Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча программа_практ_IV_курс.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Код об’єктивної шкали (2-е дослідження)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

0

Самопочуття

d

С

Настрій

Г

d

Д

Пddd

Сон

Е

В

Ц

А

Прокидання

Л

К

ЛМ

d

d

Апетит

ЦЕМ

І

Спирт

Ц

+2

+1

+2ЦЛ

Ф

+1d

І

Л

ЕО

Секс

М

Ц

d

ННdd

КВ

І І

ЛС

ГЛ

Одяг

АВ

К

Гроші

М

ЕІД

І

Батьки

К

d

ГЛПЕ

Друзі

d

І

Д

Оточуючі

ЕФ

С

С

П

Незнайомі

Г

ЕЕ

ПП

С

Самотність

ШШ

СПШШ

ЕІВ

Майбутнє

Пd

Нове

Е

ІД

Невдачі

ППЕ

ЕЕ

В

Л

Ц

Пригоди

СС

ЕЕ

ЛН

Лідер

І

І

Критика

К

Л

ПП

dd

І

А

Піклування

І

І

Правила

К

С

Г

Л

Ц

dddd

І

Дитинство

Ц

С

І І

Л

Л

Школа

ЕЕН

І

ШШdddd

d

Момент

Г

d

ПП

А

М

М

Примітка: d – юнаки; d дівчата.

Об’єктивним кодом передбачено такі додаткові показники:

    • О– негативне ставлення до дослідження;

    • Д– дисимуляція;

    • Т– відвертість;

    • е– реакція емансипації;

    • d– психологічна схильність до делінквентності;ї

    • М– маскулінність;

    • Ф– фемінність;

    • психологічна схильність до алкоголізації.

Бали на користь певного типу, отримані в першому та другому дослідженнях, арифметично додаються та відкладаються на графіку (див. графік 1).

Графік №1. Обробка результатів дослідження за допомогою ПДО.

До них додаються додаткові бали за наведеній у таблиці 1 схемі.

Оцінювання графіка зручно здійснювати в такому порядку.

Визначення конформності. ЯкщоК=0 абоК=1, то це свідчить про низьку конформність (або навіть про нонконформізм, особливо для типів І та Ш). ПриК=2,К=3 конформність вважається помірною, приК=4,К=5 – середньою, а приК=6 і більше – високою.

Визначення негативного ставлення до дослідження. Величина показника0, що дорівнює 6 та більше балам, свідчить про негативне ставлення до дослідження. Надійність діагностики при цьому знижується.

Таблиця 1

Схема нарахування додаткових балів

Показники за графіком

Бали, що нараховуються

Г=0 або Г=1

П, С

Ц≥6

Л

А≥4

Л

П=0 або П=1

Н

Н=0 або Н=1

П

К=0

Ш, Ш, І

К=1

Ш

Д≥6

Н

Т>Д

П, П, Ц

В=5

Е

В≥6

Е, Е

E≥6

Ш, І

d≥5

Ш

Наявність помилок у виборах (один і той самий номер вибору на одну тему в 1-му та 2-му дослідженні)

за 1 помилку

Е

за 2 і більше помилок

Е, Е

Визначення можливої схильності до дисимуляції. Якщо показникДперевищує показник Т на 4 і більше балів (див. графік 1), то це свідчить про можливу дисимуляцію. Це знижує точність діагностики типу та практично повністю виключає правильну діагностику циклоїдної та конформної акцентуації. Сам по собі високий показникД(безвідносно до величиниТ), що дорівнює 6 і більше балам, найчастіше зустрічається при типіН.

Визначення підвищеної відвертості. ЯкщоТ>Д, то це свідчить про підвищену відвертість (часто зустрічається при типахЦта особливоП).

Можлива органічна природа психопатії та акцентуації характеру. Якщо величина індексуВ(brainminimaldamage) дорівнює 5 і більше балам, то це може свідчити про органічну (черепно-мозкові травми, мозкові інфекції, нейроінтоксикації) ґенезу психопатії та акцентуації характеру. Високий показникВзустрічається також при типіЕ.

Визначення відображення в самооцінці реакції емансипаціїздійснюється на основі показникае: якщо він дорівнює 0 або 1 – реакція емансипації є слабкою, якщо дорівнює 2 або 3 – помірна, якщо 4 та більше – виражена. Показнике=6 і більше балів притаманний типамШта І. ТипамСіПвиражена реакція емансипації не властива, тому прие=4 ці типи не діагностуються незалежно від кількості балів на їхню користь.

Оцінка схильності до делінквентності. Індикатором можливої схильності до делінквентності є показникd, якщо у дівчат він дорівнює 3, а в хлопців – 4 балам. При типахГіЛсхильність до делінквентності діагностується приd=2 і більше балам; при типахЕтаІ– приd=4 і більше балам. При типахШтаНсхильність до делінквентності не може бути виявлена за допомогою даного показника.

Оцінка рис маскулінності-фемінності в системі міжособистісних стосунківз’ясовується за різницею між показникамиМтаФ. Якщо різниця дає позитивну величину, то в системі відносин домінують чоловічі риси, якщо негативну – жіночі.

Визначення психологічної схильності до алкоголізації. Здійснюється без графіка. Числові бали за вибори по темі “Ставлення до спиртних напоїв”, отримані у першому та другому дослідженнях, алгебраїчно додаються. При величині +2 та вище можна припустити психологічну схильність до алкоголізації. Досить високі показники (+6 та вище) свідчать не про інтенсивну алкоголізацію, а про бажання виставити напоказ свою схильність до пияцтва (часто зустрічається при типіІ). Від’ємна величина свідчить про відсутність психологічної схильності до алкоголізації (часто має місце при типіС).