Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ. філфакdoc.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Тема XI: правохоронні та правозахисні органи україни Теоретичні питання для самостійного опрацювання

  1. Правоохоронні органи України: система та завдання.

  2. Прокуратура України: система, структура, завдання та компетенція.

  3. Органи внутрішніх справ України: завдання та компетенція

  4. Служба Безпеки України: завдання та компетенція.

  5. Адвокатура України. Її роль в охороні законних прав та законних інтересів громадян та юридичних осіб.

  6. Нотаріат. Його місце в системі правозахисних органів України.

Основні поняття до теми

Система правоохоронних органів, основні напрями діяльності правоохоронних органів (завдання): здійснення правосуддя, прокурорський нагляд, охорона громадського порядку, розслідування злочинів, надання юридичної допомоги; ознаки правоохоронних органів.

Система прокуратури: Генеральна прокуратура, Генеральний прокурор, функції прокуратури, акти прокурорського реагування: протест, письмовий припис, подання.

Міліція, основні завдання міліції, підрозділи міліції, спеціальні підрозділи міліції, права та обов'язки міліції, заходи фізичного впливу, вогнепальна зброя, спеціальні засоби.

Державна безпека України, завдання Служби Безпеки України, засади діяльності Служби Безпеки України, система Служби безпеки України, підрозділу Служби Безпеки України, основні права та обов'язки Служби Безпеки України.

Адвокат, вимоги до осіб, які займаються адвокатською діяльності, основні види адвокатської діяльності, права адвоката, адвокатська таємниця, адвокатська діяльність, органи самоорганізації адвокатів.

Предмет нотаріальної діяльності, нотаріус, приватний нотаріус, посвідчення безспірних прав, безспірних фактів, охорона та захист прав і законних інтересів фізичних і юридичних осіб, нотаріальні дії, вчинення нотаріальних дій, додержання таємниці виконуваних нотаріальних дій, державне мито.

Самостійні завдання

  1. Скласти таблицю про значення і діяльність правоохоронних органів України:

    Назва правоохоронного органу

    ?

    ?

    ?

    ?

    ?

    ?

    ?

    ?

    ?

    Функції

    Структура

    Призначення чи обрання

    Форма діяльності

  2. Для розмови з учнями десятого класу школи прийшов працівник кримінальної міліції у справах неповнолітніх. Які повноваження кримінальної міліції має охарактеризувати її працівник?

  3. Обґрунтуйте свою відповідь на питання з посиланням на джерело (форму) права: Адвокатура в Україні: а) надає юридичну допомогу громадянам; б) надає юридичну допомогу громадянам, приватним та державним організаціям; в) Ваш варіант відповіді.

  4. Нотаріус відмовився завірити копію свідоцтва про закінчення гімназії. Мотив відмови в тому, що одну оцінку виправлено, а виправлення завірено лише підписом директора гімназії. Чи правомірні дії нотаріуса?

  5. Назвіть функції прокуратури як органу державного обвинувачення.

  6. Під час туристичного рейду корабля турист Василенко, який працював співробітником міліції, відмовився надати допомогу капітану в приборканні хуліганів. Василенко свою відмову мотивував тим. що перебуває у відпустці і при ньому немає ні форми, ні посвідчення працівника міліції. Дайте правову оцінку цій ситуації.

  7. Посилаючись на відповідні норми, визначте і прокоментуйте: Прокурор: а) має право контролювати роботу слідчого міліції, б) не мас такого права.

  8. Посилаючись на відповідні норми, визначте і прокоментуйте: В Україні діють приватні органи РАЦСу: а)так, б) ні.

  9. Визначте взаємозв'язок між формою державного устрою і правоохо­ронними органами. Аргументуйте вашу думку.

  10. Суренко О., 22 роки, який закінчив юридичний технікум і мав дворічний стаж роботи судовим виконавцем, звернувся до обласної прокуратури із заявою прийняти його на роботу прокурором. Старший помічник прокурора області по кадрах відмовив йому в цьому на тій підставі, що в нього немає вищої юридичної освіти, 5-річного стажу роботи в правоохоронних органах і йому не виповнилося 25 років. Чи відповідають мотиви відмови діючому законодавству? Назвіть вимоги, що пред’являються до осіб, які призначаються на посаду прокурора.

  11. Прокурор області порушив кримінальні справу відносно судді районного суду за винесення завідомо неправосудного вироку. Дайте оцінку діям прокурору. Який принцип правосуддя полягає у основі рішення даної ситуації? Визначте його сутність.

  12. Прокурор району встановив, що наказ директора про звільнення слюсаря Лосєва не відповідає трудовому законодавству, і відмінив його, повідомивши про це директора. Чи правомірно вчинив прокурор?

  13. Назвіть види і дайте загальну характеристику правоохоронній і правозахисній діяльності держави.