Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civ.process.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
633.34 Кб
Скачать

8. Питання для самостійної роботи студентів цивільно-правового факультета

До теми 1.

ЗАДАЧА.

В Центральному районному суді м. Миколаєва розглядалася цивільна справа за заявою гр-на Т. про встановлення факту родинних відносин з гр-кой С. На підставі клопотання про витребування доказів, що поступили від гр-на Т., суддя звернувся в ЖЕУ за місцем проживання гр-ки С. із запитом про надання в суд довідки про склад сім'ї гр-ки С. Проте ЖЕУ не надав суду довідку, посилаючись на те, що ЖЕУ не є учасником даного судового розгляду і, отже, цивільний процесуальний закон на нього не поширюється.

Чи правильно поступив ЖЕУ?

Як діє цивільний процесуальний закон за колом осіб?

До теми 2.

ЗАДАЧА

При розгляді цивільної справи в порядку позовного провадження первинний суддя у зв'язку з хворобою був замінений на іншого суддю. Судовий розгляд продовжився. В судове засідання був викликаний свідок, якому про обставини події було відоме із слів свідка-очевидця. Позивач заявив клопотання суду про виклик в судове засідання і допит свідка-очевидця. Проте суд відмовив в задоволенні заявленого клопотання, посилаючись на те, що свідок-очевидець знаходиться в службовому відрядженні, для його допиту необхідно перенести судовий розгляд на два тижні, немає необхідності в допиті свідка-очевидця, тому що є особа, якій відомо про обставини справи із слів свідка-очевидця.

Який принцип цивільного судочинства був порушений судом?

Який повинен був проходити судовий розгляд по даній справі?

До теми 3.

ЗАДАЧА

Гр-н В. подав до суду заяву про відкриття провадження по справі. Суд виніс ухвалу про відкриття провадження по справі. У ході судового розгляду позивач помер. Оскільки у позивача був правонаступник, суд переніс судовий розгляд до оформлення правонаступником своїх повноважень.

Назвіть види процесуальних юридичних фактів, які мають місце в даній ситуації.

До теми 4.

ЗАДАЧА

Гр-н З. є пенсіонером, не працює, потребує матеріальної допомоги. У нього є троє повнолітніх працездатних дітей, всі вони мають можливість надати гр-ну З. необхідну матеріальну допомогу. Проте гр-н З. звернувся до суду з позовом про стягнення аліментів тільки до одного з трьох своїх дітей.

Дайте правову оцінку даної справи.

Який вид процесуальної співучасті має місце у вказаному випадку?

До теми 5

ЗАДАЧА

Гр-н Л. вступив у цивільний процес як третя особа, яка заявляє самостійні позовні вимоги щодо предмету спору, пред'явивши позов до первинного позивача. При подачі позову суд звільнив гр-на Л. від сплати судового збору, посилаючись на те, що судовий збір вже сплачений первинним позивачем. У ході судового розгляду гр-н Л. заявив, що він має намір укласти з відповідачем мирову угоду, основні положення якої між ними вже угоджені.

Як повинен поступити суд?

Які процесуальні порушення мали місце в цьому судочинстві?

До теми 6

ЗАДАЧА

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини подав заяву до суду в захист інтересів гр-ки К. Однак після початку судового розгляду вона відмовилася від поданої в її інтересах заяви і заявила суду клопотання про припинення провадження по справі.

Як в даній ситуації повинен поступити суд?

До теми 7

ЗАДАЧА

Договірний судовий представник позивача брав участь в першому судовому засіданні. За годину до початку другого судового засідання представник в усній формі повідомив суддю про те, що позивач припинив його повноваження. На початку другого судового засідання він надав судді нотаріально завірену довіреність, видану в день відкриття другого судового засідання, на підставі якої він мав право представляти в суді інтереси відповідача по справі, що розглядається.

Який повинен поступити суд?

До теми 8

ЗАДАЧА

Експерту було доручено проведення почеркознавської експертизи по справі про стягнення боргу за договором позики. Знайшовши, що зразків почерку відповідача йому недостатньо для проведення експертизи, експерт за власною ініціативою витребував у відповідача бракуючі зразки почерку. При проведенні експертизи експерт прийшов до висновку про те, що на договорі позики, наданої йому для проведення експертизи, підпис не відповідає почерку відповідача (позивач заявив в судовому засіданні, що відповідач власноручно поставив свій підпис під договором позики). Тому в ув'язненні за наслідками проведеної експертизи окрім відповідей на питання, поставлені судом, експерт також вказав, що позивачу повинне бути відмовлено у задоволенні позову, оскільки позовні вимоги засновані на помилкових відомостях.

Проаналізуйте дану ситуацію

Чи мали місце процесуальні порушення? Якщо так, то вкажіть, які саме.

До теми 9

ЗАДАЧА

Ухвалою судді позовна заява Петрова П. залишена без руху через несплату судового збору. Суддя надав позивачу строк до 2 серпня 2010 р. для усунення недоліки. В ухвалі вказано, що у випадку невиконання вимог суду позовну заяву будять повернено позивачу.

5 серпня в суд поступила квитанція про сплату судового збору в поштовому конверті, на штампі якого вказана дата відправлення -1 серпня 2010 р.

Суддя повернув позивачу позовну заяву, посилаючись на те, що в призначений судом термін вимогу судді не виконано, що позбавляє сторону права на здійснення процесуальної дії?

Як обчислюються строки, призначені судом?

Які наслідки пропуску строку, призначеного судом ?

Чи порушені позивачем процесуальні строки?

До теми 10.

ЗАДАЧА

Гр-ка В. звернулася до суду з заявою про розірвання шлюбу з своїм чоловіком гр-ном Ц. Суд, посилаючись на п.5 частину 3 статті 121 ГПК України, виніс ухвалу про повернення позовної заяви. Повернення позовної заяви суд мотивував тім, що у позивача і відповідача має син, що не досяг віку одного року.

Який вид цивільної юрисдикції має місце в даному випадку?

До теми 11

ЗАДАЧА

Позивач пред'явив в Ленінський районний суд м. Миколаєва позов про розірвання договору дарування домоволодіння, яке знаходиться на території Центрального районного суду м. Миколаєва. Позов був поданий до Ленінського районного суду на підставі договору, укладеного між позивачем і відповідачем, яким вони по взаємній угоді визначили підсудність даної справи. Позивач постійно проживає в Ленінському районі м. Миколаєва, а відповідач – в Корабельному районі.

Визначте підсудність справи.

Який вид підсудності має місце у вказаному випадку?

До теми 12

ЗАДАЧА

10 січня 2008 року САВКІНА звернулася до суду з позовом до ПЕТРОВУ про відшкодування заподіяної шкоди у розмірі 3000 грн. При подачі позовної заяви САВКІНА сплатила судовий збір у розмірі 1% від суми позову, тобто 30 грн.

Суд прийняв заяву до розгляду.

  1. Чи правильно поступив суд?

  2. Який відсоток від суми позову оплачується як судовий збір, які мінімальний і максимальний розмір судового збору.

До теми 13.

ЗАДАЧА

Гр-н Л. у присутності 4-х свідків передав гр-ну Н. 10 тис. грн. (як позика) строком на один рік. Через рік гр-н Л. звернувся до гр-ну Н. з вимогою про повернення боргу. Проте гр-н Н. відмовився повернути борг і заявив гр-ну Л., що ніяких грошей він у нього не брав. Гр-н Л. подав позовну заяву до суду відносно гр-на Н. про стягнення боргу за договором позики. В позовній заяві на підтвердження своїх позовних вимог він просив суд викликати в судове засідання 4-х вказаних свідків.

Які засоби доказування є допустимими?

На які докази в даному випадку слід посилатися позивачу?

До теми 14

ЗАДАЧА

Позивач при подачі позовної заяви в суд не сплатив судовий збір, у зв'язку з чим на підставі частин 1,2 статті 121 ГПК України суд виніс ухвалу про залишення позовної заяви без руху, вказав на необхідність сплати судового збору і встановив позивачу строк для його сплати.

Який процесуальні наслідки при сплаті судового збору в строк, встановлений судом, і які наслідки наступають при пропуску цього строку?

До теми 15.

ЗАДАЧА

Суддя після закінчення 15-ти днів з дня надходження заяви до суду виніс ухвалу про відмову у відкритті провадження по справі. В ухвалі було вказано, що суддя відмовляє у відкритті провадження по справі у зв'язку з тим, що справа не підсудна даному суду.

Які процесуальні порушення є у вказаній ситуації?

В яких випадках і в якій строк суддя постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження по справі?

До теми 16.

ЗАДАЧА

Гр-ка В. подала до суду позовну заяву до свого чоловіка гр-ну Д. про розділ майна, набутого за час шлюбу. Однак у ході судового розгляду позивачка відмовилася від свого позову, відмова була прийнята судом і суд постановив ухвалу про закриття провадження по справі. Апеляційна скарга на судову ухвалу сторонами не подавалася.

Після закінчення 2-х місяців гр-н Д. як позивач звернувся до суду з позовною заявою відносно гр-ки В. про розділ майна, набутого подружжям за час шлюбу. Майно, перераховане в позовній заяві гр-на Д., і підстави його розділу були такими, як і в позовній заяві, яку подавала гр-ка В. Суд постановив ухвалу про відкриття провадження по справі за позовом гр-на Д. В судовому засіданні гр-ка В. заявила суду, що вона вже зверталася до суду із заявою про розділ майна, набутого за час шлюбу з гр-ном Д., і суд постановив ухвалу про закриття провадження по справі, яка набула законної чинності. Суд постановив ухвалу про закриття провадження по справі на підставі пункту 2 частини 1 статті 205 ЦПК України (оскільки набрала законної сили ухвала суду про закриття провадження по справі у зв'язку з відмовою позивача від позову по тотожному спору).

Чи правильно поступив суд?

Які позови називаються тотожними?

До теми 17

ЗАДАЧА

Відповідач Н., належним чином повідомлений про судове засідання, не повідомив суд про причини свого нез'явлення, тому суд постановив заочне рішення на підставі доказів, що є у справі.

Позивач протягом 10-ти днів після оголошення заочного рішення подав заяву про його перегляд в суд, що постановив заочне рішення.

Які процесуальні порушення мають місце в даному випадку?

Назвіть умови заочного розгляду справи?

Вкажіть порядок і строки оскарження заочного рішення позивачем.

До теми 18.

ЗАДАЧА

Гр-н Ш. подав до суду заяву про видачу судового наказу про стягнення заробітної плати. Суд прийняв заяву і протягом 5-ти днів видав судовий наказ.

Після закінчення 10-ти днів з дня отримання судового наказу боржником суд видав судовий наказ стягувачу для пред'явлення до виконання, оскільки у вказаний період часу від боржника не поступила заява про відміну судового наказу.

Які процесуальні порушення мають місце в даному випадку?

Вкажіть строк видачі судового наказу судом і строк вступу його в законну силу.

До теми 19

ЗАДАЧА

Знаходячись на відпочинку, гр. Соколова 10 серпня 2008 року звернулася із заявою до місцевого суду м.Алушти з проханням про визнання її чоловіка Гуренко безвісно відсутнім. У своїй заяві вона вказала, що має намір розірвати брак з Гуренко, про якого з 2007 року не має ніяких відомостей, після його від'їзду на роботу до Италії.

Який повинен поступити суд? Який порядок визнання особи безвісно відсутнім?

До теми 22

ЗАДАЧА

Громадянин Іванов І.І. звернувся до місцевого суду Центрального району р. Миколаєва з позовом до своєї чоловіку Іванової Т.І. про розділ сумісного майна. Іванова Т.І. в судове засідання не з'явилася ( причини відсутності по розсуду студентів).

10 вересня 2008 р. суд виніс ухвалу, на підставі якого розділив сумісне майно подружжя таким чином:

Іванової Т.І. – автомобіль вартістю 200 тис. грн., придбаний нею до браку; 1/2 частина домоволодіння, придбаного в період браку вартістю 100 тис. грн.; меблевий гарнітур, прийнятий по спадку Іванової Т.И в період браку вартістю 20 тис. грн.; килими, придбані в період браку, вартістю 12 тис. грн. – 3 шт..

Іванову І.І. - 1/2 частина домоволодіння, придбаного в період браку вартістю 100 тис. грн.; дача, придбана в період браку, вартістю 40 тис грн.

Скласти апеляційну скаргу від імені Іванової Т.І.

Яки норми матеріального права порушені у даному випадку?

До теми 23

ЗАДАЧА

При розгляді касаційної скарги на судове рішення касаційний суд виявив, що суд вирішив питання про права і обов'язки осіб, які не брали участь у справі. Вказані особи були викликані в касаційну інстанцію для дачі пояснень по справі, після чого суд касаційної інстанції скасував рішення, яке було оскаржене, і ухвалив нове.

Які процесуальні порушення мали місце в даному випадку?

В яких випадках суд касаційної інстанції скасовує рішення?

Який повинен був поступити суд в даній ситуації?

До теми 24

ЗАДАЧА

Вироком суду були встановлені завідомо неправдиві показання свідка, що потягли за собою ухвалення незаконного рішення. Дізнавшись про встановлений вирок, позивач наступного дня після проголошення вироку звернувся в апеляційній суд з скаргою про перегляд рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Які процесуальні порушення мають місце в даному випадку?

Назвіть порядок і строк перегляду судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами.

До теми 25

ЗАДАЧА

Місцевий суд виніс рішення про стягнення аліментів на користь позивачки Д. на користь її неповнолітній дочці. Через 5 днів після оголошення рішення позивачка звернулася до місцевого суду, що розглянув справу, із заявою про видачу їй виконавчого листа для пред'явлення його до виконання. Проте у видачі виконавчого листа гр-ке До. було відмовлено на тій підставі, що відповідно до положень ст.368 ЦПК виконавчий лист може бути виданий для пред'явлення до виконання після набрання судовим рішенням законної сили, а дане рішення ще не набрало законної сили.

Які процесуальні порушення мають місце у вказаній ситуації?

Який порядок звернення судових рішень до виконання?

До теми 26

ЗАДАЧА

Громадянин Німеччини Л. пред'явив у Корабельний районний суд м. Миколаєва позов до гр-ну В., який був гр-ном України. Гр-н Л. не мав можливості особисто пред'явити позов і особисто з’явиться у судове засіданні, тому він делегував свої повноваження представнику В., який також був громадянином Німеччини. Проте в суді представника повідомили, що позивач Л. не має права виступати у суді через представника, який є громадянином іноземної держави, представником позивача Л. може бути тільки громадянин України.

Назвіть права іноземних осіб, які в судах України виступають як сторони або треті особи.

До теми 27

ЗАДАЧА

Суд своєю ухвалою відмовив гр-ну В. у відкритті провадження у справі про відновлення втраченого провадження, тому що у заяві не зазначено мета відновлення провадження, а також відомості, необхідні для його відновлення.

Як повинен був поступити суд ?

У яких випадках суд поставляє ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі про відновлення втраченого судового провадження ?

До теми 28

ЗАДАЧА

Гр-н Д. звернувся до третейського суду із заявою про видачу судового наказу про компенсацію витрат на проведення розшуку боржника. Оскільки із заяви і наданих матеріалів не вбачався спір про право цивільне, третейський суд в триденний строк з дня прийняття заяви видав судовий наказ без проведення судового засідання і виклику стягувача і боржника для заслуховування їх пояснень.

Як повинен був поступити третейський суд?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]