Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Hosp_pravo_CGU.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
398.34 Кб
Скачать

Тема 10. Правове регулювання господарсько-торгівельної та пов’язаної з нею діяльності

Поняття та функції господарсько-торгівельної діяльності. Договір поставки: зміст, форма, права та обов’язки сторін, відповідальність. Контрактація сільськогосподарської продукції та її договірне забезпечення. Порядок прийняття продукції по кількості та якості. Договір енергопостачання. Міна (бартер) в сфері господарювання та його податкові обмеження. Види, особливість укладання та виконання біржових угод. Особливість укладання та виконання угод за державним замовленням та закупівель за державні кошти. Агентські угоди в сфері господарювання. Договір зберігання на товарному складі.

Тема 11. Ціноутворення та валютне регулювання у сфері господарювання

Ціна як правова та економічна категорія. Види цін і їхня класифікація. Ціна як умова господарського договору. Органи, здійснюючі регулювання цін, та їх повноваження. Контроль за дотриманням дисципліни цін. Відповідальність у сфері ціноутворення. Законодавство про валютні операції в сфері господарювання. Валютні обмеження в сфері господарювання. Порядок отримання ліцензії на здійснення валютних операцій.

Тема 12. Грошові зобов’язання господарського характеру

Гроші як об’єкт господарського зобов’язання. Поняття та функції грошового зобов’язання господарського характеру. Система грошових зобов’язань господарського характеру та визначення їх в правових джерелах. Підстави виникнення грошових зобов’язань господарського характеру. Порядок та принципи виконання грошових зобов’язань господарського характеру. Місце та строк виконання грошового зобов’язання господарського характеру. Відповідальність за прострочення виконання грошових зобов’язань господарського характеру. Примусове стягнення грошового боргу в сфері господарювання. Вексель як грошове зобов’язання. Облік векселів. Договір факторингу в сфері господарювання.

Тема 13. Правове регулювання касових операцій та розрахунків

Поняття розрахункових правовідносин, їх передумови та підстави. Порядок відкриття банківського рахунку. Правова характеристика договору банківського рахунку. Класифікація розрахунків. Відмінності у формалізації різних способів (видів) розрахунків. Правові підстави використання готівки в Україні та санкції за порушення відповідних норм. Порядок касових операцій в Україні та санкції за порушення законодавства в сфері обігу готівки. Форми готівкових розрахунків в Україні. Поняття безготівкових розрахунків, їх принципи, економічні та юридичні властивості. Класифікація безготівкових розрахунків. Порядок розрахунків чеками. Акредитивні розрахунки, їх форми та види. Акредитивна угода та механізм акредитивного переказу коштів.

Тема 14. Оренда, лізинг та концесія в господарських відносинах

Договір оренди в сфері господарювання: поняття та зміст. Форма та порядок укладання (зміни, припинення) договору господарської оренди. Концесійні договори в сфері господарювання. Комерційна концесія як особлива форма господарського договору. Поняття, види та суб’єкти лізингових операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]