Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Eтнографія.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
642.05 Кб
Скачать

Змістовний модуль 1 . Становлення і розвиток етнографічної думки в Україні.

Перші дані про слов’янську спільноту періоду давньої історії України. Накопичення зародків етнографічних знань в період існування Давньоруської держави. Нагромадження етнографічних матеріалів про українців як про окремий етнос у світських та церковних актах в період середньовіччя. Літописи, описи мандрівників, літературні твори як джерела етнографії. Процес збору етнографічних матеріалів у другій половині ХVІІ століття. Твори полемічної літератури, хроніки, козацько-старшинські літописи, записки іноземних авторів. Зростання інтересу до народознавчих студій, перші експедиції, публікація тематичних праць з української етнографії. Розвиток української етнографії у ХІХ століття. Діяльність етнографічних центрів, комісії для опису губерній Київського округу. Особливості становлення етнографічної науки на рубежі ХІХ - ХХ століть. Діяльність в сфері етнографії Харківського, Київського, Одеського університетів, Південно-Західного відділу Російського географічного товариства, Наукового товариства імені Т.Шевченка. Вклад окремих історичних постатей в розвиток етнографічної науки (діяльність Т.Шевченка, І.Франка, М.Коцюбинського, Лесі Українки, П.Грабовського, С.Подолинського). Значення етнографічних досліджень П.Чубинського, М.Сумцова, Ф.Вовка, В.Шухевича, Я.Головацького, Д.Яворницького, Д.Багалія, В.Гнатюка та інших.

Змістовний модуль 2. Періодизація етнографічної науки.

Основні етапи накопичення етнографічних знань та розвитку етнографічної науки в радянський період. Діяльність академічних установ, наукових етнографічних шкіл на сучасному етапі розвитку країни. Періодичні видання етнографічного та етнологічного спрямування, пріоритетні напрямки розвитку сучасної етнографічної науки. Основні проблеми сучасного етнологічного дослідження.

Запитання для індивідуальної та самостійної роботи (форма контролю — тестові завдання):

1. Вклад українських вчених у вітчизняну і світову етнографічну науку:

а) Дослідження Г.Новицького;

б) Мандрівні нотатки Г.Григоровича-Барського;

в) Внесок Феодосія Сафоновича в розвиток етнографії.

г) Етнографічна діяльність В.Тарнавського.

д) Етнографічна діяльність О.Афанас’єва-Чужбинського.

к) Етнографічна діяльність Д.Де ла Фліза.

2. Виготовити фото-портрети вчених- етнографів.

Модуль ІІІ. Матеріальна культура українського народу

Змістовний модуль 1. Основні напрямки господарської діяльності українського народу

Фактори впливу та причини активізації господарської діяльності. Вплив природного середовища на умови життєдіяльності людини. Неолітична революція, перехід від привласнюючого до відтворюючого типу господарювання. Основні форми господарювання у період існування Давньоруської держави. Роль торгівлі та землеробства для давньоруського суспільства. Традиційні види господарської діяльності українців у період нової історії. Основні системи землеробства. Організація праці. Вирощування традиційних сільськогосподарських культур. Скотарство: стійло-пасовищне та відгінне. Розширення різних порід свійських тварин. Характеристика його розвитку в Україні. Основні напрямки тваринництва в країні. Допоміжні види господарської діяльності українців: бджільництво, рибальство, збиральництво, полювання. Домашні промисли і ремесла в Україні в ХІХ - ХХ століттях. Господарське значення ткацтва, вишивання, в’язання, килимарства, будівництва, гончарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]