Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІдПЗК ГФ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

Тема 10. Виникнення і розвиток держави та права сша

Колонізація Америки.

Боротьба за незалежність. “Декларація незалежності”.

Конституція США 1787 р.

Громадянська війна Північних і Південних штатів. Білль про права.

“Чорні кодекси”. Політика сегрегації.

Американська правова система. Судочинство.

Терміни та історичні особи

          1. Білль про права–10 поправок до Конституції сша, прийняті у 1791 р.

          2. Вашингтон Джордж– перший президент США (1789 – 1797 рр.). Відіграв значну роль у боротьбі за незалежність Північно-Американських колоній. Після проголошення незалежності, очолював спеціальну комісію по створенню американської конституції. У 1792 р. був переобраний президентом на другий термін; започаткував традицію вибору президента лише на два терміни.

          3. Декларація незалежності сша (1776 р.)– проголошувалися природні права людини на свободу, життя та прагнення до щастя. Повсталі колонії об’єднувалися в Сполучені Штати Америки.

Демократична партія США – одна з двох найбільших партій США та з найстарших партій у світі. Неофіційний символ – віслюк (символ упертого подолання будь-яких перешкод). Неофіційний колір – синій. Співзасновники – Т. Джефферсон, Е. Джексон, М. Створена у 1828 р. Спочатку виступала за збереження рабства; після поразки у Громадянській війні середини ХІХ ст. майже сорок років перебувала у занепаді. У ХХ ст. лідерами партії були Т. Вільсон, Ф. Рузвельт, Д. Кеннеді, які дали їй “друге дихання”.

Президент США – глава держави США, глава виконавчої влади (Федерального уряду США) та головнокомандуючий Армією та Флотом США згідно Конституції. Має право вето на законопроекти, які приймає Конгрес. Обирається на чотири рок

Республіканська партія США– одна з двох основних партій США. Заснована у 1854 р. Неофіційний символ – слон, який уособлює могутність. Була створена на базі боротьби проти рабства, віддзеркалювала інтереси промисловців Півночі (янкі). Після перемоги у громадянській війні 40 років постійно керували США. Час занепаду партії, який був особливо тяжкий при Ф. Рузвельті (демократ), перервав Дуайт Ейзенхауер, один з ідеологів “холодної війни”. У ХХ ст. кращими часами було президентство Р. Рейгана. Республіканці виступають за зниження податків, обмеження еміграції, вільну торгівлю, родинні цінності, збільшення ролі релігії, проти втручання держави в економічні процеси країни

          1. Сша –об’єднання 13 штатів внаслідок визвольної війни проти Англії.

          2. “Статті конфедерації” (1781 р.)– перша Конституція сша. Визначила республіканську форму державного ладу колишніх колоній.

Сегрегація – політика насильницького відокремлення однієї нації від іншої. Расова сегрегація мала місце у США. Громадянська війна середини ХІХ ст. не вирішила цю проблему.

          1. “Чорні кодекси” – особливі кримінально – правові та цивільні закони Північних штатів, які мали на меті реальне збереження рабства.

Хронологія подій

1774 р. – скликання колоністами першого Континентального конгресу, який поклав початок створенню загального представницького органу для всіх колоній.

4 липня 1776 р. – прийнята Декларація незалежності.

1861 – 1865 рр. – громадянська війна в США між Півднем та Північчю з питання відміни рабства.

1862 р. – прокламація “Про звільнення рабів”.