Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма плодоовочівн 2013.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
275.46 Кб
Скачать

Тема 9. Закладання плодового саду

Вибір місця під сад та організація території. Вибір і оцінка ділянки під закладання саду в різних грунтово-кліматичних зонах. Розміри і форми кварталів, створення захисних насаджень. Підбір порід і сортів. Способи розміщення дерев в саду. Розміщення сортів з урахуванням взаємо запилення. Садіння плодових дерев.

Внесення органічних та мінеральних добрив. Передпосадкова підготовка ґрунту. Розбивка площі на квартали та внутрішньо квартальна розбивка ділянки. Садіння саду, строки. Підготовка саджанців до садіння. Садіння дерев. Механізація садіння. Пііслясадивний догляд. Техніка безпеки.

Тема 10. Догляд за молодим і плодоносним садом

Основні завдання по догляду за молодим і плодоносним садом. Комплекс заходів, що забезпечує догляд за садами. Система утримання угр унту в садах, їх характеристика. Вирощування міжрядних культур в молодих садах. Застосування гербіцидів. Система обробітку ґрунту. Боротьба з ерозією в садах. Удобрення і зрошення садів. Догляд за кроною. Формування крон у молодих садах, обрізування плодоносних дерев. Значення і завдання обрізування. Види обрізування гілок плодоносних дерев, техніка виконання зрізів. Формування сферичних крон плодових дерев саду. Обрізування плодового саду. Особливості обрізування різних порід і сортів.

Омолодження плодоносних дерев. Контурне обрізування саду. Техніка безпеки при проведенні обрізування дерев. Інтенсивні сади. Типи інтенсивних садів та їх характеристика. Особливості формування крон в інтенсивних садах. Використання шпалер при формуванні крон, використання кілків, шпагату та штамбів сусідніх дерев.

Застосування різних прийомів при формуванні крон. Обрізування плодоносних дерев в інтенсивних садах. Підв’язування гілок. Особливості догляду за інтенсивними садами. Порівняльна економічна оцінка різних типів інтенсивних садів.

Догляд за врожаєм, збирання врожаю та товарна обробка плодів. Захист квіток і зав’язі від можливих весняних заморозків, забезпечення запилення. Хімічне нормування квіток і зав’язі, використання ростових речовин для зменшення передзбирального обладнання плодів. Чаталування дерев.

Вивчення врожайності саду. Підготовка до збирання. Строки і техніка збирання. Строки техніка знімання плодів. Інвентар і матеріали для збирання плодів. Технологія потокового збирання. Товарна обробка плодів. Альтернативні методи ведення, які використовуються при догляді за молодим, плодоносним садом.

Тема 11. Культура ягідників. Виноград

Основні ягідні культури, що культивуються на Україні. Значення ягідних культур. Шляхи інтенсифікації ягідництва.

Суниці. Біологічні особливості. Вирощування здорового садивного матеріалу. Вибір місця, підготовка ґрунту і закладання промислових плантацій суниці. Сівозміни. Садіння суниць. Догляд за молодою і плодоносною плантаціями суниць. Збирання врожаю. Післязбиральний догляд за суницею. Районовані сорти суниць.

Малина. Біологічні особливості. Способи розмноження садивного матеріалу малини. Вибір місця і підготовка ґрунту для закладання промислових плантацій малини. Захисні насадження, квартали та дорожна мережа. Розміщення рослин. Строки і техніка садіння. Догляд за молодою і плодоносною плантаціями. Збирання врожаю. Районовані сорти малини. Досвід передових господарств зони щодо одержання високих врожаїв з низькою собівартістю продукції.

Смородина, порічки та аґрус. Райони поширення. Біологічні особливості смородини, порічок та аґрусу. Способи розмноження і організація виробництва здорового садивного матеріалу. Закладання плантації та догляд за плодоносними насадженнями. Механізація збирання врожаю. Районовані сорти кущових ягідних культур. Техніка безпеки. Досвід передових господарств зони з вирощування високих врожаїв ягід з низькою собівартістю продукції.

Виноград. Народногосподарське значення винограду. Ботанічна і виробничо-біологічна характеристика винограду. Будова виноградної рослини. Способи розмноження винограду. Вирощування садивного матеріалу. Вибір ділянки. Організація території. Садіння винограду. Способи і техніка формування винограду та обрізування плодоносних насаджень. Влаштування шпалер. Догляд за плодоносними виноградниками. Обрізування, підв’язування, катаровка, зелені операції (обламування, чеканка та ін.). Догляд за ґрунтом. Удобрення, зрошення. Вкривання кущів на зиму. Районовані та рекомендовані сорти.