Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_intel_vlasn.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
542.21 Кб
Скачать

Тема 6. Авторське право та суміжні права

Завдання № 1

Управління Південно-Західної залізниці доручило групі працівників підготувати до видання «Розклад руху приміських поїздів з вокзалів м. Києва».

Упорядник розкладу поїздів із станції «Дарниця» Іванченко звернувся до юриста за консультацією, чи можна вважати підготований до видання «Розклад» об'єктом авторського права.

Водночас його цікавило, чи поширюється авторське право на підготовлену ним брошуру, в якій викладені основні права і обов'язки пасажирів, які користуються приміським залізничним транспортом. Він має сумнів в цьому, тому що брошура написана на основі діючого законодавства, а в законі про авторське право говориться, що офіційні документи, до яких належать закони, не є об'єктами авторського права.

Яке пояснення повинно бути надано з цих питань?

Які вимоги пред'являються до об'єкта авторського права?

Завдання № 2

Художник-аматор купив у магазині картину автора Якименкаі зробив декілька копій, які підготував до продажу. Коли автор картини Якименкоз'явився до покупця, художника-аматора, щоб скопіювати свою картину і побачив копії, зроблені із перекрученням кольорового фону, він запропонував ці копії знищити.

Покупець не погодився з цією пропозицією і заявив, що він придбав картину в магазині, став її власником і як власник може розпоряджатися нею як завгодно. Тому він відмовляє автору в копіюванні його картини.

Автор звернувся до суду за захистом своїх прав.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання З

Два автори створили малюнки, які були використані при випуску швейних виробів. Автори почали вимагати від адміністрації підприємства укладення з ними угоди на використання їх малюнків, посилаючись на те, що на всі твори, в тому числі і створені в порядку службового завдання, авторське право належить самим авторам.

Адміністрація відхилила вимоги авторів, вказуючи на те, що в трудовому договорі прямо записано, що право на використання всіх творчих результатів праці авторів належить працедавцю.

Хто має рацію в цьому спорі?

Які права авторів службових творів?

Завдання № 4

Композитор разом з поетом створили декілька весільних пісень, які були виконані в концертному залі. Видавництво звернулось до авторів з пропозицією про видання цих пісень.

З ким повинен бути укладений цей договір, якщо видавництво має намір водночас видати ноти з текстом, а також ноти і текст окремо?

Які види співавторства знає закон?

Завдання № 5

Львівське книжкове видавництво уклало з автором Коваленком договір про видання монографії «Історія Галичини». Рукопис одержав позитивні відгуки рецензентів. Але водночас були зроблені зауваження, з якими автор повністю погодився і висловив бажання внести в рукопис уточнення і доповнення. Видавництво надало автору на доопрацювання 4місяці. Автор раптово помер. Видавництво звернулось до спадкоємців померлого з пропозицією доручити історику Артемову доопрацювати рукопис. Спадкоємці дали згоду.

Кого вважати автором випущеної в світ доопрацьованої монографії?

Які авторські права переходять у спадок?

Завдання № 6

По радіо у рубриці «Новини науки» була передана в ефір стаття Качанця «Україна в умовах планетарної кризи». Автор поставив вимогу виплатити йому винагороду і наперед, без його згоди, його статтю не повторювати. На що радіокомітет відповів, що згідно з законом всі надруковані статті можуть передаватися в ефір без згоди автора і без виплати винагороди.

Хто має рацію в цьому спорі?

В яких випадках допускається використання творів без згоди автора і виплати йому винагороди?

Завдання № 7

Автори навчального посібника «Обчислювальна техніка» уклали угоду з видавництвом, не вказавши в угоді строку випуску твору в світ та строку дії угоди. По закінченні року від дня передання видавництву рукопису автори поцікавились, коли їх посібник буде випущений у світ. Не одержавши конкретної відповіді, вони передали даний посібник іншому видавництву, домовившись про строк видання. Угоду з першим видавництвом вони пообіцяли розірвати. Коли автори повідомили видавництво про розірвання угоди, видавництво їм відповіло, що оскільки в угоді строк не був передбачений, це означає, що права наданий посібник передані видавництву назавжди і автори цього посібника більше ніякими авторськими правами не користуються.

Чия позиція в цьому спорі є обґрунтованою і як він повинен бути вирішений, якщо автори звернуться з позовом до суду?

Завдання № 8

При підготовці опери«Запорожець за Дунаем» до постановкиз виконанням головних ролейновими акторамирадіостудія звернулась до театру за дозволом одночасно транслювати це виконання по радіо. До театру також звернулась фірма «Музика» з проханням створити умови для проведення запису виконання опери. Коли про це дізнались виконавці, вони повідомили адміністрацію про свою незгоду, вказавши, що цим порушуються їх права і що вони не будуть заперечувати проти передачі в ефір їх виконання, починаючи з другого акту.

Якими правами користуються виконавці і виробники фонограм?

Завдання № 9

Колектив авторів уклав угоду з видавництвом про видання їх підручника. Видавництво провело значну роботу з підготовки підручника до видання та сплатило авторам 60%винагороди. Проте через відсутність коштів випуск підручника у світ був переданий приватній фірмі. Автори встановили, що рукопис цією фірмою був втрачений.

Автори цікавляться:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]