Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ. філфакdoc.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Тема X. Екологічне та земельне право Теоретичні питання для самостійного опрацювання

    1. Характеристика джерел екологічного та земельного права.

    2. Правова охорона земель та навколишнього природного середовища.

    3. Природно-заповідний фонд України.

Основні поняття до теми

Суходіл, водний простір, природні комплекси, природне середовище, екологічний баланс, природні об'єкти, штучні об'єкти, відповідальність за порушення законодавства про природно-заповідний фонд, Земельний кадастр, державні стандарти та нормативи у галузі екологічної безпеки, відтворення природних ресурсів, раціональне використання земель, санітарно-гігієнічна безпека громадян, загальнодержавні програми, державний контроль, державний та громадський моніторинг.

Самостійні завдання

  1. СП, що діє на території області, здійснює підприємницьку діяльність щодо ввезення на територію України та реалізації вторинної сировини з країн Європи. Міськрада, на території якої функціонує орган управління СП, прийняла рішення про заборону його діяльності, оскільки вона суперечить чинному законодавству в частині завезення в Україну особливо токсичних та еконебезпечних відходів. Юридична фірма, яка обслуговує СП, звернулася до арбітражного суду з позовом про визнання цього рішення незаконним, оскільки воно обмежує його господарську діяльність. Визначить коло суспільних правовідносин. Чи підлягає позов задоволенню? Вирішіть справу.

  2. У процесі будівництва комбінату біопрепаратів, ініціативна група громадян на чолі з біологом Короленко звернулася до місцевої державної адміністрації з пропозицією провести експертизу матеріалів розміщення зазначеного об’єкта, враховуючи, що його експлуатація може суттєво погіршити екологічну обстановку в регіоні та викликати непередбачувані генетичні зміни у населення даної території. Місцева держадміністрація відмовила, посилаючись на ту обставину, що за проектом даного будівництва вже проводилася державна екологічна експертиза і тому немає потреби проведення громадської екологічної експертизи. У відповідь на відмову Короленко за підтримки місцевих екологічних організацій став вимагати прилюдного обговорення матеріалів будівництва даного об’єкта й звернення до суду на дії державної адміністрації. Визначить коло суспільних правовідносин. Чи є в даному випадку порушення екологічних прав громадян? Вирішіть справу.

  3. Громадянин Лукаш О. звернувся до суду з позовом про повернення колекції червоної казарки, затриманої органами міліції, при переміщенні через кордон. У заяві громадянин Лукашук О. відзначив, що колекцію казарки він придбав у Єгипті, де перебував на міжнародному конгресі з захисту тварин. Рішення органу митниці про примусове вилучення тварин, які в Україні занесені до Червоної книги, неправомірні, оскільки вони куплені за межами України. Зокрема, перебуваючи на екскурсії в заповіднику, йому керівником заповідника було презентовано зазначену колекцію з метою акліматизації тварин в природних умовах України. Цю колекцію, на думку Лукаша О., будуть експонувати й розводити в місцевому зоопарку, приватизованому 20 липня 1992 року товариством охорони диких тварин, головою правління якого він є з квітня 1990 року. Визначить коло суспільних правовідносин, які особливості права власності на об’єкти, що підлягають особливій охороні. Вирішіть справу.

  4. КСП звернулося до сільради з клопотанням про повернення й передачу у власність 12 га землі, що перебувають у користуванні міжгосподарського лісгоспу. У своїх обґрунтуваннях КСП посилалося на такі обставини: до 1977 р. ці землі належали колгоспу, на базі якого знаходиться КСП, і відносились до колгоспних лісів. З 1977 р. ведення лісового господарства перейшло до міжколгоспного лісництва, вже в кінці 70-х років воно було реорганізовано в міжгалузеве лісогосподарське підприємство. У сучасних умовах КСП фактично і юридично обмежене у використанні деревини для господарських потреб, до того ж значну частину цієї ділянки, на якій було згарище, передано під автогаражі, інша частина використовується для організації кемпінгу, стоянки для авто, а це обмежує використання лісу для відпочинку місцевого населення. Сільрада відмовила у задоволенні клопотання, посилаючись на те, що чинне законодавство заборонило передавати у колективну власність землі рекреаційного призначення. Визначить коло правовідносин. Чи є рішення сільради законним? Вирішіть справу.

  5. Визначте міжнародно-правові засоби забезпечення екологічних прав людини.

  6. Плата за користування надрами вноситься у вигляді: а) платежів; б) акцизного збору; в) збору продуктами; г) відрахувань за геологорозвідувальні роботи. Поясніть Ваш вибір.

  7. Суб’єктами екологічної експертизи є (посилайтесь на відповідні норми):

– Президент України;

– Міністерство безпеки України, його органи на місцях, створювані ними спеціалізовані установи, організації та еколого-експертні підрозділи чи комісії;

– органи та установи Міністерства охорони здоров’я України – в частині, що стосується експертизи об’єктів, які можуть негативно впливати або впливають на здоров’я людей;

– інші державні органи, місцеві органи влади і самоврядування відповідно до законодавства;

– громадські організації екологічного спрямування чи створювані ними спеціалізовані формування;

– інші установи, організації, підприємства, в тому числі іноземні юридичні і фізичні особи, які залучаються до проведення екологічної експертизи;

– окремі громадяни в порядку, передбаченому законодавством України.

  1. Дайте визначення поняттям: категорії землі, оренда землі, приватизація землі, земельний кадастр, моніторинг землі, рексація, сервітут.

  2. Згідно з чинним законодавством України визначте категорії земель та суб’єкти права власності відповідно до них. Складіть таблицю:

    №№ п/п

    Категорії земель

    Суб’єкти права власності

  3. Житловий будинок з трьох кімнат купили троє громадян – кожний по кімнаті. Між ними виник спір щодо порядкування земельною ділянкою. Визначить підвідомчість і підсудність цієї справи. Який є порядок розгляду земельних спорів?

  4. Житловий будинок з чотирьох кімнат купили двоє громадян (Іванов, Коваленко), кожний по дві кімнати. Між ними виник спір щодо порядку користування земельною ділянкою. Питання: а) які галузі права регулюють ці майнові правовідносини? б) в якій формі мав бути укладений цей договір? в) як має бути вирішено питання про земельну ділянку?