Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ. філфакdoc.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Тема VIII. Господарське право Теоретичні питання для самостійного опрацювання

      1. Відповідальність у господарських правовідносинах.

      2. Умови та порядок визнання юридичних осіб банкрутами.

      3. Правові основи інвестиційної діяльності.

Основні поняття до теми

Поняття та ознаки господарсько-правової відповідальності, господарсько-правові санкції: грошові та натуральні, майнові та організаційні, функції господарсько-правової відповідальності, підстави господарсько-правової відповідальності: юридичні та фактичні, принципи, межі та строки застосування господарсько-правової відповідальності, відшкодування збитків, штрафні санкції, адміністративно-господарські санкції, оперативно-господарські санкції.

Банкрутство, суб'єкт банкрутства (банкрут), процедура банкрутства, провадження у справах про банкрутство, підстава для порушення справи про банкрутство, санація, ліквідаційна процедура, мирова угода.

Закони України «Про інвестиційну діяльність», «Про захист іноземних інвестицій в Україні», суб'єкти інвестиційної діяльності, види інвестицій, форми інвестицій, державна реєстрація іноземних інвестицій, державне регулювання інвестиційної діяльності, особливості режиму іноземних інвестицій.

Самостійні завдання

  1. Складіть претензійний лист приватного підприємця заводу-виробнику за постачання партії неякісного товару.

  2. Скласти заяву про стягнення боргу.

  3. Складіть договір від імені приватного підприємця про найом на півроку водія з власним автомобілем.

  4. Складіть договір про оренду приміщення під офіс.

  5. Колектив госпрозрахункового підрозділу фірми «Світанок» звернувся до керівника банку з клопотанням про відкриття рахунка для виплати заробітної плати працівникам цього підрозділу. Чи законні вимоги колективу підрозділу? Яким нормативним актом передбачені вимоги щодо змісту статуту підприємства? Яке значення мас статут підприємства?

  6. Сім'я вирішила зайнятися підприємницькою діяльністю, зокрема, наданням туристичних послуг. З цією метою був підготовлений відповідний пакет документів для державної реєстрації підприємництва у виконавчому комітеті. Виконком відмовив їм у реєстрації на підставі недоцільності організації і функціонування такого підприємства в даному районі міста. Які види підприємницької діяльності заборонені законодавством? Чи законне рішення виконкому?

  7. Олег закінчив коледж, йому 19 років. Райдержадміністрація відмовилась видати Олегові свідоцтво про право займатися підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи. В якому органі Олег має право оскаржити рішення райдержадміністрації?

  8. Підприємницькою діяльністю не мають право займатись: а) адвокат, б) нотаріус, в) слідчий, г) завідуючий відділом райдержадміністрації, д) дружина прокурора, с) син голови райдержадміністрації. з) консул України у Варшаві.

  9. Посилаючись на відповідні норми, прокоментуйте ситуацію: власник приватного підприємства відмовився пред'явити прокурору фінансові документи, мотивуючи відмову тим, що це комерційна таємниця. Власник діяв: а) правомірно, б) неправомірно.

  10. Обласна організація однієї з політичних партій заснувала готель з кінозалом і збудувала типографію. Обладнання для типографії було безкоштовно передано партії іноземною фірмою. Партія регулярно сплачує податки. Питання: а) чи можуть бути політичні чи громадські об'єднання суб'єктами підприємницької діяльності? б) що може бути об'єктом права власності громадських об'єднань? в) дайте правову оцінку діяльності партії.

  11. Наказом міністерства була ліквідована постачально-збутова база. Про ліквідацію бази повідомлялось в обласній газеті. В об’яві сказано, що всі претензії кредиторів бази, що ліквідується, можуть пред’являтись протягом двох тижнів з дня публікації об’яви. Коли через три тижні один із заводів-кредиторів звернувся до ліквідаційної комісії з вимогами про погашення боргу, ліквідаційна комісія відмовилась розглянути дану претензію через те, що був пропущений встановлений строк. Що розуміється під ліквідацією юридичної особи? Чи обґрунтована відповідь ліквідаційної комісії? Ваші дії як юрисконсульта завода-кредитора.

  12. Приватному підприємству «Граніт» було відмовлено у державній реєстрації Ленінським райвиконкомом м. Полтави. Відмова мотивувалась тим, що в районі вже працюють п'ять однопрофільних підприємств. Чи законне рішення виконкому? Ви представляєте інтереси «Граніту». Ваші дії?

  13. Військовослужбовець прийняв рішення зареєструвати свою підприємницьку діяльність. Для цього він звернувся до реєструючого органу з відповідними документами. Однак, через 5 днів він одержав повідомлення про відмову в реєстрації. Військовослужбовець оскаржив дії реєструючого органу в суді. Яке рішення повинен прийняти суд?

  14. Голова райдержадміністрації прийняв розпорядження, яким зобов’язав всіх суб’єктів підприємницької діяльності, що займаються виробництвом молока, здавати молоко місцевому молокозаводу. Правомірні чи ні дії голови адміністрації? Викладіть свою думку.

  15. Молодченко та Ілізаров вирішили створити приватне підприємство, але їм було відмовлено у цьому. Що в даному випадку є причиною відмови в реєстрації? Яке підприємство вони можуть створити ?