портатив­ний, менеджер, резолюція, асиміляція, процент, ландшафт, голкіпер, масштаб, дескриптивний, квантитативний, інтелектуальний, локальний.

Завдання 11. Назвіть основні форми запису цифрової інформації в на­укових працях. Проілюструйте прикладами свою відповідь.

Завдання 12. Знайдіть у наукових статтях різні форми наведення цифро­вої інформації та схарактеризуйте правила її презентації.

Завдання 13. Запишіть числівники словами, узгодивши їх у відмінку з поданими в дужках іменниками. Назвіть правила, за якими числівники сполучаються з іменниками.

4 (пункт), 53 (відсоток), 1,5 (місяць), 2 (тиждень), 3 (громадянин), 2,5 (метр), 2 % (літр), через 65 (день), !4 (площа), 2/3 (територія), без 2785 (сту­дент), 0,5 (бал), дорівнювати 588 (гривня), 5,5 (кілометр), % (гектар), 35 (бол­гарин), 44 (підручник), 76 (поляк), 27 (туфлі), 40 (окуляри), з 346 (житло).

Іменники чоловічого роду другої відміни із наголосом на закінченні у множині за поєднання з кількісними числівниками два, три, чотири набувають такого самого наголошення, як і в однині: автори - два автори, професори - три професори.

Завдання 14. Визначте, які варіанти словосполук нормативні. Деякі з них уведіть у речення наукового стилю.

На сьогоднішній день - на сьогодні, залежно від умов - в залежності від умов, у найближчий час - найближчим часом, вибачте мені - вибачте мене, прийняти до уваги - взяти до уваги, незважаючи не труднощі - не дивлячись на труднощі, по місяцях - щомісяця, вислати листа — надіслати листа.

Завдання 15. Укладіть словник-пам’ятку бажаних / небажаних словоспо­лучень для використання у наукових текстах.

Завдання 16. Складіть словник-пам’ятку на норми керування.

Соседние файлы в папке Шевчук, Клименко УМПС 2013 1 -3 модули