Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зошит .doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
552.45 Кб
Скачать

Теоретичні поняття:

Яскравий початок творчого шляху та не менш славне його завершення…Але на долю цього письменника, філософською та психологічною глибиною героїв якого захоплюється весь світ, випала непосильна для пересічної людини ноша.

Йому вдалося пережити злети і падіння, він навіть пройшов через власну страту… Ім’я

цієї людини – Федір Михайлович Достоєвський.

  1. Дитинство і юнацькі роки письменника. 2) Початок літературної діяльності. 3) Гурток М. Петрашевського. Арешт. 4) Каторга. 5) Після каторги. 6) Останні роки життя. 7) Еволюція світогляду письменника.

Домашнє завдання: Повторити біографію письменника, визначити еволюцію його світогляду та творчості. Прочитати роман «Злочин і кара». Підготуватись до обговорення.

Дата _______________ ТЕМА: Еволюція образу Раскольнікова та розвінчання теорії сильної особистості, «надлюдини» в романі Ф. Достоєвського «Злочин і кара»

ПЛАН

  1. Образ Петербурга у романі.

  2. Етапи еволюції образу Раскольнікова.

  3. Обризи «маленьких людей» у романі.

  4. Ідеї твору Ф.Достоєвського «Злочин і кара».

Теоретичні поняття:

Психологізм передача художніми засобами внутрішнього стану персонажа, його думок, переживань, зумовлених внутрішніми й зовнішніми чинниками

ПоліфоніяБагатоголосся, багатозвучність”. Термін «позичений» з теорії музики літературознавцем М. Бахтіним для позначення нового поліфонічного типу мислення в романах Ф.М.Достоєвського.

Соціально-філософський роман-великий епічний твір, в якому безпосередньо викладається світоглядна або етична позиція автора.

Поліфонічний роман -(поліфонічний реалістичний роман ідей,у якому носіями ідей виступають герої твору. Кожний голос – це окрема точка зору на світ. Кожний герой – носій своєї правди. Автор лише зводить героїв один із одним у „великому

діалозі” всього твору. Авторська точка зору існує нарівні з позиціями інших персонажів. Але при всьому розмаїтті повинні бути і домінанти, що забезпечують цілісність тексту, і своя периферія.)

Практичні завдання:

  1. Образ Петербурга.

Виписати цитати образу міста в романі

Петербург

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Образ головного героя, його теорія.