Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ. філфакdoc.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Тема VII. Право соціального забезпечення. Теоретичні питання для самостійного опрацювання

  1. Соціальні пільги та соціальне обслуговування.

  2. Соціальне забезпечення сімей з дітьми.

  3. Соціальні пільги молоді.

  4. Соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЄС.

Основні поняття до теми

Соціальна пільга, ознаки соціальних пільг, види соціальних пільг: реабілітаційні, медичні, житлово-комунальні, транспортні. Компоненти соціального обслуговування, соціальні послуги, ознаки соціальних послуг, види соціальних послуг: соціально-побутові, психологічні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, юридичні. Інформаційні послуги та послуги з працевлаштування і професійної реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями, територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацюючих громадян.

Закон України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», види сімейних допомог у зв'язку з народженням дитини, малозабезпеченим сім'ям, сім'ям, що мають дитину-інваліда, одиноким матерям, соціальне забезпечення дітей, позбавлених батьківського піклування.

Поняття молоді відповідно до Закону України «Про соціальний захист молоді», транспортні пільги студентам, стипендіальне забезпечення, житлове кредитування молоді, пільги молоді при працевлаштуванні, перше робоче місце.

Чорнобильська катастрофа, Концепція проживання населення на територіях України з підвищеними рівнями радіоактивного забруднення, Державний реєстр осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії постраждалих, пільги, компенсації, допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Самостійні завдання

  1. Громадянин Н. є інвалідом ІІ групи з дитинства. Чи може бути йому призначена пенсія? Якщо так, то до якого виду пенсій вона належить?

  2. Назвіть і охарактеризуйте статті Конституції, які визначають право громадян на соціальний захист.

  3. Поясніть, як здійснюється нарахування стажу роботи для призначення трудових пенсій?

  4. Гр. Осколковій виповнилося 50 років. Її трудовий стаж - 17 років. Останні 10 років вона не працювала, займалася вихованням дітей. На момент звернення за призначенням пенсії Осколкова має 4 дітей у віці від 8 до 15 років. Один із синів Осколкової помер у 10-річному віці. Середньомісячний заробіток Осколкової за останні 2 роки перед зверненням за пенсією - 140 гр. Чи має право Осколкова на пенсію за віком з 50 років і якщо має, то в якому розмірі?

  5. Визначить розмір пенсії за неповного стажу роботи Сидорка А.М. Сидорко А.М. народився 10 січня 1935р., його трудовий стаж складає 19 років, а середньомісячна зарплата - 120 гр. Назвіть статті Закону, які встановлюють порядок нарахування пенсій за неповного стажу роботи.

  6. Громадянинові Купріянову пенсію за віком було призначено 19 травня 1993р., а з 1 січня 1995р. він звернувся за її перерахуванням. Для цього він подав до відділу соціального захисту довідку про заробіток за 1993-94 рр. Однак у відділі соціального захисту йому повідомили, що заробіток до травня 1993 р. не може бути підставою для перерахування пенсії. Чи відповідає це роз’яснення чинному законодавству і яким є порядок перерахування пенсій працюючи пенсіонерам?

  7. Громадянин Антонов до грудня 1992 р. як інвалід ІІІ групи отримував пенсію з інвалідності від загального захворювання, нараховану з середньомісячного заробітку у 82 гр., і працював на фабриці. У грудні 1992 року він зазнав травми на виробництві, і його було визнано інвалідом ІІІ групи внаслідок трудового каліцтва. Середньомісячний заробіток складав за 2 останні роки 92 гр. З якого заробітку має бути нарахована пенсія з інвалідності гр. Антонову?

  8. Член колективного с/г підприємства, інвалід ІІІ групи після бойових дій в Афганістані, досяг 55-річного віку і звернувся з проханням про призначення йому пенсії за віком. Його трудовий стаж складає 25 років. Середньомісячний заробіток - 92 гр. Чи буде йому призначена пенсія за віком і в якому розмірі? Чи може бути призначена пенсія з інвалідності?

  9. Гр. Власик із Житомирської області відмовили у виплаті пенсії померлого чоловіка. Вона знаходилась на утриманні померлого чоловіка, хоча має власну пенсію. У 1992р. чоловік поїхав до Мурманська і пропав безвісти, а 1995р. надійшло свідоцтво про смерть. Пенсію його з 1992 року вона не отримувала, коли звернулася за нею, їй відмовили. Чому так сталося?

  10. Вдова, яка отримує пенсію у зв’язку зі смертю чоловіка, взяла новий шлюб. Чи виплачуватиметься їй призначена пенсія в разі втрати годувальника?

  11. Артист Анілін у січні 1995 р. звернувся до відділу соціального захисту з проханням про призначення йому пенсії за вислугу років як творчому працівникові. Під час розгляду заяви з’ясувалось, що він 3 роки працював у колгоспі, 2 роки брав участь у воєнних діях в Афганістані; після демобілізації був солістом обласної філармонії до 1986 р., а з 1986 по 1995 р. посідав різні адміністративні посади в цій же філармонії. Чи має право гр. Анілін на пенсію за вислугу років? Які умови визначають право виходу на пенсію за вислугу років працівників творчих професій?

  12. Хто має право на пенсію згідно Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. і в яких розмірах вона призначається?

  13. Соціальні пенсії в розмірі 100% мінімальної пенсії за віком призначаються: А – дітям, які не досягли 18-річного віку, якщо вони стали інвалідами до виповнення їм 18 років; Б – тільки тим, хто досяг пенсійного віку; В – інвалідам 2 групи, дітям інвалідам у віці до 16 років. Виберіть правильне.

  14. Право на пенсію у разі втрати годувальника мають: А – непрацездатні члени сім'ї годувальника, які були на його утриманні; Б – неповнолітні члени сім’ї; В – тільки батькам годувальника. Виберіть правильне.

  15. Чи включаються до загального стажу роботи, який дає право на пенсію за віком, такі періоди:

служба у Збройних Силах України;

навчання у вищих навчальних закладах;

догляд за малолітніми дітьми;

термін інвалідності;

праця на виборних посадах у центральних і місцевих органах самоуправління