Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ.doc патент.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
119.81 Кб
Скачать

2. Поняття та умови правової охорони об'єктів патентного права

Винахід. Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» (ст. 7) визначає винахід як результат інте­лектуальної діяльності людини в будь-якій сфері технології. У Правилах розгляду заявки на винахід та корисну модель, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 15 березня 2002 р. № 197, винахід визначено як технологічне (технічне) вирішення, що відповідає умовам патентоздатності.

Правовій охороні підлягають винаходи, які відповідають умовам, передбаченим у ЦК України та Законі України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», а саме:

по-перше, бути новим, тобто не бути частиною рівня тех­ніки. Об'єкти, що є частиною рівня техніки, для визначення новизни винаходу мають ураховуватися лише окремо. Рівень техніки включає всі відомості, які стали загальнодоступними до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено прі­оритет, до дати її пріоритету. Рівень техніки включає також зміст будь-якої заявки на видачу в Україні патенту (в тому числі міжнародної заявки, в якій зазначена Україна) у тій редакції, в якій цю заявку було подано спочатку, за умови, що дата її подання (а якщо заявлено пріоритет, то дата пріоритету) передує тій даті, яка зазначена в ч. 4 цієї статті, і що вона була опублікована на цю дату чи після цієї дати;

по-друге, мати винахідницький рівень, якщо для фахівця він не є очевидним, тобто не випливає явно із рівня техніки;

по-третє, бути промислове придатним, якщо його можна використати в промисловості або в іншій сфері діяльності.

Правову охорону не надають винаходам, які суперечать публічному порядку, принципам гуманності і моралі.

Не визнають винаходами: сорти рослин і породи тварин; біологічні у своїй основі процеси відтворення рослин та тварин, що не належать до небіологічних та мікробіологічних процесів; топографії інтегральних мікросхем; результати художнього конструювання; відкриття, наукові теорії та математичні ме­тоди; методи інтелектуальної, господарської, організаційної та комерційної діяльності (планування, фінансування, по­стачання, обліку, кредитування, прогнозування, нормування тощо); правила виконання фізичних вправ, проведення ігор, конкурсів, аукціонів; проекти та схеми планування споруд, будинків, територій; умовні позначення (дорожні знаки, марш­рути, коди, шрифти тощо), розклади, інструкції; комп'ютерні програми; форма представлення інформації (наприклад, у вигляді таблиці, діаграми, графіка, за допомогою акустичних сигналів, вимовляння слів, візуальних демонстрацій, книг, аудіо- та відеодисків).

Корисна модель. Відповідно до Закону України «Про охо­рону прав на винаходи і корисні моделі» корисною моделлю є результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій сфері технології. Корисна модель — це нове і промислове придатне конструктивне виконання пристрою. Правовій охороні під­лягає корисна модель, яка є новою та промислове придатною (ст. 460 ЦК України). Перелік об'єктів корисної моделі є то­тожним переліку об'єктів винаходу і включає продукт (при-^ стрій, речовину тощо) або процес у будь-якій сфері технології.

Згідно з Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» правова охорона не поширюється на такі об'єкти технології: сорти рослин і породи тварин; біологічні у своїй основі процеси відтворення рослин та тварин, що не належать до небіологічних та мікробіологічних процесів; топографії інтегральних мікросхем; результати художнього конструювання.

Промисловий зразок — це результат творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання. Відповідно до Закону України «Про охорону прав на промислові зразки» (ч. 1 ст. 6) критерієм придатності промислового зразка для на­буття права інтелектуальної власності на нього є його новизна. Промисловий зразок визнають новим, якщо сукупність його суттєвих ознак не стала загальнодоступною у світі до дати по­дання заявки до Державної служби інтелектуальної власності або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Крім того, у процесі встановлення новизни промислового зразка беруть до уваги зміст усіх раніше отриманих Установою заявок, за винятком тих, що на зазначену дату вважаються відкликани­ми, відкликані або за ними Установою прийняті рішення про відмову у видачі патентів і вичерпано можливості оскарження таких рішень. На визнання промислового зразка патентоздат-ним не впливає розкриття інформації про нього автором або особою, яка одержала від автора прямо чи опосередковано таку інформацію протягом шести місяців до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Зразки не є новими та оригінальними, якщо вони суттєво не відрізняються від уже відомих зразків або від комбінацій їх характерних рис.

До об'єктів промислового зразка віднесено форму, малюнок, розфарбування або їх поєднання. Закон України «Про охорону прав на промислові зразки», встановлюючи тотожний перелік об'єктів промислового зразка, передбачає, що вони визначають зовнішній вигляд промислового виробу і призначені для задо­волення естетичних та ергономічних потреб.

Не можуть отримати охорону як промислові зразки такі об'­єкти: об'єкти архітектури (крім малих архітектурних форм); промислові, гідротехнічні й інші стаціонарні споруди; дру­кована продукція як така; об'єкти нестійкої форми з рідких, газоподібних, сипких або подібних до них речовин тощо.