Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_intel_vlasn.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
542.21 Кб
Скачать

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Дана програма має своєю метою забезпечення навчального процесу з курсу «Право інтелектуальної власності» для студентів навчального центру Одеської національної юридичної академії денної та заочної форми навчання 5 курсу цивільно-правової спеціалізації.

Сучасна правова система України перебуває в стані реформування, зумовленому побудовою в нашому суспільстві демократичної, соціальної, правової держави, яка існувала і творила право для людини, для захисту її загальновизнаних прав і свобод. Встановлення світового типу публічного правопорядку і законності в країні є метою такого реформування правової системи.

У сучасних умовах будь-який вид доцільної діяльності людини - виробництво, оборона, охорона здоров'я тощо – без належного науково-технічного забезпечення просто неможливий, як неможливий соціально-економічний прогрес суспільства взагалі без духовного розвитку. Це щільно взаємопов'язані процеси, які, в свою чергу, взаємозалежні. Наука не може успішно розвиватися, якщо виробництво не забезпечить її необхідними інструментами, приладами, устаткуванням. Виробництво не може прогресувати без розвитку науки і т. ін. Зрозуміло, що будь-який прогрес суспільства неможливий також без добре налагодженої системи освіти.

Право інтелектуальної власності є однією з підгалузей цивільного права нашої держави. Суспільні відносини, пов'язані з набуттям, користуванням та розпорядженням цим правом, які є одними з головних і актуальних у останній час в перебудовному процесі, що триває в державі, ґрунтуються на цивільно-правових засадах, регулюються цивільним правом України та міжнародно-правовими актами.

Різке й істотне збільшення числа об'єктів виключного права породило необхідність якісних змін у системі їхнього правового регулювання, що відобразилося у книзі 4 Цивільного кодексу України.

Навчання проводиться з використанням активних методик: використання аудиторних занять із самостійною та практичною роботою. У розділ аудиторних занять пропонуються теми, які необхідні для вивчення. Кожна тема забезпечена переліком основних питань та списком літератури. Виконання завдань покликане сприяти розвиткові у студентів аналітичного мислення, вміння самостійно працювати з нормативними актами, систематизувати отримані знання.

Курс «Право інтелектуальної власності» носить базовий, загально ознайомчий характер, де формуються такі поняття як: інтелектуальна власність, авторське право, патентне право, винахід, корисна модель, комерційна таємниця та ін.

По закінченні вивчення навчального курсу студенти повинні:

Знати: основи права інтелектуальної власності, джерела правового регулювання інтелектуальної власності, правове положення об'єктів та суб'єктів інтелектуальної власності.

Вміти: орієнтуватися в законодавстві, правильно тлумачити чинне законодавство;

засвоїти питання, передбачені програмою курсу, правильно розуміти основні категорії, інститути і поняття, що регламентують порядок набуття, користування та розпорядження правом інтелектуальної власності.

Концепція курсу передбачає проведення лекційних та семінарських занять.

В якості форм контролю рекомендується використовувати:

усні опитування;перевірку самостійної підготовки (реферати).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]