Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ. філфакdoc.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Тема IV. Адміністративне право Теоретичні питання для самостійного опрацювання

  1. Адміністративна відповідальність. Порядок притягнення до адміністративної відповідальності.

  2. Особливості адміністративної відповідальності неповнолітніх.

  3. Характеристика адміністративних стягнень та особливості їх накладення.

Основні поняття до теми

Адміністративна відповідальність, ознаки адміністративної відповідальності, підстави адміністративної відповідальності, позитивна (перспективна) та ретроспективна адміністративна відповідальність. Обставини, що виключають адміністративну відповідальність. Обставини, що пом’якшують і обтяжують адміністративну відповідальність. Адміністративна відповідальність іноземців та осіб без громадянства, посадових осіб, військовослужбовців.

Заходи адміністративного впливу на неповнолітніх, що вчинили адміністративне правопорушення, адміністративна відповідальність на загальних засадах, адміністративна відповідальність батьків неповнолітніх або осіб, що їх замінюють.

Адміністративне стягнення, мета накладення адміністративного стягнення. Попередження, штраф, оплатне вилучення предмета, конфіскація, позбавлення спеціального права, виправні роботи, адміністративний арешт.

Самостійні завдання

    1. Перебуваючи у нетверезому стані на вулиці, громадянин нецензурно висловлювався, зачіпав перехожих, внаслідок чого був доставлений у відділення міліції. Завдання: кваліфікуйте правопорушення, визначте склад правопорушення, вид стягнення та орган, уповноважений його накладати.

    2. В одному з магазинів продавець продав підліткам пляшку вина. Завдання: кваліфікуйте правопорушення, визначте склад правопорушення, вид стягнення та орган, уповноважений його накладати.

    3. Водій залишив автомобіль на вулиці, незважаючи на знак, який це забороняв. Завдання: кваліфікуйте правопорушення, визначте склад правопорушення, вид стягнення та орган, уповноважений його накладати.

    4. Громадянин К. у дворі багатоповерхівки зламав кілька саджанців дерев. Завдання: кваліфікуйте правопорушення, визначте склад правопорушення, вид стягнення та орган, уповноважений його накладати.

    5. Сестри Марія і Юлія (відповідно учениці 8 і 10 класів), слухаючи аудіозаписи, виставляли акустичні колонки на підвіконня і відкривали вікно навстіж. Коли сусіди почали висловлювати невдоволення з приводу надто «гучних» концертів, сестри сприйняли ці зауваження не лише як нерозуміння сучасної музики, а й як посягання на свободу свого дозвілля. Чи скоїли сестри правопорушення, якщо так, то кваліфікуйте його, визначте склад, вид стягнення та орган, уповноважений його накладати, і хто в цьому разі буде притягнений до відповідальності безпосередньо?

    6. Контролери у салоні автобуса виявили пасажира, який не оплатив проїзд. Завдання: кваліфікуйте правопорушення, визначте склад правопорушення, вид стягнення та орган, уповноважений його накладати.

    7. Громадянин В., знехтувавши зручним підземним переходом, вийшов на дорогу і мало не опинився під колесами авто, при цьому він зазнав легких тілесних ушкоджень під час падіння. Завдання: кваліфікуйте правопорушення, визначте склад правопорушення, вид стягнення та орган, уповноважений його накладати. Хто нестиме відповідальність за ДТП ?

    8. Троє молодиків на моторному човні вирушили на риболовлю. На річці вони глушили рибу динамітом і виловлювали її сітками. З цим уловом «рибалки» були затримані інспекторами рибохорони. Завдання: кваліфікуйте правопорушення, визначте склад правопорушення, вид стягнення та орган, уповноважений його накладати.

    9. Громадянин Т. їхав на велосипеді вулицею. Раптом він втратив свідомість внаслідок серцевого нападу. Велосипед, продовжуючи рух, наїхав на пішохода С., що переходив вулицю на позначеному переході. Внаслідок наїзду С. отримав важкі поранення, потрапив у лікарню і велосипедист. Після одужання С. звернувся до суду з вимогою відшкодування витрат з боку Т. Яке рішення має прийняти суд ?

    10. Шість раз зривали стоп-кран провідники швидкого потягу Одеса – Санкт-Петербург. Таким чином вони виражали протест проти дій наряду міліції, який на станції Котовськ затримав за побиття пасажира провідника одного з вагонів. Внаслідок цього було порушено графік руху потягів. Завдання: кваліфікуйте правопорушення, визначте склад правопорушення, вид стягнення та орган, уповноважений його накладати.

    11. Складіть протокол про адміністративне правопорушення (наприклад, дрібне хуліганство).

    12. Спираючись на чинне законодавство, поясніть, чому і які види адміністративних стягнень можуть застосовувати лише суди ?

    13. Вивчіть обставини, що виключають юридичну відповідальність, і порівняйте необхідну оборону та крайню необхідність. Дане порівняння виконайте у вигляді таблиці:

      Необхідно оборона

      Крайня необхідність

      Джерело небезпеки

      Кому може бути завдано шкоду

      Розмір шкоди

      Право застосування

    14. Виділіть серед названих осіб державних службовців: голова райдержадміністрації, голова депутатської комісії райради, інспектор обкому профспілки, прокурор, генеральний директор акціонерного товариства, бухгалтер райспоживспілки, голова обласної організації «Просвіта», завідувач райуправління освіти.

    15. Які із перелічених державних органів є органами державної виконавчої влади? Які з них відносяться до:

а) вищих; б) центральних; в) місцевих?

1. Уряд Республіки Крим.

2. Міністерство зв'язку України.

3. Виконавчий комітет міської ради.

4. Держкомітет по житлово-комунальному господарству.

5. Обласна державна адміністрація.

6. Фонд державного майна.

7. Український державний концерн по матеріально-технічному і сервісному забезпеченню АПК.

8. Корпорація "Головкиївміськбуд".

9. Служба безпеки України.

10.Кабінет Міністрів України.

11.Державний департамент морського та річкового транспорту України.