Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління персоналом.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
416.77 Кб
Скачать

ВСТУП

Забезпечення якості підготовки спеціалістів, конкурентноспроможних на ринку праці - важливе завдання вищої освіти.

Рейтингова система оцінювання успішності навчання та визначення рейтингу студентів (далі РСО) робить систему оцінювання більш гнучкою, об’єктивною і сприяє систематичній і активній самостійній роботі студентів протягом всього періоду вивчення курсу, забезпечує здорову конкуренцію між студентами у навчанні, сприяє виявленню і розвитку творчих здібностей студентів.

Рейтингова система має на меті оцінку систематичності та успішної роботи студентів. В основу РСО покладено поопераційний контроль і накопичення рейтингових балів.

Кредитно-модульна система організації навчального процесу — модель організації навчального процесу, яка ґрунтується на поєднанні модульних технологій навчання та залікових освітніх одиниць (залікових кредитів).

Модульно-рейтингова система складається з двох взаємопов’язаних частин: модульної і рейтингової, які доповнюють одна одну.

Модуль  – задокументована завершена частина освітньо-професійної програми (навчальної дисципліни, практики, державної атестації), що реалізується відповідними формами навчального процесу.

Модульний контроль – форма поточного або підсумкового контролю, у якому підводиться підсумок роботи студента щодо засвоєння модуля.

Рейтингова оцінка з дисципліни (РД) – це певна кількість балів, що отримує студент за певну навчальну діяльність (за наслідками модульного контролю, за виконання індивідуальних семестрових завдань, передбачених навчальним планом, бали за виконання та захист курсової роботи, а також за результатами поточного контролю на семінарських та практичних заняттях тощо). Результат контрольного заходу для студента, який не з’явився на модуль, оцінюється нульовим (або штрафним) балом.

Рейтингова система оцінювання (РСО) є невід’ємною складовою навчального процесу і передбачає визначення якості виконаної студентом усіх видів аудиторної та самостійної навчальної роботи та рівня набутих ним знань та вмінь шляхом оцінювання в балах результатів цієї роботи під час поточного, модульного та семестрового контролю, з наступним переведенням оцінки в балах у оцінки за традиційною національною шкалою та шкалою ECTS (European Credit Transfer System).

Анотація дисципліни «управління персоналом»

Процеси управління людьми здійснювались у всіх цивілізаціях і різних соціумах. Управління персоналом - це специфічна функція управлінської діяльності, головним об'єктом якої є люди, що входять в певні соціальні групи, трудові колективи. Як суб'єкт управління виступають керівники і спеціалісти, які виконують функції управління стосовно своїх підлеглих. Отже, управління персоналом — це цілеспрямована діяльність керівного складу організації на розробку концепції, стратегій кадрової політики і методів управління людськими ресурсами. Це системний, планомірно організований вплив через систему взаємопов'язаних, організаційно економічних і соціальних заходів, спрямованих на створення умов нормального розвитку й використання потенціалу робочої сили на рівні підприємства. Планування, формування, перерозподіл і раціональне використання людських ресурсів є основним змістом управління персоналом. Концепція управління персоналом — система теоретично методологічних поглядів на розуміння та визначення суті, змісту, цілей, завдань, критеріїв, принципів і методів управління персоналом і розробка механізмів їх реалізації в умовах конкретної організації. Загальна концепція конкретизується через кадрову політику та кадрову роботу. Основна ціль управління персоналом - формування висококваліфікованого, відповідального за доручену справу персоналу з сучасним економічним мисленням та розвитком почуття професійної гордості; забезпечення соціальної ефективності колективу.

Мета вивчення дисципліни – надання студентам системних знань з теорії та практики управління персоналом різноманітних організацій, що функціонують в економіці України.

Головними завданнями курсу є:

  • вивчення основних категорій науки управління персоналом, функцій і методів управління;

  • вивчення методів використання базових інструментів управління персоналом;

  • вивчення впливу різних факторів на ефективність системи управління персоналом;

  • вироблення у студентів практичних умінь та навичок управлінської діяльності;

  • сприяння дослідницькій діяльності, розвиток самостійності та відповідальності студентів;

  • отримання знань про ефективне управління персоналом з метою повного використання можливостей людини до праці.

Завданнями курсу також є поглиблення відповідної професійної підготовки спеціалістів; виховання свідомих громадян держави.

Предметом навчального курсу є економічні, правові та соціально-психологічні відносини, що виникають між людьми в організаціях у процесі виробництва з приводу найбільш повного і ефективного використання їх потенціалу.

Після вивчення курсу “Управління персоналом” слухачі повинні мати цілісне уявлення про процес управління людськими ресурсами і його основні етапи, а також володіти практичними способами та прийомами управління, які широко використовують як іноземні так і вітчизняні фірми.

На вивчення студентами економічного факультету дисципліни “Управління персоналом” навчальним планом виділено 108 годин (із них 44 аудиторних), що відповідає 3 кредитам європейської кредитно-трансової системи (ЕСТS). Ця дисципліна вивчається протягом одного семестру. Навчальним планом передбачено такі форми підсумкового контролю: залік – у шостому семестрі ІV курсу. Вивчення дисципліни здійснюється кредитно-модульною системою організації навчального процесу (КМСОНП), застосування рейтингової системи оцінки знань (РСО).

Положення про РСО з дисципліни обговорено і ухвалено на засіданні кафедри “Економічної теорії та підприємництва” Протокол № …. від ……….. 200.. р., та протягом періоду вивчення дисципліни залишається незмінним.

При розробці РСО забезпечено раціональний розподіл навчального матеріалу на модулі згідно “Положення про кредитно-модульну систему організації навчального процесу” та робочої програми з дисципліни.

Предмет: процес відтворення дефективного використання персоналу організації.

Зміст дисципліни розкривається в темах: