Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст роботи.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.43 Mб
Скачать

Енергетика - основа розвитку господарства. Вона забезпечує технологічні процеси в промисловості, дає тепло і світло людям. Це система галузей, що охоплює паливну промисловість та електроенергетику з їх підприємствами, комунікаціями, системами управління, науково-дослідною базою. Підприємства енергетики ведуть розвідку, освоєння, переробку та транспортування енергоносіїв, виробництво та передачу електроенергії ітепла. Більшість виробничих об'єктів системи знаходяться під контролем одних і тих самих угруповань капіталу. В світовому господарстві ' це великі транснаціональні корпорації. Робота енергетики оцінюється за показниками рівня забезпеченості країн носіями, рівня енергоспоживання в окремих країнах, пропорціями паливно-енергетичного балансу країн і світу в цілому.

Енергетика України - важлива галузь промисловості держави. Вона базується на традиційних видах електростанцій і ТЕЦ, з відхиленням від середньосвітової статистики у бік використання АЕС. Практично всі об'єкти енергетики Україні дісталися їй у спадок від СРСР, відпрацювали чималий, а багато і дуже великий, терміни служби. Винятком є порівняно молода ядерна енергетика Україні, за світовими стандартами є цілком сучасною.

Придніпровський економічний район

Площа — 59,1 тис. км кв (9,8% території України).

Населення — 5817,9 тис. чоловік (11,5% жителів країни).

Входять: Дніпропетровська і Запорізька області.

Посідає друге місце (після Донецького) за розвитком важкої промисловості. Один з найбільших у світі центрів видобутку залізних і марганцевих руд та виробництва чорних металів. Має сприятливі ґрунтово-кліматичні ресурси для нарощування сільськогосподарського виробництва, яке набуло тут значного розвитку.

Придніпровський район багатий на корисні копалини. Тут залягають найбільші у світі родовища залізних і марганцевих руд. Є значні поклади кам'яного вугілля (Західний Донбас), графіту, сировини для виробництва алюмінію, високоякісні глини, будівельні матеріали тощо. За оцінками фахівців, район перспективний на золото та алмази.

Національна структура населення району формувалася історично. Повсюдно переважають українці. У Дніпропетровській області вони становлять 71,6% усього населення, Запорізькій — 63,1%.Придніпров'я займає вигідне географічне положення. Його територія знаходиться по обох берегах Дніпра, а південна частина Запорізької області безпосередньо виходить до Азовського моря. Найінтенсивніші та стабільні транспортно-економічні зв'язки склалися з Донецьким районом. Вони об'єднують територіально роз'єднані ланки чорної металургії (вугільну промисловість і залізорудну базу), а також пов'язані з ними виробництва Донбасу і Придніпров'я. Залізничні магістралі, що з'єднують ці райони, належать до найбільш вантажонапружених в Україні.

Історія створення енергетичної системи «Дніпроенерго» (найпотужнішої в Україні як по встановленій потужності електростанцій, так і по споживанню електроенергії) – це історія колективів будівельників, монтажників, що збудували гордість нашої країни – ДніпроГЕС, каскад гідроелектростанцій на Нижньому Дніпрі – Кременчуцьку, Дніпродзержинську й Каховську ГЕС, найбільші в країні Придніпровську, Криворізьку й Запорізьку теплові електростанції, найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, з новими сучасними містами, що спорудили електричні мережі найвищої напруги 330-750 кВ.

Це історія багатотисячного колективу працівників експлуатації, які вдень і вночі на вахті біля пультів керування диспетчерських служб, електростанцій і підстанцій, пильно стежать за роботою найскладнішого обладнання та апаратури, тих, хто в будь-яку погоду, незважаючи на всі негоди й труднощі, усуває несправності й забезпечує надійне електропостачання заводів, підприємств агропромислового комплексу, комунального господарства та житла.

У цих колективах виховані кваліфіковані кадри, керівники теплових, атомної та гідроелектростанцій, підприємств електричних мереж, технічних і економічних служб, енергосистем і міністерств України.

На підприємствах системи починали свій трудовий шлях, внесли великий вклад у розвиток системи, і стали керівниками енергосистеми, сусідніх енергосистем, Міністерства енергетики та електрифікації України і колишнього Радянського Союзу: Лєтков А.І., Кочугов А.І., Трубіцин Л.А., Маркін В.П., Чулков Е.І., Гуменюк Д.Л., Тополянский Л.Б., Соловйов П.М., Соловйов О.M., Гусаковский В.М., Магда І.І., Кузьменко С.О., Лучників В.А., Бочкарьов Ю.Г., Саква Ю.В., Бєляєв В.В., Сосюкін Л.М., Носулько Д.Р., Поташник С.І., Іванов П.І., Підгаєвський В.Л., Оганов В.М., Просвєтов М.М. Шевченко Е.Ф., Жмурко В.А., Пархоменко Ю.М., Вороновский Г.К., Барков Г.П. ,  Чех С.М., Вишневський Ю.М. та ін.

Виробниче енергетичне об'єднання  «Дніпроенерго» з 1995 р. не існує, але існують колишні підприємства системи, які зберігають і продовжують традиції, закладені попередніми поколіннями енергетиків Придніпров'я. Серед них : Дніпровська електроенергетична система, електростанції генеруючої компанії "Дніпроенерго", енергопостачальні компанії "Дніпрообленерго", "Запоріжжяобленерго", "Кіровоградобленерго" та ін.

Для наших нащадків усе, що створено нами і нашими попередниками-енергетиками, стане повсякденним і навіть у чомусь застарілим. Вони будуть створювати більш грандіозні споруди, зразки новітньої техніки, про яку ми могли лише мріяти. Але справи першопрохідників, піонерів, чиєю героїчною працею споруджене й розширене це найбільше об’єднання, іменоване Енергетичною системою «Дніпроенерго», будуть назавжди вписані яскравою сторінкою в історію української енергетики і залишиться в пам'яті наших нащадків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]