Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ.doc патент.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
119.81 Кб
Скачать

6. Дострокове припинення чинності та визнання недійсними прав інтелектуальної власності на об'єкти патентного права

Права інтелектуальної власності на об'єкти патентного права достроково припиняють чинність у таких випадках.

По-перше, в разі відмови патентоволодільця від патенту до спливу строку його чинності (ст. 32 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» та ст. 24 Закону України «Про охорону прав на промислові зразки»). Підста­вою для дострокового припинення майнових прав є заява, яка подається до Державної служби інтелектуальної власності. Зазначена відмова набуває чинності від дати публікації відо­мостей про це в офіційному бюлетені Установи.

Повну або часткову відмову від патенту не допускають у разі накладення арешту на майно, описане за борги, якщо до його складу входять права, що засвідчуються патентом. Не до­пускають повної або часткової відмови від патенту без попере­дження особи, якій надано право на використання винаходу за ліцензійним договором, зареєстрованим у Державній службі інтелектуальної власності (ст. З2 Закону України «Про охоро­ну прав на винаходи і корисні моделі»). Особа, якій належать майнові права інтелектуальної власності, може достроково припинити їх, лише за умови, що це не суперечить умовам договору (ст. 466 ЦК України).

По-друге, у випадку несплати в установлений строк річного збору за підтримання чинності патенту. Для винаходів та ко­рисних моделей документ про сплату збору за кожен наступний рік має надійти або бути відправленим до Установи до кінця поточного року дії патенту за умови сплати збору протягом його останніх 4 місяців; для промислових зразків документ про сплату збору має надійти до кінця поточного року, за умо­ви сплати збору протягом двох останніх його місяців. Якщо володілець патенту не здійснює річної сплати, дія патенту припиняється з першого дня року, за який збір не сплачено.

Володільцям патенту на винахід та корисну модель надано право відновити дію патенту, якщо річний збір за підтримання чинності патенту буде сплачено протягом 12 місяців після за­кінчення встановленого строку (ст. 32 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»). Для промислових зразків установлено шестимісячний строк для внесення що­річної плати за патент після закінчення строку сплати (ст. 24 Закону України «Про охорону прав на промислові зразки»).

Визнання патенту недійсним. Підстави визнання патентів недійсними передбачені в Законі України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» (ст. 33) та Законі України «Про охорону прав на промислові зразки» (ст. 25).

Патент може бути визнано в судовому порядку недійсним повністю або частково у таких випадках.

По-перше, невідповідності запатентованого винаходу, корисної моделі, промислового зразка умовам патентоспро­можності, визначеним Законом.

По-друге, у наявності у формулі винаходу (корисної моде­лі), а також у сукупності суттєвих ознак промислового зразка ознак, яких не було у поданій заявці.

По-третє, у видачі патенту внаслідок подання заявки з пору­шенням прав інших осіб. Патент може бути визнано недійсним унаслідок подання заявки з порушенням прав інших осіб лише за умови, що заявку подано після набрання чинності Законом України від 22 травня 2003 р. № 850-ІУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової охорони інтелектуальної власності».

По-четверте, у разі порушення вимоги ч. 2 ст. 37 Закону «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» щодо патен­тування винаходу (корисної моделі) за процедурою Договору про патентну кооперацію, відповідно до якої, якщо патенту­вання винаходу (корисної моделі) провадиться за процедурою Договору про патентну кооперацію, міжнародна заявка по­дається до Установи.

Патент на винахід, корисну модель, промисловий зразок може бути визнаний недійсним повністю або в частині лише в судовому порядку. Патент або його частина, визнані недій­сними, вважаються такими, що не набрали чинності, від дати публікації відомостей про видачу патенту.