Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Eтнографія.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
642.05 Кб
Скачать

Змістовний модуль 2. Сім’я(родина) та сімейний побут

Давні типи і форми сім’ї на Україні та її соціальні функції. Існування в Україні залишків великої неподільної сім’ї та її характеристика у ХVІІІ - ХІХ столітті. Мала (моногамна) сім’я. Регламентованість традиціями обов’язків членів сім’ї. Становище жінки та приймака в сім’ї. Система виховання дітей. Сімейні обряди і звичаї. Сучасна українська сім’я. Демографічні особливості сучасної сім’ї. Кількісний склад сім’ї. Рівноправ’я членів сім’ї. Регламентація сімейних стосунків, права чоловіка і жінки, дітей та батьків законодавством України. Збереження кращих традицій у сучасній сімейній обрядовості. Урочиста реєстрація шлюбу в сучасних умовах.

Змістовний модуль 3. Народні знання та світогляд українців

Народні знання — результат спостереження і досвіду багатьох поколінь. Відображення у народних знаннях особливостей природного середовища, господарської діяльності українців, рівня їх культурного розвитку, міжетнічних взаємин. Астрономічні знання, спостереження за рухом сузір’їв, небесних тіл, рухом зірок, визначення часу доби, року, літнього і зимового сонцестояння. Метеорологічні знання. Уявлення українців про виникнення світу. Засоби визначення погоди. Народний землеробський календар, його дохристиянська основа. Агротехнічні знання: народні одиниці вимірювання земельних ділянок, сипких тіл, рідин, визначення висоти об’єктів і відстані. Народна ботаніка і зоологія. Повір’я і легенди, пов’язані з птахами, тваринами, рослинами. Демонологічні образи у світогляді українців. Їх класифікація та характеристика. Етнопедагогіка. Народна медицина українців. Народна етика і мораль. Використання раціональних народних знань сучасною наукою.

Змістовний модуль 4. Релігійні вірування українського народу

Первісні форми релігійних вірувань населення етнічної території України. Поняття про тотемізм, анімізм, фетишизм, магію. Поняття язичництва як цілісної системи світоглядних уявлень слов’янської спільноти на теренах України. Язичницькі культи і боги стародавніх слов’ян. Пантеон богів: Сварог, Велес, Перун та інші. Перші випадки хрещення на Русі. Релігійна реформа Володимира Великого. Запровадження християнства як державної релігії. Позитивні та негативні аспекти християнізації Русі. Релігійний фактор в період нової історії України. Особливості релігійного життя українського народу в радянський період його історії. Відновлення свободи віросповідання у 90-х роках ХХ століття. Поліконфесійність сучасного українського суспільства. Екуменістичний рух в Україні. Ідея створення національної церкви.

Змістовний модуль 5. Звичаї і обряди

Поняття фольклору, його соціальна сутність. Система фольклорних жанрів. Поєднання язичницьких та християнських елементів в українських звичаях та обрядах. Зимовий цикл обрядовості. Новорічна обрядовість, Святий Вечір. Походження щедрівок, колядок. Народний вертеп. Завершення новорічних свят. Масляна. Весняний календар обрядовості. Свято зустрічі зими та весни. Свята, пов’язані з польовими роботами. Жнива, обжинки. Свята літнього циклу. Християнські релігійні свята. Свята літніх польових робіт. Свята осіннього циклу. Завершення польових робіт. Язичницькі свята. Весільні обряди, народини, сімейні свята, поховальні обряди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]