Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма плодоовочівн 2013.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
275.46 Кб
Скачать

Тема 5. Сівозміни у відкритому і культу розміни в закритому ґрунті

Поняття сівозмін та значення їх у підвищенні ефективності овочівництва. Наукові основи чергування овочевих культур у сівозміні. Типи овочевих сівозмін у приміських зонах, сировинних зонах консервної промисловості, насіннєвих господарствах, на припаркованих ділянках, заплавах і торф’яниках. Принципи розміщення овочевих культур у сівозміні. Методика розробки сівозмін. Порядок ведення і освоєння сівозмін. Особливості обробітку ґрунту під овочеві культури. Система удобрення та система боротьби з шкідниками і хворобами в овочевих сівозмінах.

Економічна оцінка сівозмін. Культу розміни для теплиць та парників. Агроекономічні принципи розробки культу розміни.

Тема 6. Енергозберігаючі технології вирощування овочевих культур

Вирощування овочевих культур залежно від конструкційних особливостей споруд закритого ґрунту. Поєднання умов закритого ґрунту з польовими. Енергозберігаючі культури, сорти.

Розділ п ( модуль іі) плодоовочівництво

Тема 7. Біологічні особливості та морфологічні ознаки плодових культур

Ботанічний склад і класифікація плодових рослин. Центри походження плодових культур. Виробнича характеристика і біологічні особливості основних плодових порід.

Будова плодового дерева. Надземна частина плодового дерева. Стовбур та його відділи. Гілки. Пагони. Плодові утворення, бруньки, листки. Суцвіття, квіти. Плоди і насіння.

Закономірності рослу, розвитку і плодоношення плодових і ягідних культур. Індивідуальний розвиток сіянці. Чотири етапи, виділені І.В. Мічуріним. Вікові періоди росту і плодоношення щеплених рослин по П.Т. Шипу, особливості агротехніки за періодами.

Періоди вегетації та спокою, їх характеристика. Роль зовнішніх умов в житті плодових рослин. Вимоги основних плодових рослин до світла, тепла, вологи, ґрунтових умов.

Відношення плодових рослин до реакції ґрунтового розчину. Особливості регулювання факторів зовнішнього середовища.

Тема 8. Технологія вирощування посадкового матеріалу плодових культур

Плодові розсадники та їх значення для вирощування високоякісного посадкового матеріалу, закладання садів інтенсивного типу. Вибір місця під розсадники і організація території. Виділення і частини розсадників та їх функції. Способи розмноження плодових рослин. Підщепи в плодівництві. Взаємовплив підщепи і прищепи, біологічна сумісність. Підщепи для окремих плодових порід та їх характеристика. Вирощування підщеп з насіння: заготівля, зберігання, підготовка насіння до сівби. Сівба насіння. Догляд за сіянцями. Викопування та сортування підщеп. Способи вегетативного розмноження слаборослих підщеп. Галузеві стандарти на підщепи. Прикопування і зберігання підщеп.

Перше поле плодового розсадника. Передпосадкова підготовка ділянки і ґрунту, строки й техніка садіння підщеп. Закладання поля сівбою насіння. Закладання першого поля зимовими щепами. Закладання першого поля окулянтами. Догляд за підщепами протягом вегетації. Окуліровка підщеп. Вирощування у першому полі сіянців, вирощених у горшках. Основні завдання при вирощуванні однорічок в другому полі розсадника. Технологія щеплення живцем. Весняно-літній догляд за однорічками. Роботи в третьому полі плодового розсадника. Техніка закладання крон в розсаднику. Способи присадового вирощування саджанців плодових порід. Особливості вирощування саджанців на слаборослих підщепах з застосуванням інтеркалярної вставки слаборослої підщепи. Апробація, підготовка саджанців до викопування. Строки і техніка викопування. Обеззаражування саджанців плодових порід. Галузевий стандарт на щеплений посадковий матеріал. Пакування, перевезення і зберігання плодових саджанців. Вирощування підщеп і саджанців у закритому ґрунті. Передовий досвід з вирощування підщеп і саджанців. Шляхи збільшення посадкового матеріалу з одиниці площі і зниження його собівартості. Техніка безпеки при роботі в розсаднику. Альтернативні технології, які використовуються при вирощуванні посадкового матеріалу плодових культур.