Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ.doc патент.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
119.81 Кб
Скачать

4. Порядок набуття (оформлення) патентних прав

Право інтелектуальної власності на результати технічної творчості — винахід, корисну модель, промисловий зразок набувається лише після їх кваліфікації як таких державними органами та отримання спеціального документа — патенту.

Патент — це охоронний документ, який засвідчує ви­знання заявленої пропозиції винаходом, корисною моделлю чи промисловим зразком, авторство на них, пріоритет і право інтелектуальної власності на ці об'єкти.

Особа може отримати патент на винахід, патент на корисну модель, патент на промисловий зразок.

Строк чинності патентів на кожний об'єкт патентного права є різним. Початок цього строку пов'язаний із датою подання заявки на винахід, корисну модель, промисловий зразок, тобто ще до отримання патенту. Спливає цей строк через двадцять років для винаходів, через п'ятнадцять років для промислових зразків і через десять років для корисних моделей. При цьому майнові права на об'єкти патентного права набувають чинності лише з дати державної реєстрації.

Оскільки між поданням заявки державною реєстрацією прав може пройти значний час, законодавство передбачає мож­ливість тимчасової правової охорони до державної реєстрації патентних прав.

Тимчасова правова охорона надає можливість заявнику отримати відповідну компенсацію за збитки, завдані будь-якою особою використанням винаходу без дозволу, якщо ця особа дійсно знала чи одержала письмове повідомлення про те, що відомості про заявку на винахід опубліковані. Зазна­чена компенсація може бути одержана заявником лише після отримання ним патенту на винахід. Дія тимчасової правової охорони припиняється від дати публікації в офіційному бю­летені Установи відомостей про видачу патенту на винахід чи повідомлення про припинення діловодства щодо заявки.

Майнові права діють лише за умови підтримання їх чин­ності, тобто чинності патенту, за що його володілець має сплачувати щорічні збори. Ці збори сплачуються відповідно до «Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності» від 23 грудня 2004 р.

Право на отримання патенту перш за все належить вина­хіднику, автору промислового зразка. Винахідник — фізич­на особа, творчою працею якої створено об'єкт, який визнано винаходом або корисною моделлю. Автор промислового зраз­ка — фізична особа, творчою працею якої створено об'єкт, який визнано промисловим зразком. Винахідником або авто­ром може бути лише фізична особа. Для визнання особи вина­хідником, автором промислового зразка не має значення його вік або стан дієздатності. Якщо винахідників або авторів кіль­ка, то всі вони мають право на одержання патенту. Для визнан­ня особи винахідником, автором необхідний її особистий творчий внесок у створення винаходу, корисної моделі, про­мислового зразка.

Право на подання заявки на отримання патенту на об'єкт патентного права може також належати особі, яка є правонас­тупником винахідника, роботодавця, замовника. Таке право виникає в порядку спадкоємства або в порядку правонаступ-ництва при реорганізації чи ліквідації юридичної особи. Окрім цього, право на подання заявки будь-яка особа може отримати за договором від особи, яка набула це право за законом або також за договором.

Оформлення патентних прав проходить у кілька етапів. По-перше, необхідно подати заявку до Установи. Заявка може подаватися патентним повіреним або іншою довіреною осо­бою. Вимоги до складання та оформлення заявки визначені у Правилах складання і подання заявки на винаходи і корисні моделі від 22 січня 2001 р. та Правилах складання і подання заявки на промисловий зразок від 18 лютого 2002р., апорядок розгляду заявки здійснюється на підставі Правил розгляду за­явки на винаходи і корисні моделі» від 15 березня 2002 р. та Правил розгляду заявки на промисловий зразок від 18 березня 2002 р., затвердженими Міністерством освіти та науки України. Заявку мають складати українською мовою і вона містить:

— заяву про видачу патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок із необхідними реквізитами;

— опис винаходу, корисної моделі, промислового зразка;

— формулу винаходу, корисної моделі або комплект фо­тографій з зображенням промислового зразка (його макета, малюнка);

— креслення, схему, карту (якщо необхідно); - реферат..

Суттєве значення для обсягу правової охорони винаходу, корисної моделі має їх формула, а для промислового зраз­ка — сукупність його суттєвих ознак. Обсяг правової охорони, що надається, визначається формулою винаходу або корисної моделі (ч. 2 ст. 462 ЦК України). Формула винаходу, корисної моделі має втілювати його суть, базуватися на описі і викла­датися ясно і стисло. Обсяг правової охорони промислового зразка визначається сукупністю суттєвих ознак промислового зразка, зображених на фотографіях (його макета, малюнка). Датою подання заявки є дата отримання Установою матері­алів, що містять клопотання про видачу патенту; інформацію про заявника; опис об'єкта промислової власності, його фор­мулу або зображення виробу. Якщо заявка відповідає вимогалІЕ закону, приймається рішення про встановлення дати поданні заявки. Якщо ні — заявнику надається двомісячний строк для внесення змін до матеріалів. У разі усунення невідповідностей у цей строк датою подання заявки вважають дату отримання Установою виправлених або доповнених матеріалів.

Заявник також може скористатися правом пріоритету за­явки — першості у поданні заявки. Законодавство виокремлює так званий конвенційний пріоритет, суть якого полягає в тому, що особа, яка вже подала заявку на отримання патенту на від­повідний об'єкт в іноземній країні, що є учасницею Паризької конвенції про охорону промислової власності 1883р., може про­тягом дванадцяти місяців (для промислових зразків — шести місяців) заявити пріоритет цієї заявки в Україні. У такому ви­падку датою подання заявки в Установу вважатимуть дату по­дання відповідної заявки до іноземного патентного відомства. Щодо промислових зразків існує також так званий виставковий пріоритет. Він визначається за датою проведення офіційної або офіційно визнаної міжнародної виставки, проведеної на території держави — учасниці Паризької конвенції, на якій було виставлено експонат, де було використано відповідний промисловий зразок. Про виставковий пріоритет може бути заявлено протягом шести місяців від дати відкриття виставки.

Наступним етапом є проведення експертизи заявленої про­позиції на предмет визнання її винаходом, корисною моделлю, промисловим зразком. При попередній експертизі заявка на отримання патенту на винахід або корисну модель переві­ряється на наявність у неї матеріалів, що містять державну таємницю.

Після подання заявки та наявності документа про Оплату збору за її подання проводиться формальна експертиза. За результатами цієї експертизи встановлють:

— чи є заявлена пропозиція об'єктом, який може отримати правову охорону як винахід, корисна модель, промисловий зразок;

— чи відповідають подані матеріали вимогам закону;

— перевірка документа про сплату збору за подання заявки на відповідність до встановлених вимог.

Установа може прийняти рішення про: закінчення фор­мальної експертизи; необхідність внесення змін чи доповнень до матеріалів заявки; відмову у видачі патенту. За результа­тами формальної експертизи Установа приймає рішення про видачу патенту на корисну модель або патенту на промисловий зразок, а також рішення про можливість проведення квалі­фікаційної експертизи заявки на отримання патенту на вина­хід. Під час кваліфікаційної експертизи, яка проводиться за клопотанням заявника стосовно винаходів, встановлюється відповідність заявленої пропозиції вимогам новизни, вина­хідницького рівня та придатності до промислового викорис­тання. За результатами кваліфікаційної експертизи Установа приймає рішення про видачу патенту чи про відмову у видачі патенту на винахід.

На підставі рішення про видачу патенту, при наявності до­кумента про сплату відповідного збору, здійснюється держав­на реєстрація патенту, для чого вносять відповідні відомості до Державного реєстру. Одночасно з реєстрацією Установа публікує відомості про видачу патенту на винахід, корисну модель чи промисловий зразок. Видача патенту здійснюється Установою в місячний строк після його державної реєстрації.