Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Механика Вариант 7.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
630.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут радіоелектроніки і телекомунікацій

Кафедра ЕЗІКТ

Курсова робота

з дисципліни:

„Механіка”

Варіант 7

Виконав студент гр. РК-102

Панков І.П.

Оцінка за роботу_________

Керівник роботи

________ Тининика О.Н.

підпис

"_____"____________2012 р.

Одеса

2012

ЗМІСТ

ВСТУП

1 РОЗРАХУНОК ЧАСТОТ ВЛАСНИХ КОЛИВАНЬ

2 ВЛАСНІ КОЛИВАННЯ ЕА

3 ЗАБЕСПЕЧЕННЯ ВТОМНОЇ ДОВГОВІЧНОСТІ ДРУКОВАНИХ ПЛАТ

4 ЗАСТОСУВАННЯ АМОРТИЗАТОРІВ ДЛЯ ЗАХИСТУ ЕА

ВИСНОВКИ

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТОК 1

ВСТУП

Електронні апарати (ЕА) різного призначення під час експлуатації і транспортування знаходяться в умовах динамічних впливів вібрацій, ударних та лінійних перевантажень, акустичних шумів, частотний і амплітудний діапазони яких вельми широкі.Стійкість апаратів до механічних навантажень високих рівнів повинна бути забезпечена на протязі усього їх терміну служби. Для вирішення задачі їх розробники мусять вміти знаходити параметри впливів, щоб уявляти ступінь небезпеки і мати можливість забезпечити потрібну стійкість на стадії проектування.

Для захисту несучих конструкцій, друкованих плат, електричних з'єднувачів і ЕРЕ електронних апаратів (ЕА) широке застосування знайшли способи, направлені на зменшення чи повне усунення резонансних коливань. Одним з шляхів рішення проблеми є покращення демпфруючих властивостей конструкцій, тобто зменшення розсіювання енергій коливань за рахунок сил тертя.Вельми ефективними є заходи, що дають можливість підвищувати жорсткість конструкції. За допомогою цього вдається зміщувати спектр власних коливань конструктивних елементів в більш високочастотну область.Вирішення цих питань і є метою цієї курсової роботи.

1 Розрахунок частот власних коливань

Розрахунок частоти власних коливань прямокутних пластин випадків здійснюється по формулі:

(1.1)

де а - довжина пластини, см; h - її товщина, см; - циліндрична жорсткість пластини; - коефіцієнт Пуассона; g - прискорення вільного падіння, ; - безрозмірний коефіцієнт, залежний від способу закріплення сторін пластини і визначається як результат рішення диференцїнних рівнянь, що описують процес коливань прямокутної пластини при заданих крайових умовах.

Для наближених розрахунків використовують таку формулу:

(1.2)

де називають частотною постійною, значення якої в залежності від співвідношення сторін пластини наведені у таблиці 2 (додаток1); відповідні схеми фіксації прямокутних пластин.

Закріпленою стороною пластини можна вважати установлення ячейки в електричному з'єднувачі. Бокові сторони друкованої плати, вставлені в напрямні, можуть розглядатися як такі, що лежать на опорах. Якщо пластина виготовлена не зі сталі, а з іншого матеріалу, то в формулу вводиться поправковий коефіцієнт на матеріал:

(1.3)

де - модуль пружності і густина сталі; - модуль пружності і густина матеріалу, який застосовується.

Значення с таблиці 2 (додаток1) відносяться до ненавантажених пластин. У випадку рівномірного навантаження пластин масою змонтованих на них елементів необхідно ввести поправковий коефіцієнт на їх масу:

(1.4)

де - маса елементів, що рівномірно розміщені на пластині; - маса пластини.

В таблицях 3 і 4(додаток1) наведені значення ідля деяких матеріалів і співвідношень, а в табл. 8 – значеннядля ряду матеріалів друкованих плат.

Дано: Пластина з стеклотекстоліту СТЄФ має розміри 17x12x1,33 см, з двобічною заділкою.Пластина несе рівномірно розподілене навантаження масою м = 0,6 кг. Потрібно знайти частоту власних коливань пластини.

Для знаходження частоти власних коливань скористаємось формулою (1.2), згідно з якою:

По відношенню сторін пластини а/b = 17/12 = 1,5 з таблиці 2 (додаток1) для варіанта закріплення 7 шляхом інтерполяції знайдемо С =102,5. Тоді:

Ця частота справедлива для ненавантаженої сталевої пластини. Тому треба увести поправковий коефіцієнт на масу. По формулі (1.4) знайдемо:

З урахуванням знайденого значення остаточно одержимо:

2 Власні коливання еа

Визначив частоти власних коливань усіх блоків системи, можна розрахувати власну частоту коливань системи по формулі:

де п - кількість блоків (елементів), що входять до складу системи (блока); -власна частота коливань блока (елемента).

Так як у нас пластина друкованої плати і вона не містить блоків,то розрахунок у цьому пункті не проводиться для мого випадку.