Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Механика Вариант 7.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
630.78 Кб
Скачать

4.3 Монтаж амортизаторів

Статичні деформації вибраних амортизаторів можуть виявитися різними. Для усунення можливих перекосів амортизує мого блока під амортизатори ставлять компенсуючи прокладки, товщина яких дорівнює різниці статичних прогинів вибраних амортизаторів. Основна умова розміщення амортизаторів при дії вертикальних гармонійних вібрації — це перебування на одній вертикалі центру ваги і центру жорсткості (точка прикладання результуючої сили реакції амортизаторів блока). У випадку несиметричного розміщення амортизаторів відносно вертикальних площин ікоординати точок встановлення амортизаторів,іповинні відповідати наступним умовам:

Схеми розміщення амортизаторів зображенні на рисунок 4.3.1.

Слід відмітити, що кожна з приведених схем має власні переваги і недоліки. Схема на рисунок 4.3.1,а зветься схемою нижнього монтажу. То є найпростіша схема, і її використовують частіше за все для

захисту від впливу вібрації. Недоліком такої схеми є та обставина, що при бокових навантаженнях можливе значне переміщення амортизованого об'єкта, тому, щоб уникнути пошкодженням, сусідні об'єкти повинні розміщуватися на доволі значних відстанях один від одного. Розміщення амортизаторів в площині центру ваги доцільно використовувати в умовах просторового навантаження. Така схема дозволяє зменшити коливання у подовж горизонтальних осей.

Амортизатори не обов'язково розміщувати в горизонтальній площині, яка проходить через центр ваги амортизуємого об'єкта. Ефективність амортизаторів не зменшується при установленні їх на похилій площині, яка проходить через центр ваги об'єкта на відстані, рівній радіусу інерції (рисунок 4.3.1,в). Габарити такої системи більше, ніж мають інші схеми розміщення, але вона і більш стійка. Монтаж амортизаторів у двох горизонтальних площинах (рисунок 4.3.1,г) використовують при амортизації ЕА, у яких відношення висоти до ширини більш 2. Встановлення амортизаторів у верхній площині забезпечує додаткові точки опори і суттєво поліпшує захист об'єкта від механічних впливів.

Двосторонній монтаж у вигляді, зображеному на рисунок 4.3.1,д. забезпечує всілякий захист від зовнішніх впливів. Під час встановлення амортизатори попередньо навантажуються, що робить систему більш жорсткою, завдяки чому частота власних коливань системи зсувається в більш високочастотний діапазон.

Схема монтажу амортизаторів під кутом до осей симетрії об'єкта (рисунок 4.3.1,є) використовується для захисту від просторових вібрації, але вона потребує акуратного настроювання, так як при невеликих відхиленнях лінії, що проходить через центри жорсткості амортизаторів, від направленні до центра ваги об'єкта, в схемі виникають усі шість зв'язаних режимів власних коливань. Якщо вісь жорсткості амортизатора проходить через центр ваги об'єкта, то в системі амортизаторів усі діючі сили врівноважуються і обертові моменти практично дорівнюють нулю. Цій умови відповідає схема двобічного розміщення амортизаторів під кутом.

У тому випадку, коли характеристики системи амортизації у всіх положеннях об'єкта однакові, характер руху транспортного засобу, на якому встановлений ЕА з даною системою амортизації, може бути будь-яким.

Завдання: дібрати і розрахувати амортизатори до приладу вагою Р=460 Н. Схема навантаження наведена на рисуноку 4.3.2, де

Рисунок 4.3.2-Схема навантаження.

Рішення:

1). Вибираємо додаткову умову відповідно (4.2.8) тобто:

2). Складаємо систему рівнянь по зразку (4.2.4):

Рішенням системи рівнянь буде:

3). З таблиці по значенню вибираємо амортизатори з фрикційним демпфіруванням типу АФД. Так як усі значенняоднакові то у нас буде чотири однакових амортизатора:

F=115 Н вибираємо чотири амортизатора АФД-9, які мають F=150 Н, К=0,67*10Н/м;

4). Розрахуємо статичний прогин амортизаторів по виразу (4.2.7):

5). Так як усі амортизатори однакові ,то знаходження товщини компенсуючих прокладок не має сенсу.

6). По виразу (4.2.6) знайдемо жорсткість системи амортизації:

при N=4

7). По виразу (4.2.3) знайдемо власну частоту системи:

8). Знайдемо коефіцієнт динамічності на частоті =30 Гц по формулі (4.2.1):

.

9). Знайдемо ефективність амортизації на частоті =30 Гц по формулі (4.2.2):

.