Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Механика Вариант 7.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
630.78 Кб
Скачать

3 Забеспечення втомної довговічності друкованих плат

Втомні відмови друкованих плат найчастіше проявляються у вигляді обриву провідників, зруйнування паяних з'єднань, порушення контактів в з'єднувачах. Такі відмови можна відвернути, забезпечив різні частоти власних коливань для плат і несучих конструкцій. Втомна довговічність плат забезпечується вибором частоти по формулі:

(3.1)

де пп - вібраційне перевантаження в одиницях g; b - розмір короткої сторони плати, мм; А - коефіцієнт, який залежить від частоти коливань і величини прискорень, що впливають на плату. При перевантаженнях пп = (3…10) g значення А такі:

, Гц

50…100

100…400

400…700

А

17,5

25,0

35,0

Значення вібраційного перевантаження чи гранично допустимого прискорення при вібраційних навантаженнях задається в технічних умовах на елементи конструкції і на ЕА. Крім того, воно може бути знайдено по формулі:

(3.2)

де - руйнівне прискорення в одиницях g; -коефіцієнт запасу міцності, враховуючий неоднорідність матеріалу конструкції елемента, його геометричні розміри; значення рекомендується приймати рівним 2; - коефіцієнт динамічності; для ударів він обирається рівним 1,8, для лінійних навантажень -рівним 1, для вібраційних навантажень коефіцієнт динамічності визначається по формулі:

(3.3)

де - частота власних коливань елемента, Гц; - частота збуджуючих коливань, Гц;

Якщо частота збуджуючих коливань близька до частоти власних коливань, , то:

, (3.4)

де - механічна добротність системи.

Значення руйнівного прискорення ,при якому з'являються напруження, що дорівнюють границі міцності матеріалу елемента для ударних і лінійних навантажень і границі витривалостіпри симетричному динамічному навантаженні для вібрації розраховують по формулах, наведених у табл. 9. Значення границі міцностіі границі витривалостідеяких матеріалів наведені у табл. 10. Орієнтовні значення власних частот коливань і добротності деяких конструктивних елементів і вузлів.

Якщо виявилося, що для умов ТЗ на проектування знайдена частота власних коливань менша за , треба її підвищити шляхом конструктивних змін, уданому випадку - зміною розмірів плати чи варіанту сторін. Контрольний розрахунок повинний засвідчити, що нова власна частота перевищує.

Дано:Частота збуджуючих коливань 45 Гц, механічна добротність системи 26.

Значення вібраційного перевантаження чи гранично допустимого прискорення при вібраційних навантаженнях знайдемо за формулою (3.2)

дє ()

Коєфіцієнт динамічності знаходимо за формулою (3.3)

За формулою (3.1) знайдемо томна довговічність плат і перевіримо умову

Контрольний розрахунок засвідчує, що нова власна частота перевищує .