Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІдПЗК ГФ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

Тема 5. Держава та право середньовічної Англії

Утворення англійської держави.

Суспільний лад та державний устрій в англосаксонський період.

Формування станово-представницької монархії. “Велика Хартія вільностей”.

Суспільний лад та державний устрій в період станово-представницької монархії.

Характеристика державного розвитку Англії в період абсолютної монархії. Специфіка англійського абсолютизму.

Правова система феодальної Англії.

Терміни та історичні особи.

Англіканська церква – створена Генріхом VІІІ у 1534 р. Головою церкви ставав не папа, а король. З часом парламент затверджував принципові церковні статути та інше, що призвело до зміцнення авторитету королівської влади.

Генріх VІІІ Тюдор (1491 – 1547 рр.) – король Англії, який здійснив реформацію церкви та зміцнив абсолютну монархію.

Бритти та кельти місцеве населення Британських островів.

Велика хартія вольностей англійського народу (1215 р.) – підписана Іоанном Безземельним, яка стримувала королівське свавілля, обмежувала владу посадовців, надавала нові права феодалам, перш за все, баронам.

Вестмінстерські (резиденція вищих судів Англії) суди – джерело права феодальної Англії. Цитати з рішень Вестмінстерських судів з кінця ХІІІ ст. цитувалися у щорічних збірках судових звітів.

Війна Червоної та Білої троянд (1455 – 1485 рр.) – усобна війна між прихильниками двох монархічних династій, яка виснажила Англію Трон зайняла династію Тюдорів.

Єлизавета І (1558 1603 рр.) – за часи її правління королівська влада тісно співпрацювала із парламентом,затвердився протестантизм,країна господарювала на морі.

Зоряна палата (1487 – 1641 рр.) – надзвичайний королівський суд, створений Генріхом VІІ після війни Червоної та Білої троянд, з метою приборкання аристократії. Ліквідована в ході революції середини XVII століття.

Правда Етельберга – виникла у VІІ ст., один з найстаріших правових кодексів англосаксів, в якому чітко простежується класове розшарування.

Пресвітеріани – суспільно-політична та релігійна течія, яка виникла в ході англійської буржуазної революції, члени її боролися за незалежну від держави “дешеву” ї церкву, не визнавали влади єпископів, протиставляючи їм місцевих церковних старост-пресвітерів. Пресвітеріани становили більшість у парламенті.

Фома Бекет – епіскоп, одна з ключових постатей англійської історії ХІІ століття. Спочатку канцлер при королі Генріх і ІІ, а потім, внаслідок його відкритих звинувачень короля у зловживанні владою, вбитий на сходинках олтаря. Канонізований католицькою церквою.

Хронологія подій

1066 р. – престол англосаксонських королів був захоплений герцогом Нормандії Вільгельмом І Завойовником.

1215 р. – Велика хартія вільностей. Своєрідна конституція Англії, яка створювала можливості контролювати діяльність короля та забезпечувала вільності та права баронів. Обмежувала королівське свавілля й відносно рицарства та міщан. Для свого часу мала певне прогресивне значення.

1258 р. – скликання першого британського парламенту.

1352 р. – парламент було поділено на 2 палати – палату лордів (членство в неї спадкове) та палату общин (формується на основі виборів).

Кінець ХІV століття – складання сильної централізованої держави в Англії.

ХV XVI століття – початок та розквіт англійського абсолютизму.