Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
485.89 Кб
Скачать

2. Методичний блок

2.1 Суть та види інфляції

Розглянути суть інфляції можна за допомогою гри “Аукціон”.

Опис економічної гри “Аукціон”

© Національна Рада з економічної освіти (НРЕО), Нью-Йорк, США. Використано за дозволом НРЕО. Тільки для використання у класі. Передрук або копіювання без письмового дозволу НРЕО заборонено.

Потрібні матеріали:

  • від 5 до 20 кукурудзяних зерен та квасолин для кожного учня.

Час гри:

до 15 хвилин

Методика проведення гри “Аукціон”

Кожному учню роздається від 5 до 20 кукурудзяних зерен та квасолин, як це запропоновано далі. Не обов’язково давати всім учням однакову кількість зерен і квасолин, але вчитель повинен слідкувати за загальною сумою “грошей”, розданих у кожному раунді, щоб використати це при аналізі. Вчитель оголошує, що він має намір провести три аукціони, щоб продати три однакові коробки солодощів, по одній в кожнім раунді.

Перший раунд. Вчитель роздає кожному учневі по п’ять зерен кукурудзи і пояснює, що в цій вправі кожне зерно варте 10 копійок. Перша коробка солодощів продається тому, хто запропонує найвищу ціну. У переможця треба забрати “гроші” і записати на дошці сплачену ціну (у гривневому еквіваленті) та величину пропозиції грошей у класі.

Другий раунд. Вчитель роздає зерна кукурудзи, які залишились. Друга коробка солодощів потрапляє до того, хто запропонує найвищу ціну. Вчитель забирає у переможця “гроші” і записує на дошці ціну та величину пропозиції грошей.

Третій раунд. Пропозиція грошей збільшується: окрім зерен кукурудзи, які ще залишилися в деяких учнів, вчитель роздає кожному квасолини, “вартість” кожної дорівнює 1 гривні. Третю коробку солодощів продаємо тому, хто запропонує найвищу ціну. На дошці треба записати сплачену ціну та величину пропозиції грошей. Вчитель звертає увагу учнів на те, що інтенсивність їх прагнень отримати солодощі стимульована швидким зростанням пропозиції грошей в класі за незмінної кількості наявних для споживання товарів у кожному раунді. Це спричинило зростання ціни солодощів. Якби щоразу продавалося більше ніж один вид товару, а пропозиція грошей швидко зростала при постійній величині кількості товарів у кожному раунді, то ціни теж зростали б від одного раунду до іншого.

Варто записати на дошці визначення інфляції: це стабільне зростання середнього рівня цін товарів і послуг і економіці. Вчитель пояснює учням, що протягом другого і третього раундів аукціону вони простежили дію основного довгострокового джерела інфляції в економіці – пропозиція грошей зростає швидше, ніж пропозиція товарів і послуг, які можна купити. Часто це описується як “занадто багато грошей полює за невеликою кількістю товарів”. Якщо довгострокове зростання виробництва товарів і послуг в економіці становить в середньому 2-4% на рік, а довгострокове зростання пропозиції грошей здійснюється приблизно тими ж темпами, то відбувається нейтральний вплив на ціни, якщо припустити, що люди не змінюють своєї поведінки щодо видатків та заощаджень з якихось інших причин.

Для того, щоб слухачі зрозуміли, як розраховуються рівень та темп інфляції, доцільно розв’язати задачу 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]